„Нека разберем истината за Радо!”

„Нека разберем истината за Радо!”
16-05-2012г.
42
Симона Милкова

От години, пощата на „Отечествен фронт” не се е пълнила с толкова много писма на хора, които застават чистосърдечно зад една и съща кауза и търсят една и съща истина. За съжаление онова, което ги обединява, е последната глътка въздух на едно момче. Приятелите, близките и фейсбук-активните искат да разберат как здрав и силен мъж умира внезапно от остър инфаркт на миокарда - следствие на заболяване. Заболяване, което не е имал.


На 5 май тази година при оглед на шахта в АЕЦ Козлодуй загива водолазът Радослав Стоянов – напълно здрав и физически активен, 29-годишен мъж. Като действащ водолаз е подлаган изключително често на медицински прегледи, което се изисква от естеството на професията му. Момчето е служител на фирма „Хидроремонт”, която работи по договор за поддръжка на хидро-съоръженията в АЕЦ-а. В деня на инцидента с Радо е неговият отговорен ръководител -  Росен Дамянов. Самият той отказа информация по случая и троснато бърза да затвори телефона. Извинението, което измисли при повторния опит да разберем какво се е случило в деня на трагедията беше, че съдебното производство тече и затова няма да дава изявления. Освен на медиите обаче г-н Дамянов отказва да даде обяснение и на семейството на Радo.


По всяка вероятност водолазът е загинал заради незатворена помпа седем метра под водата, заради която се озовава във водовъртеж, който го засмуква и заклещва първо единия, после и другия му крак. Тялото на момчето се закача на савака - вид плоскост, която се използва като преграда. Повече от час никой не се гмурка, за да му помогне.  Колегите му твърдят, че са опитали да го извадят, но той е бил заклещен и било изключително трудно да го измъкнат от фаталната клопка. Първоначално имали радиовръзка с него, но после тя прекъснала… Близките на Радо подозират, че не са били взети необходимите мерки преди да бъде спуснат младежът в шахтата. Тъй като огледът е трябвало да бъде извършен при работещи помпи, за да се провери безопасността, водолазите пускат парцал в шахтата преди да слезе човек - ако водата го засмуче, значи савака не е спуснат докрай. Иначе казано - налягането на водата долу е било толкова голямо, че слизащият е обречен, независимо колко добър професионалист е. Човекът, който все пак успява да извади безжизненото тяло на Радослав е спуснат в клетка. А дали самият Радо не е трябвало да бъде в клетка, за да може да отстрани проблема без изгуби живота си...


Иначе във фирмата-работодател миналата година също е имало инцидент с друг водолаз, който също е починал. Договорът на тази фирма само за един обект е на стойност над шест милиона лева.  Близките на Радо смятат, че именно заради възможностите на „Хидроремонт”, не е никак трудно да се потули всяка трудова злополука. По думите на районния прокурор на Козлодуй, никой във Врачанска област не е достатъчно квалифициран, за да поеме и изясни случая с внезапната смърт на Радослав Стоянов.  Бившият вече директор на АЕЦ-а - Александър Николов, обаче побърза да коментира случая пред медиите още преди да е излязъл доклада от аутопсията, като каза, че най-вероятно става въпрос за инфаркт. Два дни по-късно той беше отстранен от длъжност.
Според братът на Радо става въпрос за човешка грешка. Той отбелязва, че след смъртта на брат му, при него и майка му дошъл новият изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй и им обещал пълно съдействие. Семейството на Радослав все още чака съдебно-медицинската експертиза и се страхуват, че оповестяването на истината може да отнеме месеци. Ако въобще излезе на яве.
Иначе трупът на Радослав не е изглеждал като труп на човек, починал от инфаркт. Тялото на младия мъж в било буквално - смазано от налягането. Затова и неговите близки подозират, че патолозите, извършили аутопсията са били подкупени, за да  впишат абсурдната причина за настъпилата смърт.Трагедията продължава в очакване на  справедливост. Близките на Радослав Стоянов разчитат, че оповестяването на случая, ще допринесе за това. В групата във Фейсбук „Нека разберем истината за Радо” до днес са се присъединили 16 260 човека. Всички те искат само едно нещо – духа на едно безвреме отишло си момче да почива в мир.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.