Талибански дневници

Талибански дневници
19-04-2012г.
27
Мартин Карбовски

Ако талибаните си водеха дневници, сигурно щяха да опишат как основната им цел е да се представят за мирни хора. Дори да се цанят за войници в новата афганистанска армия. После да проникнат зад зелените зони, където да напишат прощално писмо и да направят поразиите, за които четем.
Асиметрична война - правиш се на умрял, докато един ден не взривиш всички покрай себе си, няма значение наши или ваши.
През 2014 година новата афганистанска армия ще наброява 300 000 души. По същото време чуждите контингенти под флага на НАТО се надяват да станат излишни и да напуснат родината на хероина и талибанлъка. Само че новата афганистанска армия ще се издържа от съюзниците и ще струва към 4 милиарда долара на година. При това САЩ са съгласни да платят само половината от тази солена сметка.
На този фон все по-често се случва една и съща новина. Как афганистанец доброволец от армията, която уж трябва да воюва с талибаните, открива огън срещу своите инструктори и съюзници от НАТО
Сценарият също се повтаря. Местното камикадзе прониква в редовете на съюзниците с една единствена цел - да стигне до банята или фитнеса на войниците, където безнаказано може да застреля неколцина натовци, преди да се гръмне сам.



Почти същото се случи и с нашия контингент - редови боец афганистанец откри стрелба по "своите". Този път обаче "своите" се оказали българи и го застреляли. С други думи изпреварили го, преди той да ги направи на решето. Това обаче се счита явно за доста безмилостно, защото съюзниците веднага назначават комисия за разследване на случая. И веднага започва един разговор - как местното население досега е имало доверие на българските войници, а сега това доверие е нарушено, защото сме убили афганистанец.


Тук обаче трябва да се направи важното пояснение - става въпрос за стрелящ по нашите афганистанец. И доверието наистина е нарушено. Той стреля по нас първи, нещо, което вече не заслужава думата доверие. Но на езика на политиката и сложната дипломация в простичката страна Афганистан ние трябва да се подмазваме на местните дори те и да стрелят по нас. Заради това Афганистан беше и ще си остане блато за всякакви добри намерения.


Съвсем съмнително е вече какво ще се случи след изтеглянето на НАТО. Една свободна афганистанска армия, чиято задача е да се бие с талибаните, скъпа и неефективна - това ще се случи и това си личи от сега. Афганистан просто държи да остане протекторат на други страни и не иска да укрепи своето развитие. Някои дори употребяват оксиморона „афганистанско демократично развитие”, но и те не си вярват. Афганистанска демокрация? Запазете тези глупости за политиците!


Иначе българите са добри войници. Няколко пъти станаха курбан на мимикрията на джихадистите и вече са си научили горчивия урок. Не може да ги карате да се чувстват виновни за това, че се защитават, и то в собствения си лагер. Войникът, който гръмна афганистанеца и чието име се пази в дълбока тайна, трябва да бъде награден. Предотвратил е кървавата баня, за която талибаните щяха да се радват, а у нас роднините щяха да сложат няколко черни кърпи. Пазете се, момчета. Войната скоро ще свърши за вас, но за тях няма да има свършване.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.