Глупостта уби двама българи

Глупостта уби двама българи
25-08-2022г.
134
Ирини Зикидис
А сега, след първоначалния шок и докладвания и свален гневен статус, малко по-спокойно за убийството в Бургас.

Според МВР, виновниците за убийството на двамата полицаи са сирийски граждани, ползващи се с хуманитарен статут. Напомням, че хуманитарният статут се предоставя на лица, принудени да напуснат родината си, където са изложени на реална опасност от смърт или тежки репресии.

В контекста на всичко, което знаем за конфликта в Сирия, спокойно можем да заключим, че става дума за яростни противници на президента Башар Асад, получили хуманитарна закрила в България.

Ако стъпим върху изнесената от МВР информация до момента, и тя се потвърди във времето, аз бих формулирала въпросите си така:

Защо сирийци, получили хуманитарна закрила в България, се отблагодаряват на България и българския народ, участвайки в престъпна дейност и убийство на двама български полицаи?

Възможно ли е все пак тези лица да са престъпници, и репресиите спрямо тях от страна на сирийски режим, да са оправдани?

Освен физическите убийци на българските полицаи, кой носи моралната отговорност за смъртта им?

Здравият разум ми казва, че това са всички онези розови активисти, които от 2015 насам размахват плюшени мечета за "Добре дошли" на стотици хиляди непроверени лица, често изповядващи враждебна на християнството култура и религия.

Отивам да сложа цветя на мястото, където глупостта уби двама българи.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.