Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса

Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса
30-06-2022г.
115
Гост-автор

От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява в условията на инфлация, глобална конкуренция и война и икономиката ни да расте по-бързо? В последните дни в бюджетната комисия на НС се състоя сериозна дискусия в БСК по повод актуализацията на бюджета – за подкрепа на бизнеса от гледна точка на високите цени на електроенергията. От бизнеса реагираха остро за това, че от 1 юли подкрепата спира и вероятно ще има затворени предприятия и освободени работници.

Ето как българският предприемач Ивайло Пенчев коментира темата в "Нашият ден":

"В която и да било обстановка, в която и да било държава бизнес, който иска директни плащания, директна подкрепа не трябва да бъде слушан. Хората, които го искат или са объркани, или искат да прецакат всички останали. 

Единствената разумна от обществена гледна точка подкрепа за бизнеса е да му намаляват данъци и регулациите. Това е добре за всички хора, не само за бизнеса – по-ниски данъци и по-малко и по-прости регулации. Това е всичко. Този, който иска парите на другите (било то бизнесмен или не), няма никакви основания и не трябва да бъде слушан. Исканията на бизнеса за субсидии са нечестни, неправилни, неоснователни. И аз имам много бизнес и много ток плащам, и ако държавата ми плаща сметката за ток, ще добрувам. Ама това не е честно. 

Не е работа на държавата да помага на бизнеса и не е работа на бизнеса да иска помощ от държавата.

Когато пазарната обстановка се промени, цената на някакъв ресурс се променя, цената на труда се променя. Пазарът е живо и сложно нещо. Там цените на всякакви неща постоянно играят нагоре-надолу. Идеята, че държавата може да се намеси в свободния пазар, да го регулира и да компенсира трудностите на свободния пазар, съществува (има Маркс и Енгелс... Кейнс). Бая народ се е пробвал, но всички са се провалили. 

Сегашните искания за помощ за бизнеса нямат фундаментална икономическа и идеологическа обосновка. Те са просто тарикатски вопли

Ивайло Пенчев вярва в инициативата на частния бизнес, но е скептичен по отношение на иновациите, еднорозите, конференциите на евродепутати и т.н.

По повод актуализацията на бюджета, Пенчев препоръча: "Ако зависеше от мен, категорично нямаше да увеличавам дълга – небалансираните бюджети са срам за майстора, а бюджетите на дефицит – двоен срам за майстора! Нямаше да променям простата схема за събиране на ДДС. Предлагам да се намалят преките данъци, но без да се усложнява данъчната система. В мътна вода тарикатите ловят риба..."

   Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.