Новият неофашизъм

Новият неофашизъм
12-06-2012г.
67
Мартин Карбовски

Пътят към ада е застлан. Точка.


 

Скалата на спартанците. Достатъчно е било само да се родите от онези бебета – по-мъничките, по-слабичките и нефелните. И веднага ще ви изхвърлят от скалата на Спартанците. Няма място за болни хора наоколо. Всички трябва да са здрави, весели, усмихнати - доволни и задоволени. Млък.
Всичко започва с добро намерение. Не бива да се пуши. Абсолютно правилно, съгласни сме. Който пуши, да плаща. Страхотно, така е, искаме да платим за греха си. Който пуши,  да се отдели от другите.  Добре,  макар че не е добро отношение.  Който пуши – вън!  Забраната се вкарва през лятото, където наивните се усмихват – така или иначе всички седят навън по кръчмите през лятото. Но то е само три месеца.
В „Опиум бар“ на Пето авеню в Ню Йорк преди седем  години не ми дадоха да пуша вътре. Когато се запътих с чашата си алкохол навън, за да запаля цигара, ме предупредиха, че навън не се пие. За да си купиш бутилка уиски в клуб Hell пак в Ню Йорк трябваше да си наел сепаре. За да наемеш сепаре, трябва броят на жените и мъжете седящи в него да е равен. Не е смешно. Не си измислям. Няма място за свободното пиене, чукане и пушене. Те ще превърнат всичко което е вредно и всичко, което обичате, в наркотици. Ще го превърнат. Освен това забележете – те казват кое е вредно. Единственото полезно нещо на света един ден ще остане ходенето на работа. Навреме. И плащането на данъци. Навреме. За ходенето по голяма нужда ще има разписание. За да сте навреме.


 

Забраниха пушенето навсякъде в модерния свят. Дни след това Майкъл Блумберг заяви,  че трябва да се редуцира употребата на „сода“ (газирани напитки със захар) в менютата на ресторантите. Първо да се ограничи, после да се забрани. Защото захарта е вредна. Съгласни сме. Кока-кола изпищя. Изведнъж  гигантът усети какво му готвят. Здравословният фашизъм е тук. Най-новият нов фашизъм.
Всяко куче трябва да има микрочип имплантиран в ушите или под кожата. Така по-лесно ще се следи къде е било кучето, ще се намира по-лесно при губене и стопанинът му може да бъде разследван за акане на кучето на публично място. Защото и лайната вече ще имат чип. С цел установяване на авторството.
Всеки път, когато караш колата си знаеш, че те те виждат как караш колата си. Всеки път, когато правиш грешка или прекаляваш, влизаш в техните статистики. Това ще се случи скоро и с изневерите. Фейсбук се нуждае само от едно малко приложение, за да се вижда кой къде е в момента. Няма да можеш да излъжеш. Фейсбук. Знаем къде е лицето в момента.


 

 I-phone. I-seek. I-find. They-judge.


 

Съвсем сериозно се обсъжда вкарването на чип в човешкото тяло с цялата информация за него. Обсъждането е в Европейския съюз. Но реално това вече се е случило – личните документи на модерните държави са с чип. Носим го доброволно. Той пък съдържа информация за нашето пребиваване през последните пет години. И здравословното ни състояние.  Ако имаш трипер – чипът ще отрази твоята придобивка. Това се случва сега.  Здравна карта, профил, файл, досие. В помощ на работниците в застраховането. Жена ви знае ли за бледата спирохета, която носите?! Няма проблем, ние ще й съобщим по електронен път.
На Глобалната държава й трябва здрав работник. Здравият Работник е по-евтин от Болния Безработен. ЗР произвежда, харчи, спестява. ББ топи средства на държавата.    Ако забраните кока-колата – поне погребенията на напълно здравите мъртъвци нека да са за сметка на държавата. Само  предлагаме?!
Никой не иска болни, тъжни, намръщени, недоволни и задоволени хора. А тук изредените неща едно време бяха наше право. Преди Пакс Американа. Чип и баркод на врата на всеки. Целуни й баркода. В устните ти има четец. Ще разбереш всичко за нея.
Беше и все още е наше право да не се грижим за здравето си. Искаме да не сме работоспособни. Какво ви става – имаме право на работа, имаме право и на мързел. Имаме право да лъжем. Да не знаете къде сме. Имаме право да правим каквото си искаме. Без да вредим на другите. Искаме да вредим само на себе си. Това беше идеята на свободата. Либертинажа. Маркиз дьо Сад. В наше време маркиз Дьо Сад щеше да е сериозно укоряван от санитарите си. Спри да пушиш, маркиз дьо Сад!
Всички красиво е незаконно. Кока-колата един ден ще се продава на малки флакончета по ъглите. Малко захар в повече ще е престъпление. Престъпление ще е и малко повече мазнина, която искаш да изядеш. Цигарата, марихуаната, алкохола и наркотика ще са апокрифни. Ще стават все по-ценни, защото в тях, както и досега, се е изразявала свободата. Да му мислят и гейовете. Те на „Кока-кола“ и „Бритиш Американ тобако“ намериха цаката, та едни гейове.
Пътят към ада е застлан не просто с добри намерения. Застлан е с грижа за здравето, институционални преписки, обществени забрани, статистика и глобален антиутопичен държавен интерес. Имам право да лъжа обаче. Имам право на самоувреда. Хората са грешни и вредни и това е част от прогреса. Всичко друго е изкуствена трева. Дали ще го разберете!?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.