Вятърна енергия и винопиене - винаги има замърсяване...

Вятърна енергия и винопиене - винаги има замърсяване...
18-10-2021г.
70
Иван Бакалов
Вятърна енергия и винопиене - винаги има замърсяване...
Разгаря се спор за перките на вятърните централи, били от някакъв фиброматериал, който засега не могат да рециклират. Едва ли не - дай да спрем вятърните централи.
Ето един аналогичен пример с по популярен и в по-големи обеми замърсител - винената бутилка.
Някой ще каже - ама как, стъклото се рециклира. Да, ама не.
Пример - Великобритания, която е най-големият потребител на вино в Европа след Франция, не рециклира бутилки от вино.
За нищо не стават към 1,5 млрд. бутилки годишно.
Бяло стъкло от тях не става. Там не могат да постигнат разделно събиране на бяло от зелено стъкло като в Австрия, например (60%). А където има разделно, пак има проблеми с рециклирането за прозрачни стъкла.
Да ги рециклират за винени бутилки - на Острова има нищожно производство на вино в сравнение с вноса. Никой не иска да ги кара обратно в Австралия, откъдето е 25% от вноса или в САЩ (15%), Франция (15%) и т. н. до Италия, Южна Америка, Африка, Испания. По-евтино излиза да произведеш нова бутилка, отколкото да събираш, рециклираш за повторна употреба.
И всяка година се трупа планина от стъкло, чудят се какво да го правят, вкарват го в настилки в пътища и др. строителни материали.
Ама не било фиброматериал, ами стъкло. Да ама е много повече. Това да е проблемът на перките. Ще им измислят нов материал, ще има намерят приложение в стротелни материали.
На винената бутилка някой да измисли заместител? Само от картонени кутии да пием? Десетки такива проблеми има, ама да се хванем за перките на вятърните централи. По-голям проблем е, че убиват птици. И другияьт голем проблем - един известен герой, Цонко Перката, бившия кметъл на Каварна, освен бутафорни камъни върху крепостни стени, украси и нос Калиакра с перки. Сега чакаме някой кмет на Белоградчик да сложи и на скалите отгоре.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.