Кои са язидите?

Кои са язидите?
26-10-2021г.
797
Гост-автор

Автор: Дахер Ламот

В Германия осъдиха германка, Дженифър В., която е била от т.нар годеници на Ислямска държава, защото е измъчвала до смърт язидско момиче, уморила го е от жажда в околностите на Мосул, Ирак. 

https://m.dw.com/…/german-court-jails-is-bride…/a-59615161

Което ми напомня, че не съм ви разказвал за язидите. В Сирия са малко, живееха предимно в Алепо и най-вече около Камишли. Ще се опитам да хвърля малко светлина:

- Язидите говорят кюрдския диалект курманджи, поради което някои ги считат като кюрди. Наброяват около 1 милион души, най-много има(ше) в Ирак. Традиционните разкази за тях казват, че те по произход са от Басра, Сирия (до Дамаск), а после мигрирали в иракски Кюрдистан, където приели да говорят езика курманджи. Религията им, язидизъм, е основана от Шадид ал-Джараа, който се счита за истинския наследник на Адам. Казват, че идеологията на язидизма е основана на легендарен суфитски мистик Шейх Ади, който написал писанията, диктувани от главния ангел Малек Тауус

- Вярват, че Бог (Худе, по-скоро провидението) е създал вселената и я е поверил на 7 ангела, които да се грижат за нея. Най-красивият ангел се казвал Малек Тауус , който бил директно създаден от светлината. Той обаче се разбунтувал и бил отлъчен, станал паднал ангел. После се покаял и бил отново водач на ангелите. Точно тук идва и проблемът за язидите. Понеже в много религии, включително исляма и християнството, дяволът се счита като паднал ангел, през вековете язидите били обвинявани в поклонничество на дявола и сатанизъм. Поради което били преследвани в миналото, особено в Османската империя, а после и от ИДИЛ, които ги гледали като дяволопоклонници. По-скоро е било оправдание за отвличането и насилването на язидски жени. По данни над 7000 жени били ползвани като секс-робини от Ислямска държава.

- Язидите смятали, че Бог е бил благодушен и не изисквал от никого да се моли или му се прекланя. Но също така, за Малек Тауус, който е бил изобразяван като паун, е трябвало да му обръщат внимание, за да не се обърне пак към злото и да го довлече пак на земята, затова го почитали с празници. Ходят на храм не в неделя, а в сряда, тогава им е свещения ден. Язидската нова година е първата сряда на Април.

- Язидите вярват в прераждането, смятат, че духът се преражда и преминава във форми, понякога дори животински, но накрая пак отива в човешка.също вярват, че Адам е първият човек, но той се е прераждал 72 пъти и се е женил за Ева.

- Жените на язидите нямат задължение да се забраждат, няма и сегрегация, макар и да се считат за по-низши от мъжете. Като цяло язидите не се женят за хора от други религии, но ако някой го направи те считат, че са приели друга вяра и не го считат за язид. Имат и странни табута. Забранено им е да носят дрехи със син цвят, не ядат марули или тикви, но за сметка на това на ритуали ядат хляб и пият вино.

- Язидите имат кастова система, която е на три нива. Повечето принадлежат към обикновената каста, наречена мюр. Главатарите се избират от кастата на шаховете. Като цяло са много гостоприемни и добронамерени хора, така ги описват повечето пътешественици. Предимно са земеделци и животновъди, отглеждат най-вече житни растения и маслини.

- Реално религията им има елементи най-вече от зороастризма, както от исляма (суфитския), християнството (несторианство), юдаизма и други местни вярвания.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.