Подаръци за Лили Иванова

Подаръци за Лили Иванова
24-04-2012г.
132
---

От Люба Халева

Люба Халева работи в сферата на съвременното изкуство и графичния дизайн. Работила е в областта на театралния плакат. Днес създава модерно изкуство. За бъдещето тя остави творба, в която запечата един български символ. Ето какво сподели авторката за една от последните си творби:


Идеята за Лили ми хрумна, докато се опитвах да се сетя за достатъчно разпознаваеми символи от близкото ни и не толкова близко минало, които да използвам в работите си.

След няколко опита единственото, което успях да видя беше Мадарския конник и паметника на Шипка, като не бях сигурна дали Шипка беше „О, Шипка” или Бузлуджа.
... Бях на път да се откажа от идеята, когато в съзнанието ми изникна обложката на една грамофонна плоча. Съвсем ясно я виждах и дори имах усещането, че с малко усилие ще си спомня и серийният номер на плочата. Родителите ми не бяха кой знае какви меломани, но в хола ни имаше плоча на Лили  Иванова. Най-вероятно девет от десет семейства, по това време са имали в гостните си точно тази плоча.

Тогава реших, че това е нещото, което ми трябва - Andy vs. Lili. В свят, който всичко е казано, изпято и нарисувано, аз имам моя спомен.

Много добре съзнавам, че Лили не е Мерилин, дъвката Идеал - не е Кока Кола нито пък аз съм Анди. Но пък си имам един спомен и направих моето пътуване в миналото й.

Дано не звучи нескромно, но по този начин оставих моето свидетелство за бъдещето.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.