Два градуса по Фон дер Лайен

Два градуса по Фон дер Лайен
29-06-2022г.
55
Гост-автор

В едно свое изследване върху Достоевски Николай Лоски – бащата на големия богослов Владимир Лоски – определя разликата между източния и западния човек така (преразказвам): разликата между тях е тази, че западният човек е човек на златната среда, кооперативен и корпоративен, готов да се впише в колектива, да изпълнява общите решения и да гради общото благо. За източния човек средни положения няма – той или е апокалиптик, или е нихилист. За него небесният рай е по-важен от земния, затова понякога изглежда малко немарлив към дневния ред на обществото.

Колко ли кооперативен и корпоративен трябва да е един човек, за да вярваш, че той ще се вслуша в призива да си намали температурата с два градуса през зимата, с което да отговори на недостига на газ, причинен от войната на Русия срещу Украйна. Това е стара идея и сърцераздирателен призив на Урсула фон дер Лайен. В началото на месеца в Страсбург, в своя реч пред Европейския парламент, тя каза:

„…просто искам да споделя с вас една цифра, която наистина ме впечатли – ако в Европейския съюз, над една година, намалим средната температура на отопление само с 2 градуса по Целзий, това е еквивалентът на цялата доставка на Северен поток 1 – само 2 градуса по Целзий. И това показва силата на икономиите на енергия и енергийната ефективност“.

Помня, че преди години имаше и „Ден на Земята“ (нищо чудно и още да го има), когато ни навиваха в точно определен час всички дружно да си загасим лампите. Кой апокалиптик, кой нихилист дружно с друг апокалиптик или нихилист ще си загаси лампата! Беше почти същото като идеята на раз-два-три да скочим заедно и падайки обратно на краката си, да отместим земната ос – такова е самомнението на човека, за толкова хем тежко, хем сплотено се мисли човечеството.

А пък германският министър на икономиката Роберт Хабек е избрал да се къпе бързо и така да натрие мордата на Путин. „Придържам се към препоръките, които моето министерство отправи – отговори той на въпрос на „Шпигел“. – Значително ограничих времето, през което си вземам душ“. От какво ли точно се е лишил под душа? Замълчи, сърце!… Не съм сигурен дали, ако Наполеон и Хитлер владееха тези тактически прийоми, руснаците щяха да устоят съответно през 1812 и 1941. Представяте ли си какво ще е, ако всички германци като един спрат да се къпят, ако всички французи като един стоят на студено през зимата и ако всички холандци като един не си палят джойнта с газови запалки, а с кремък и огниво! Русия ще се срути за часове, Путин ще се свие в скимтяща купчинка в нозете на кооперативния и корпоративен европеец!

Зеленизмът е лудост. Ограничаването на потреблението от страна на прекомерно затлъстелия масов човек може би е необходимо. Но можете ли да сравните проповедта на пророк Иона пред ниневийците с призивите да стоим на студено и да не се къпем в името на енергийната ефективност? Постът също е ограничение на потреблението, но той има смисъл, посока и цел. Вместо да стоят на студено и да не се къпят, нека постят, нека се „облекат във вретище и седнат в пепел“! Позволете ми следната опростенческа дефиниция: ако постът е ограничаване на потреблението от смирение, то седенето на студено и тъмно по инициатива на Урсула фон ден Лайен е от гордост и тщеславие. Вижте ме колко съм непостижим: не се къпя в името на планетата! Вие можете ли така?

Освен лудост зеленизмът е и лъжа, измама, крадяща баснословни суми пари за преследване на дори и теоретично непостижими химери. В доклада си пред Манхатънския институт (мозъчен тръст, чиято мисия е да развива и разпространява нови идеи, които насърчават икономическия избор и индивидуалната отговорност), знаменателно озаглавен „Новата енергийна икономика: упражнение в магическо мислене“, Марк Милс напомня общо 41 крещящи истини за енергийните бълнувания на зеленистите. Ето някои от тях, с които ще завърша и ще отида да се изкъпя със студена вода и парче дърво вместо сапун, което после ще рециклирам:

  • От 1995 г. насам общата световна консумация на енергия се повиши с 50%, което съответства на две нови държави като Съединените щати;
  • Въглеводородите доставят на 80% от световната енергия;
  • Слънчевите и вятърните източници доставят по-малко от 2% от световната енергия;
  • Ако до 2040 електрическите превозни средства се увеличат 100 пъти, това ще намали нуждата от петрол с 5%;
  • От 1995 насам световният трафик на данни (интернет), който се нуждае от електричество, се повиши 1 млн. пъти;
  • Батериите, произвеждани ежегодно от Tesla Gigafactory (най-голямата фабрика за батерии в света), могат да съхраняват не повече от три минути годишното количество енергия, необходимо на САЩ. За да се направят достатъчно батерии за нуждите на САЩ, на Gigafactory са нужни 1000 години;
  • Съхранение на барел нефт или на еквивалента му в природен газ струва под $ 0.5. Съхранението на еквивалента му в батерии струва $ 200;
  • Китай доминира глобалното производство на батерии, използвайки за целта 70% енергия от въглища. Електромобилите, използващи китайски батерии, ще създадат повече въглероден двуокис, отколкото ще се спести от замяна на двигателите с вътрешно горене.
  • И тъй нататък, и тъй нататък…

    Автор: Иван Стамболов

    Източник: ahtezimedii.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.