Културният мазохизъм при манафите и други

Културният  мазохизъм при манафите и други
25-07-2012г.
113
Лентата

Каква културна среда дами и господа! Какви достижения до необикновеното!Стотици години са минали, стотици учени са се опитвали да дефинират културните проблеми и достижения на българска почва. Безуспешно! Безуспешно и неутешимо за българската интелигенция, която е една от най-успешните в света, но и най-подигравана по филми и книги. Но един факт говори изключително много за културата на българите – тя е манафистична. Тоест свързана с манафското и манафите, да ме простите за израза.

Примери от последния ден са заниманията на известните любовници-манафи на тази страна, които създават модели на поведение, достойни за подражание и неописани в българската класическа литература. Най-яркият пример за култура в българското „културно“ пространство на манафите е един човек наричан „Китаеца”.

Същият беше манаф и любител на Азис. После се пенсионира временно от ролята си на манаф, за да създаде семейство и дете. Чудесното му семейство и дете щеше да послужи за пример в пуритански елизабетински  роман, където манафът се разкайва за постъпките си и става целомъдрен баща.

Но това не се случи – след почивката си от манафски занимания Китаеца отново стана манаф – днес той е любовница на Евгени Минчев. И се гордее с това. И се занимават българите с това. И това е общата култура на българите днес. Никой не задава въпроса – как така се съчетава ролята на любящ съпруг и баща с манафската показност на една гей-връзка?! Каква е тази морална и обществена среда, която пръква такива изроди в общественото пространство?!

Манафството е поминък по тези земи. То е начин на препитание. То е дори особена форма на мачизъм и маскулинизъм. Къде е детето на Китаеца сега? И какво ще знае то за баща си и неговия Евгени?! Изродената емоционална и ценностна среда ражда социални изроди.

Разгърнете общата култура на българите като вестник и прочетете за всички манафи любили Азис, а после станала светски личности. Сега те имат връзки със сервитьорки, които утре могат да попаднат във вашия любовен кръг, във вашия креват. Така хетеросексуалните стават, без да щат, баджанаци на Азис.

А Китаеца, наречен така,  ще пише книга. Той наистина има представа за себе си като за една гейша: културно-анално присъствие в живота на обикновените българи. Такива едно време са ги гонили от селото с вили и сопи. Днес са герои на нашето време. Бащата-манаф, това е екстрактната квинтесенция на българското културно присъствие. Въпиюща липса на ценности, отвъд цинизма и нахалството.

Покрай манафите се ражда един особен културен мазохизъм непосилен за разбиране в друга среда и време. Ето ви една Марта Вачкова, която бе снимана гола както майка й я е родила – днес отново и отново дава интервюта в жълти вестници. Това е мазохизъм на безбожието и себе-неуваженето. Манафска история на квадрат – насилието над така известните български звезди от страна на жълтата преса е абсолютно доброволно! Те /звездите/сами искат да бъдат обществено пенетрирани, защото са известни само с това, че са известни. Няма друго обяснения за този нисш мазохизъм! Няма!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.