Актуално
Разбира се, че трябва да има диалог и чрез приятелство да се гради доверие. Стана ясно, че Скопие ще е съгласно на много неща, в т.ч. и формално признаване на историческата истина, отразена в българската позиция.
Как Петков заобиколи официалното искане на България българите да бъдат вписани в Конституцията като предварително условие за премахване на ветото.

Гост-автор | 26/01/2022

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Изгледах пресконференцията на двамата премиери. Ковачевски последователно отстоява старата успиваща ни идея, че българите ще бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония непосредствено преди еврочленството, когато ще се правят конституционни промени с цел хармонизиране с европеските принципи. След него взе думата Кирил Петков и се съгласи с тази позиця. Това на практика означава заобикаляне от Петков на официалното искане на България българите да бъдат вписани в Конституцията като предварително условие за премахване на ветото.
Разбира се, че трябва да има диалог и чрез приятелство да се гради доверие. Стана ясно, че Скопие ще е съгласно на много неща, в т.ч. и формално признаване на историческата истина, отразена в българската позиция. Но основната съпротива е насочена срещу вписването на българите в Конституцията. Мобилизирана е цялата пропагандна машина за оказване на влияние и формиране на мнение в такава посока сред българското общество. Мнение обаче не се формира, тъкмо обратното - консолидира се недоволство...
   Автор: Спас Ташев, фейсбук

 Други статии от този авторКоментари