Ловът на педофила

Ловът на педофила
17-05-2012г.
27
Симона Милкова

Шотландски Убиец

Село Лагошевци – на северозападния ръб на страната. Семейство с пет деца и една баба и без електричество. Беднотия, глад, лоши черни пътища, обезлюдени къщи и никакъв обхват на мобилните оператори. Другата България – онази, която попада в новините изключително рядко и то само в криминалната хроника. За последен път селото беше споменато в емисиите, заради изчезването на едно 11-годишно момче...


Пришълецът:
В забравеното село повечето постройки за порутени и незабележими. Открояват се две - едната прилича на частен затвор и е притежание на „местния” италианец акостирал край Дунава. Другата е най-новата – появява се, когато в Лагошевци се заселва шотландецът Дейвид Брайсън (71 г.). За него съседите казват, че е затворен и не общува с тях, а и не знае български. Общувал само с другия иностранец и с жена, за която хората твърдят, че поддържала платени сексуални контакти с Брайсън.

В ден обикновен
4-ти януари 2012 г. Денят за семейството на Весо и Христина започва както обикновено. Събират се за закуска, децата хапват и понеже са във ваканция започват веднага с игрите. На обяд  при семейството идва и третото братче, който е ученик в Димово.  Пристига с колело си. Станко се въодушевява от бегача и го моли да му даде да покара. Започва да фучи напред-назад из селото. Смрачава се и баткото на Станислав трябва да тръгне обратно към интерната. Станислав му връща колелото, след което отива да занесе храна на дядо Димо. Семейството на Веселин и Христина често си помагали взаимно с възрастния мъж - те готвят и за него, а той им дава каруцата с магарето, за да изкарат някой лев. Около четири и половина следобед Станислав Мирчов напуска дома си. На път за дядо Димо е пресрещнат от Дейвид Брайсън.

Убийството:
В шест часа Станислав все още не се е прибрал. Родителите му започват да се притесняват, защото това не е типично за сина им. Станко не обичал да обикаля из селото, нито да ходи на гости при съседи. Отиват да го търсят при дядо Димо, но се оказва, че момчето изобщо не е било там през въпросния ден. Майката и бащата започват да обикалят останалите къщи с надеждата синът им да се е отбил при някого. Обаждат се на 112. В седем и половина полицията започва издирване. Няма и следа от детето. Издирването приключва в един през нощта с уговорката да продължи много рано на следващата сутрин.
Търсенето продължава 17 дни – на 21 януари трупът на Станко е намерен. Обезобразеното детско телце е захвърлено в местността Диловец - в непосредствена близост до къщата на шотландския съселянин. По време на издирването на Станко Дейвид Брайсън сам предлага на полицаите да претърсят къщата и колата му. През цялото време е спокоен и не буди у никого и капка подозрение. След намирането на трупа обаче уликите насочват към него и той е подложен  на разпит с полиграф. Детекторът отчита ЛЪЖА на два основни въпроса: „Ти ли уби Станислав? Ти ли изнасили Станислав?” След това чужденецът прави самопризнания. Разказва как Станко е дразнел кучето му, та затова му отмъстил.
Тази версия разследващите не смятат за правдоподобна. За тях основната причина за убийството е опит да се прикрият следите от сексуалното посегателство над него. Според таткото на Станко извергът е изнасилил и убил детето още по пътя между къщата им и домът на дядо Димо. Домът на педофила е по средата .

В търсене на истината:                                                                                                    
Бащата Веселин мисли, че детето до последно, преди да бъде захвърлено, е държано в килер-пристройка към къщата на шотландеца, където е по-хладно. Целта е била да не се разложи и да не мирише трупът. От малкото информация, която е получил от органите, Весо разбира, че синът му е ударен с щанга, след което удушен и влачен като куче. Дясното краче на детето е обезкостено и без ходило: „Все едно отрязано с трион”. Днес родителите на Станко все още настояват да разберат какво точно се е случило с момчето им.

Справедлив процес?!:
Докато Брайсън се възползва от удобствата, които адвокатът му урежда в ареста, шотландската къща в Лагошевци мистериозно изгоря. Таткото на Станко съжалява, че не е успял той да я подпали. Смята, че самият Брайсън е поръчал на някой палежа, за да може да прикрие част от следите си.
Иначе досъдебното производство приключи, но делото още не е влязло в съда. Притеснението на опечалените е да не се повтори случая „Майкъл Шиилдс” – а именно – престъпникът да бъде екстрадиран в родината си. Реалната присъда за подобно престъпление според българския НК е 15 години лишаване от свобода до доживотна присъда без право на замяна. Родителите на Станко се надяват на последното  и ако може след това убиецът да гори в ада: „Ние пари не искаме, нас пари не ни греят. Живеем бедно, но достойно. Трябват ми 180 лева, за адвокат, за частно обвинение, но нямам. Ще намеря отнякъде... Единственото, което искаме е извергът да не бъде екстрадиран, а да бъде справедливо осъден... А ако не бяха другите ни деца, заради които трябва да живеем и да се борим с мъката, щях вече да съм се хвърлил в Дунава...”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.