Хем платени, хем независими?

Хем платени, хем независими?
09-08-2022г.
90
Ирини Зикидис
Днес няколко души се опитаха да ме убедят, че получаването на грантове не означава липса на обективност.

Една дама написа следното:

"Получавала съм грантове и съм изпълнявала ангажименти, защото споделям ценностите и намирам ангажиментите за полезни и важни. Не е съвпадение, а обединяване на усилия на хора с общи нагласи."
 
Благодарих на дамата, че без да иска потвърждава тезата ми за "изпълняване на ангажименти". При получен грант / хонорар / подкуп / взятка, ти си длъжен да изпълняваш ангажименти.
 
Може и да не вярваш в каузата и да го правиш само за пари. А може да "споделяш ценностите", и парите да ти дават самочувствието, че си на прави път.
Но и в двата случая ТИ ИЗПЪЛНЯВАШ АНГАЖИМЕНТ.
 
И хората имат правото да имат едно наум за твоята обективност, колкото и да се тръшкаш, че наличието на фактура за получения грант гарантира кристален блясък на обективност и независимост на разсъжденията си.
 
Спомних си, че съм се вълнувала от този казус още преди 7 години.
Воала:
 
Грантовете за изкуство, култура и туризъм са нещо великолепно. 'Америка за България' подкрепи по впечатляващ начин Музейко, множество джаз фестивали, оперни, балетни и театрални продукции. Мога само да съм благодарна за тези сериозни финансови стимули, без които нямаше да се случат някои от най-ярките и стойностни културни проекти в страната.
 
За съжаление, това върви ръка за ръка с подкрепата на проекти за 'изграждане на гражданско общество', които са повече от спорни.
Не за друго, а защото целят и водят до създаването на политически опитомена и послушна нова класа, най-вече сред средите на интелектуалците, която яростно ще защитава интересите на държавата, която им дава пари.
 
Разбира се, огромното предимство на 'Америка за България' е пълната прозрачност на раздадените грантове, за разлика от колегите им от аналогичната 'Русия за България', които вероятно раздават същите суми, само че в куфарчета. Но независимо дали един грант е даден официално, 'по проект', или в куфарче под масата в сладкарницата на руското посолство, проблемът с хигиената остава.
 
А аз имам сериозен проблем с моралната проституция. Имам сериозен етичен проблем с хората на хранилка към руското и американското посолство и подопечните им НПО-та, които получават пари не за изкуство и култура, а за политически проекти, маскирани като 'гражданско общество'.
 
Когато стане ясно, че получаваш пари за позицията си, била тя правилна и достойна, ти унищожаваш смисъла и силата й.
 
Жалко за всички политици, медии, журналисти, носители на експертиза и фейсбук звезди, приели грантове или рушвети, които ме убеждават, че може хем да са платени, хем 'независими'.
 
Много ми се иска Америка и Русия да си строшат краката да дават пари за изкуство, култура и здравеопазване, а платеният политически и медиен слугинаж на коя да е чужда държава да се наказва с цялата строгост на закона.
 
 
 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.