Светът се раздели на две, нещастници

Светът се раздели на две, нещастници
06-11-2021г.
62
Мартин Карбовски

Не мислете, че това разделение е елементарно. То се случи, заради удължаването на живота и идеята, че красотата е завинаги / ако имаш пари/.

Преди време светът можеше да има грозен, плешив и нисък златотърсач, който изведнъж да прекрачи социалната граница и да стане милионер. Да, и днес е така. Но не за всички. Случва се на все по-малко хора.

Днес всеки, който има десет милион долара вече е красив. Не намекваме за перуката на Мъск, не. На Джеф Безос също нищо не казваме. Но великата балканска идея, че грозен богат няма - вече се превръща в световно правило. Те са навсякъде. Млади /или не много млади/, но ремонтирани жени се снимат до автомобили на цената на десет хиляди миньорски заплати. Миньори вече не се снимат, (преди се снимаха, помня). А от миньорите зависи повече, отколкото от сниманите момичета до скъпи кабриолети.

Мускулести мъже с проблеми във физиката вече са почти висички и пишат върху себе си - “пораснах, заради трудностите”. Момичета, довчера невзрачни и неуки, смятат, че е социално и лично постижение да ползват пластичен хирург. Сякаш това ги прави мъдри, те пишат философски статуси.

Да, огледайте се. Жените с хиалурон смятат, че са изкачили житейски и философски върхове. Върху кожата на такива персонажи модата изписва глупостите на епохата. Те се гордеят със себе си. Но повечето са бедни, те пак имат онова, което и техните деди-санкюлоти /безгащници/ имаха. Да - те имат само кожата си. Грозните и бедните вече са в една политческа световна партия. А те са много, милиарди, маса народ, всички.

Към тях се присъединяват старите и бедните, глупавите и бедните, ощетените от природата и бедните, както и всеки друг вид бедни, които още не са разбрали , че светът е място само за около 1000 милиардери и десет пъти по толкова сериозни проспериращи стомилионери. Другите ще се прецакат.

Вижте се - всеки иска да се снима до скъпа кола и до къща за милиони. Дори да не е негова. Случайна къща, случайна кола - също върши работа. Но Грозното си остава Бедно, а красивото почти винаги е богато. В старите приказки имаше вариант тия критерии да се разместват. В новия свят такова разместване става вече само с престъпление /за мъжете/ и с проституция /за жените/. Или обратното / да не се обиди някой/.

Истината обаче е, че с престъпление/смелост/ и с проституция /любов/ - човек вече не може да промени много съдбата си. Може само малко да я изкриви. Светът е разделен на много богати и щогоде красиви. От другата страна са що годе богати /имитиращи/ и леко грозни. В края на махалото са много бедните грозни и много богатите от снимките на яхти. Тук таме има разместване заради новите поколения жени. Тая система се променяше с нещо, наречено социален асансьор. Но днес вертикалния социален асансьор на социалното изкачване вече е развален. Там пише “не работи”. Съжаляваме.

Вече не може в един гараж да изобретиш Гугъл. То и преди не можеше, но поне легендата работеше. Ако сте млад, умен, амбициозен, свестен - вие, младежо имате само един шанс. Да учите и да ви забележат. Да измислите нещо свое. Свой Гугъл, свой Амазон, свое кубче Рубик. Другият шанс е да продавате органи. Органи, да - ако сте мъж - бъбрек. Ако сте жена - каквото намерите.

Светът днес е тържество на технологичния капитализъм, в който първоначалния капитал вече е един милиард. Оправяйте се. Да, побързайте. Знаем, че нямате пари, знаем, че всеки ви предлага глупави игри / за момчета/ и козметика / за момичета/, но това е само, за да се чувствате велики до утре.

Това е шегата на богатите, които купуват времето ви, в което можехте да се сбиете с тях. Или поне така пишеше в старите книги. Ако искате - сбийте се. Ако не - просто купувайте пластмасовата красота и забавление, която ви се продават евтино наоколо. Нещастници.:))

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.