Хора, пътища, велосипеди…

Хора, пътища, велосипеди…
18-06-2012г.
26
---
Извънредно съобщение на КАТ: „Ако искате да избегнете 40-минутно задръстване в района на Телевизионната кула, съветваме ви да се шофирате по улица „Свети Наум”! Там придвижването отнема 25 до 30 минути.”
 

Карането на автомобил в София става кауза пердута покрай пътните ремонти. Затова решавам от утре да пътувам с колело. Като ще съм участник в трафика цели 40 минути, поне опитам да съм малко по-здравословна.


Обаче: през изминалия месец в София са били глобени дузина колоездачи. В закона за движение по пътищата се е появила поредна промяна, гласяща, че ако искам да карам, съм длъжна да имам светлоотразители върху каплите, зелена жилетка на гърба, фар, звънец, сигурно и още цял комплект „животоспасяващи” принадлежности. Ако нещо ми липсва, веднага ще бъда глобена с 50 лева. Задължения всякакви, права – почти никакви! И хем трябва да нося един куп неща по себе си и колелото, хем няма къде да го карам спокойно. Колоездачите маневрират между тротоара и шосето, нещо за което също могат да бъдат глобени. Същевременно отнасят ругатните на пенсионерките и псувните на таксиджиите и се чудят къде им е мястото, за да не нарушават ничия градска хармония...


След инцидента на Орлов мост от миналата седмица, когато колоездачка беше блъсната от цивилен полицай, КАТ стартира акция „Велосипедист” - за да следи за изправността на колелетата, но едва ли някога ще стартират акция „Читави велоалеи”. Такова чудо би било възможно само преди избори, когато дори байкърите стават желан електорат. Иначе те, колоездачите, са малцинство и като такова нямат право на достойно участие в столичния трафик. Днес те са потъпквани. Буквално. Миналата седмица се случи катастрофа между момиче с колело и цивилен полицай без колело.Тя се движи по булевард „Евлоги Георгиев“ и решава, че светналият зелен светофар позволява движение направо. Грешката води до сблъсък с автомобил. Колелото на момичето е в изправност - спирачките работят, гумите са нови, но тя няма каска. Тя и колегите й колоездачи смятат, че звънчетата и жилетките няма да намалят инцидентите, а само ще се повишат цените на байкърските консумативи: „На теория каските спасяват живота при сблъсък с паважа. На практика критичните ситуации се ръководят от човешкото поведение, което често е странно, дори налудничаво. Не колоездачите са грешни. Ние ставаме все повече, а условия за каране не се създават. Велоалеите по „Евлоги Георгиев” са сакати – изградени са с плочки, подредени криво. Управлението на велосипеда става по-трудно. Точно тази велоалея не помага на колоездачите! Тя е направена е, за да улесни колите.”

Малко западна статистика:

-  През 2006 година в Англия е направено проучване, показало, че голям брой от шофьорите удрят колоездачи, оборудвани с каска, защото ги смятат за застраховани от тежки травми, само защото носят задължителната екипировка.

-   През 1992 година в Австралия е въведен закон, задължаващ колоездачите да носят каска. Резултатът бил, че до 1995 година броят на произшествията с участието на велосипеди нараснал неимоверно. През 2009 година е изчислено, че задължителното носене на каска струва на държавата половин милиард долара, изхарчени за здравна помощ. В последствие броят на колоездачите рязко намалял. Причината била, че предимно жени избират този начин на придвижване до работа, но за тях каската не е спасителен шлем, а адско мъчение, развалящо прическата много бързо. Смята се, че опасността от смърт поради невнимание на колоездач е около 50% .

-  В Холандия – страна известна с всеправието на велосипедистите – никой не ползва каска, жилетка и други евентуални предпазители и всички (включително пешеходците) пазят хората на две колела.

-  В най-богатите западни страни над 50% от хората се придвижват с колелета.

-  А София е една от европейските столици с най-тежък автомобилен трафик и най-малко колоездачи. Не че нямат желание – няма условия за повече и има страх. Освен това с новите изисквания е създадена още една ниша за подкупни нарушители и дребна корупция. Управниците обаче не харесват и не разбират безмоторните хора. И обратното – велосипедистите дори спряха публичните си искания – две вселени, неспособни да осъществят конструктивна комуникация, само че от едната вселена зависи всичко, от другата - нищо, дори собствения й живот на колела. Толкова. На властимащите са им важни магистралите и никоя смешна велоалейка не може да промени приоритетите. А онези, които не разбират важността на магистралата, не заслужават да живеят в удобство и спокойствие. Заслужават само да бъдат глобявани.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.