Актуално
България остава единствената страна, която не е подготвила и предала своя вариант на Плана за устойчивост и в развитие, откъде очаквахме солидна сума, при което бюджетният дефицит нямаше да бъде такъв, какъвто е в момента
Проф. Боян Дуранкев: Отиваме към бюджетен дефицит, което ще попречи за влизането ни в Еврозоната

Гост-автор | 13/09/2021

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Прогнозната обстановка по отношение на актуализацията на бюджета подсказва, че се отива към съществен бюджетен дефицит, което ще попречи през следващите години да претендираме за влизане в Еврозоната. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Той подчерта, че за актуализация на бюджета не е достатъчно да се поискат пари, които да бъдат насочени нанякъде, а да се прецени общата картина на икономиката и обществото в България и то в условията на служебен, а не на редовен кабинет.

"Прогнозите на правителството са за икономически растеж от 3,5% за година и инфлация от 2,5%. По линия на растежа той е подценен като възможност за годината, а що се отнася до инфлацията, тя е силно подценена. Вече официалната инфлация е над 2%, а до края на годината остават три месеца. Неприятно е, че отстъпваме от критериите, които трябва да изпълняваме до приемането на страната в Еврозоната – за т. нар. бюджетен дефицит, който не трябва да бъде над 3%, а е записано, че ще бъде 4,4%", обясни проф. Дуранкев.

"Прогнозната обстановка подсказва, че икономиката има потенциал за някаква промяна на бюджета, приет миналата година и неактуализиран към този момент, но се отива към съществен бюджетен дефицит, което ще попречи през следващите години, най-малко до 2025, да претендираме за влизане в Еврозоната. България остава единствената страна, която не е подготвила и не е предала своя вариант на Плана за устойчивост и в развитие, откъде очаквахме доста солидна сума, при което бюджетният дефицит нямаше да бъде такъв, какъвто е в момента", обясни икономистът.

Проф. Боян Дуранкев коментира, че Еврозоната има своите несъмнени преимущества, сред тях и по-солидна подкрепа при кризи, каквато е пандемията.

Добавката от 120 лева за пенсионерите нарушава принципа на социалната справедливост, но е в изгода на големите партии, коментира още проф. Дуранкев.

„Изгодите на големите партии действително са заложени тук, защото няма никакво основание да даваш 120 лева добавка към пенсиите в момента. Имаше основание да направиш преизчисление на пенсиите. Нарушава се принципа на социалната справедливост. Партийната субсидия от 8 лева също не беше пипната. Очевидно е, че едрите партии имат голяма сметка. Получава се партиен олигопол – които имат големите пари, диктуват парада“, коментира икономистът.

Като положителни факти, записани в актуализацията на бюджета, проф. Боян Дуранкев посочи помощта за бизнеса, която е над 400 млн. лева, както и парите за социални плащания, които са 222 млн. лева. Сериозен е разходът за предстоящите избори до края на годината, за които са отделени 133 млн. лева, каза още той.

„Добра е и актуализацията на плащанията по т.нар. пандемични пътеки за здравеопазването, включително и домашното лечение на COVID-19, но има законов конфликт, защото този, който ще трябва да изписва рецептите, ще реже от собствените си приходи. Което и да е служебно правителство се сблъсква със закони, които работят силно в интерес на големите пари. Източването на здравната каса и образованието са пробойни, които с дипломи от Харвард не можеш да запушиш“, коментира проф. Боян Дуранкев.

Той прогнозира, че ако икономическият растеж се запази такъв, какъвто е, а инфлацията в прогнозните рамки, с преразпределение на средствата в актуализирания бюджет тегленето на нов заем може да бъде избегнато.

Проф. Боян Дуранкев бе категоричен, че следващото правителство трябва да обсъди промяна на данъчната система в България, която е дефектирала отдавна.

  Източник: epicenter

 Други статии от този авторКоментари