Знаете ли кой е българинът дал име на самолетите и хеликоптерите ЛАЗ?

Знаете ли кой е българинът дал име на самолетите и хеликоптерите ЛАЗ?
23-01-2022г.
179
Гост-автор
Автор: Виргиния Павлова, ФБ
 
На 13.01.1961 г. Цветан Лазаров напуска този свят. Той е български инженер и професор, най-продуктивният авиоконструктор (самолети „ДАР“, „КБ“ и „ЛАЗ“) и учен в областта на авиацията, работил в България. Самолетите и хеликоптерът ЛАЗ, носят неговото име.

За кратко – от 30-те години на XX век до средата на 50-те, благодарение на усърдната му работа, България се превръща в един от големите производители на самолети в Европа. Стига се до там, че държави като Югославия и Полша внасят от моделите, произведени от Цветан Лазаров.

Въпреки това обаче, след 1944 г. управниците ни са "посъветвани" от СССР, че в България не е хубаво да се развива самолетостроенето. То бива умишлено възпирано и се стига до момента, в заводите в Ловеч от където са излизали произведенията на Цветан Лазаров, да произвеждат ...велосипеди и мотопеди. Съдба...

За сведение:

– Самолетите и хеликоптерът ЛАЗ, са на негово име;
– абревиатурата LZ, произлиза от инициалите на професора и се ползва за код за разпознаване на българските полети в Международната организация за гражданска авиация! До днес!

Тя се ползва и за име на популярната българска марка аерошоколади LZ.
Когато топите вкусотията с въздушни балончета в устата си, подсетете са за миг и за Цветан Лазаров!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.