ЕкоНЕравновесие и порочните практики в борбата с безпризорните кучета

ЕкоНЕравновесие и порочните практики в борбата с безпризорните кучета
03-05-2012г.
47
Лентата

От Светослав Славейков - бивш служител на „Екоравновесие” - ловец на кучета през последните 11 години:

Искам да изясня гледната точка, която придава смисъл на моята позиция относно нередностите, извършвани в „Екоравновесие”. По стечение на обстоятелствата, аз съм единственият човек, който се е занимавал научно с популацията на бездомните кучета. Завършил съм биология в СУ „св. Климент Охридски”, а дипломната ми работа беше за безпризорните кучета. На база на знанията си стигам до извода, че решенията за борба с числеността на кучетата са неефективни. Основната цел на управниците на ОП „Екоравновесие” не е справянето с бездомните животни, а източването на пари от бюджета на Столична Община.

По данни на неправителствени организации и по мое мнение към 2006 година кучетата изчезват, защото са евтаназирани. Това плаши доста хора, които могат да загубят постовете си и се взимат мерки кучетата да пребъдат.  Приема се изцяло нова програма, разработена от Асоциация на природозащитните организации. Програмата е толкова агресивна, че гарантира бързо разрастване на популацията. Това може да го установи всеки, който има знания като моите. Доктор Мирослав Найденов (по това време той е шеф на „Екоравновесие”) приема тази програма, като е напълно наясно какво следва! Природозащитниците ликуват, без да знаят, че са употребени с користна цел!

Тогава се опитах да алармирам общественоста с едно прессъобщение. Резултатът беше, че ме уволниха. На другия ден ме накараха да подпиша декларация, че няма да давам изявления пред пресата  и ме върнаха  на работа.

В гръмки изказвания по телевизиите доктор Найденов заявява, че до края на 2006 г. кучетата ще се увеличат до 30 000, без да обясни защо. Изказва и възмущение, че в периода 1999 - 2006г. са похарчени 5 млн. лв. без задоволителен резултат. Още 2007 г. иска бюджет от 1 милион. и Столична Община му го отпуска! Забраната да се ловят кучета под 6 месечна възраст и бременни животни буквално взривява броя на бездомните кучета. Подложена на натиск, кучешката популация реагира с повишена раждаемост и увеличаване дяла на оцелелите женски индивиди. Младите женски остават на територията, на която са родени. Младите мъжки имат скитащи навици и осъществяват обмена на гени между различните групи. Така успешните за оцеляване територии стават ядра за бъдещо възстановяване на популацията.

Според предполагаемо преброяване към момента на изказването на Мирослав Найденов кучетата в София наброяват 11 000. И неправителствените организации решават да преброят кучетата на „анкетен принцип“!?! Те организират структурите си по места и всеки активист казва за колко животни се грижи. Оказва се, че персонално са обслужвани 11 124 кучета. Тази цифра е включена в доклад, публично оповестен, въпреки че преброяването е недостоверно. Появява се адекватният въпрос: как може толкова малко хора да се грижат за толкова много кучета?  И се организира втора анкета, с препоръки. По системата „Това животно не го гледам чак толкова“ кучетата излизат с 1000 по-малко. Месец по-късно пресцентъра но СО се похвали, че безпризорните кучета  са намалели с 1000 само за 30 дни.

Споделих с доктор Найденов, че преброяването е кухо, а програмата ми се струва неадекватна, а той подчерта, че това са европейските препоръки и отново ми препоръча да не изказвам некомпетентното си мнение пред медиите.

В този момент започна най-крупното фактуриране на разходи. Два пъти в  седмицата служебен бус  наливаше в туби гориво от бензиностанция на Сточна гара, което се изписваше на служебните коли. На домакина на бензиностанцията беше поръчана дървена дограма, фактурирана заедно с дървените скари за лежане на кучетата. Започнаха сериозни покупки на работно облекло, изключително некачествено. Дрехите бяха фактурирани на 200 лв. комплекта, като същите струваха 75 лв. на пазар „Илиянци”. На фона на харчовете, пресцентърът на СО обявява всеки месец, че кучетата намаляват с по 1000. Скоро се вижда, че така много бързо официалният им брой ще е отрицателен. Но обществото така и не повярва на тези данни и с право. Стигайки до 6 000 спряха да дават официална информация, защото вече бяха публикували, че през 2008 - 10 000 са били кастрирани и пуснати на свобода. Не им излезе сметката.

Искам да се върна малко назад и да обясня защо наричам програмата от 2008г. „агресивна“. Според нея се забранява улова на животни под 6 - месечна възраст и бременни женски. Забранява се и евтаназията под какъвто и да е предлог. Задължават се властите да полагат грижи за  бездомните кучета. СО приема пълния текст, защото програмата обещава изчезването на кучетата до 31.01.2010 г.– нещо, което е абсолютно неосъществимо при тези „мерки“.

През 2008 година беше поискан бюджет в размер 1 219 000 лв. Работеше се на принципа „Колкото повече харчим, толкова по-добре”. Изфабрикува се едно разпореждане, да взимаме медикаментите в пропорция 1:1, при която лова е невъзможен. В следствие на това част от медикаментите остават неупотребени, но по опис се изписват повече консумативи.

Интересен е фактът, че действията  на Миро Найденов в „Екоравновесие” не са критикувани. Затова неговият наследник Петров ги продължава. От позицията си на земеделски министър Найденов започва да открива проблеми в приетата от него програма и налага удължаване на срока за изпълнението й до 2014 година. Започва проверка и Петров е уволнен за злоупотреби, чиято практика всъщност въвежда не кой да е, а самият министър Найденов...

П.П. Следва продължение.

Автор: Светослав Славейков

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.