Бият ни на наша територия. А (отново) идват избори.

Бият ни на наша територия. А (отново) идват избори.
23-06-2022г.
86
Гост-автор

Автор: Михаил Панайотов, Фейсбук

На тази снимка виждате представители на две ИТ компании с обща стойност от над един милиард долара. Стойност, която не съществуваше преди само четири години. Виждате добре образовани хора, създаващи тази стойност чрез интелектуален труд. Виждате няколко десетки хиляди лева в осигуровки месечно, само на предния план на тази снимка. Виждате кумулативно няколко десетки милиона в данъци годишно. И виждате крехка надежда, визуално представена през усмивки. Часът е 19:00 днес - десет минути преди да бъде гласуван вотът на недоверие.
 
Десет минути по-късно се гледахме мълчаливо, отрезнели и осмислящи суровата реалност - другият свят спечели тази битка. Не че бе изненада, но имаше капка надежда.
 
По-суровата реалност обаче остава предимно скрита за хора като нас и я виждаме основно след избори - светът отвъд Околовръстното на София е този, другия. Можем да включим и центъра на Пловдив, и донякъде центъра на Варна, но това е. Останалата част на България е чужда и неразбираема за нас, същото важи и в обратна посока.
 
Не защото хората са лоши, просто средата е много различна - бизнес средата, гражданската, информационната. Темите са други, разговорите протичат с коренно различен речник, консумираното информационно съдържание няма нищо общо, пък и да не се лъжем - степента на образованост също. И най-естественото нещо е тази коренно различна среда да произвежда и коренно различен стандарт на живот.
 
Излишно е да казвам всичко това как бива използвано от мощни феодални образувания в държавата ни, с превзети крепости с държани за заложници крепостници, разкарвани с автобус до Софията за легитимация на съответния феодал и неговите пипала във властта на милата ни родина.
 
И истината е следната - докато не спечелим информационната война, тази игра ще бъде две напред, едно назад. Нашето поколение ще бъде също толкова пропиляно, като това на нашите родители, но най-тъжното е, че някой ден ще трябва да обясним на децата ни, защо преходът не е продължил 32 години, а цели 64.
 
Иронията е, че това е именно нашата територия - информацията. Днес в множеството видях фланелки с лога на най-големите ИТ компании в България и много познати физиономии от индустрията. Очевидно говорим на общ език, изповядваме едни идеи, стремим се към една по-различна среда - произвеждаща висока добавена стойност и стандарт на живот.
 
Познавам прекрасни data mining професионалисти, social media специалисти, най-голямата digital marketing компания, знам великолепни копирайтъри. В индустрията разполагаме със съответния ресурс да влияем сериозно на информационната среда, в положителна посока, а през нея и косвено на политическите процеси в страната.
 
Врагът покорява сърца и умове, ползвайки именно инструментите, които ние познаваме най-добре. Бият ни на наша територия. А (отново) идват избори.
 
П.П.: Който иска, да се тагва.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.