Проф. Митев: Предизборно се предлага дясна въдица за леви балъци

Проф. Митев: Предизборно се предлага дясна въдица за леви балъци
21-09-2021г.
31
Гост-автор

"Българският избирател гледа със скептицизъм на своите политически избраници и това ще се отрази на мотивацията за участие в изборите". Този коментар направи пред БНР социологът проф. Петър-Емил Митев.

По думите му "когато правиш заявка за коалиция на почтените и мнозинство за управление на почтените, а другите, които са извън управляващото тяло, ще бъдат непочтени - самият този акт е дълбоко непочтен":

"И това се случва на фона на дефицита на демократична политическа култура в България - културата на диалога. Не с всяка партия можеш да правиш управленски проект, но предварително да откажеш диалог и да кажеш, че няма да разговаряш с ГЕРБ и ДПС, ами, зад тях стоят 1 милион избиратели. Да се говори за политическа почтеност извън демократична политическа култура е неадекватно".

Проф. Митев заяви, че го смущава изразът на Кирил Петков - десни инструменти за леви цели, който звучи като основа за популизъм:

"Ако го преведем на предизборен език, това ще рече - дясна въдица за леви балъци".

Според социолога е нереалистична амбицията на проекта на Кирил Петков и Асен Василев да получи 30% от гласовете на изборите през ноември.

"Не е решен въпросът с канадското гражданство на Кирил Петков. Не може официалното прекратяване на това гражданство да се свежда до някаква бележка. Политическата почтеност изисква да е информирал президента, че не е получил потвърждение на молбата си за отказ. ... Представете си, че се получи накрая, че Киро Лъжеца ще ни учи на почтеност".

Кандидатурата на президента Румен Радев изглежда стабилна, посочи социологът, но припомни 2001 година, когато успешният президент Петър Стоянов с рейтинг 75% загуби изборите от Георги Първанов.

Интервюто на Георги Марков с проф. Петър-Емил Митев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

  Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.