Ще научим ли урока Шри Ланка?

Ще научим ли урока Шри Ланка?
15-05-2022г.
138
Гост-автор

Автор: Боян Рашев, Фейсбук

Хаосът в Шри Ланка би трябвало да даде урок на целия останал свят, но е доста вероятно мейнстрийм медиите да потулят истинската причина. Затова реших да споделя...

През април, 2021 г. Президентът на страната (тогава смятан за национален герой) обявява бърз преход към биологично земеделие чрез рязко спиране на вноса на химически торове и агрохимикали. Само за една година производителността на селското стопанство се срива.
 
Правителството, осъзнало глупостта, отменя забраната за торове през ноември 2021 г., но дотогава щетите вече са били нанесени - продоволствената сигурност на нацията е напълно нарушена. Една трета от земеделската земя на Шри Ланка остава неизползвана поради липса на навременна наличност на торове.
 
Това води до спад в производството на ориз с невероятните 20%. Внезапното преминаване към биологично земеделие предизвиква шок в хранителния сектор на Шри Ланка. Резултатът е масова бедност, глад и гражданската война днес.
 
Шри Ланка е почти 2 пъти по-малка от България, но има 3 пъти по-голямо население. Изкуствените торове осигуряват 90-94% от хранителните вещества за земеделието на страната, а наличните количества органични не могат да покрият почти нищо от това.
 
Колкото и добре да звучи на думи, биологичното земеделие просто не може да осигури реколтите на индустриалното.
 
За съжаление тази мода се разпространява и в Индия, а даже и в Африка, където може да доведе до глобални катастрофи.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.