Чейндж измамите – лято 2012

Чейндж измамите – лято 2012
28-08-2012г.
42
Симона Милкова

На територията на България има над 1700 действащи обменни бюра. Броят им в сравнение с миналата година се е увеличил най-малко с 200. След множеството сигнали за злоупотреби от страна на чейнджаджиите,  от 14 август тази година влезе в сила промяната на Наредбата за обменните бюра. Тя констатира, че разликата между курсовете „купува” и „продава” не може да бъде по-голяма от пет на сто от курса за деня на БНБ. До този момент разликата във валутните курсове не трябваше да е повече от 20 процента от курса на деня. Според данъчните, промените в Наредбата ще ограничат сериозно възможността за измами. Проверка на екипа на Lentata.com установи до колко се спазват нововъведенията.




По главните улици на Варна се забелязват няколко основни метода за заблуда на клиентите, готови да подменят валута. Основната тенденция е използването на подвеждащи реклами и заблуждаването с различни курсове на табелите в и извън бюрата.  Така в центъра на Варна, на площад Независимост, в сградата на Драматичния театър екипът ни обмени евро за левове на курс от 1.59 лв. за евро. За 5 евро получихме 7.95 лева. Огромната указателната табела за валутните курсове сочи „най-добрия” обменен курс, а именно: 1.95 лв. за евро, 1.59 лв. за долар и т.н. Посетителите с набито око биха могли да забележат / НО биха могли и да не забележат/ малката табелка с реалните курсове забутана в храстите пред чейндж бюрото. Там малцина успели да проумеят измамата ще видят, че долар се обменя за 1.29 лв., а евро за 1.59 лв. Дори и да пропуснете малката табела, на влизане в бюрото ще забележите реалния курс. Хората без късмет и най-вече другоселците и иностранците направо ще се окажат с няколко десетки лева по-малко от необходимото и ще останат да се чудят.




Оказва се цяло чудо да попаднете на читаво обменно бюро по родното Черноморие. Методите да бъдете подведен са много и сработват добре в бизнеса с чужденци.  Ако се чудите защо те не се връщат повече в България и вдигат скандали по главните улици, то курс „купува”/„продава” е една от основните причини. Факт е, че дори след влизане в сила на новата наредба, нарушения продължават да се правят. Обменните бюра остават непокътнати, а печалбите от измами - огромни.

Други основни методи за подвеждане на клиентите са: указателни табели с най-добри курсове пред бюрата, които са просто примамки за посетителите; извеждането на цифрите 1.95 най-горе на табелите, които указват съвсем други валутни курсове от актуалния за бюрото; вмъкване на реалните курсове между множеството от цифри и така нататък и така нататък... Методите са многобройни и работят безотказно. Нишата на незаконните печалби все още е активна и това явно е непоправим проблем за родните институции.




П.П. До края на годината се очаква да започнат да работят машини за обмяна на валута. Те ще действат на принципа на банкоматите и ще обменят до 2000 лева. Ще издават касови бележки и ще са свързани с НАП. Огромната надежда на всички е след тяхната поява измамите да намалеят, а в най-добрия случай човешкия фактор да бъде напълно заличен от машината /устройството , което не мами джоба ти/.


 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.