Актуално
Да убиеш присмехулник

Надя Теодосиева | 24/09/2012

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Имах право да не ги харесвам, да не разбирам религията им, да я намирам за деструктивна, а тях за трудно адаптивни. Имах право да смятам, че е неуважително, когато мъжете мюсюлмани да не искат да се ръкуват с мен. Имах право да мисля жените им за затворнички на собствената им религия. Имах право да казвам тези неща публично. И ако реша - да се подигравам на това, което не проумявам. Вече нямам тези права, защото мястото, където живея вече не е същото. Аз живея в Европа, а Европа е станала предпазлива, внимателна, хипертолерантна и удобна за развитие на агресивните религии. Затова днес имам ново право – да се страхувам. Защото Европа вече не е Европа, а Еврабия – колония на Исляма, където ислямската инвазия не е само физическа, но също така – културна и мисловна.”(Ориана Фалачи)

Светът стана свидетел на поредната вълна протести, безредици, насилие и смърт в името... на "любовта към Мохамед".Стотици хиляди мюсюлмани в различни точки на планетата изразиха гнева си към осмиването на пророка от страна на западния свят:

 • Трима души бяха убити при сблъсъци пред американското посолство в Кайро.
 • Трима души за загинали и по време на протестите пред американското посолство в Тунис. 28 души са ранени, като двама са в критично състояние.
 • Един човек е убит в подобен протест в Хартум, в Судан, срещу сградата на американското посолство.
 • Близо 150 души са протестирали пред сградата на американското посолство в Лондон срещу антиислямски филм. Протестиращите изгорили израелски и американски знамена. Протестът започнал от централната джамия в Лондон. Сред демонстрантите имало и представители на забранени във Великобритания ислямистки групировки.Сградата на посолството се охранява от множество полицаи.
 • Берлин. Радикални ислямисти, възмутени от заснетия в САЩ скандален филм за пророка Мохамед, настояват да бъдат убити „враговете на исляма” в Германия. Те твърдят, че изпълнителят на ролята на пророка във филма „Невинността на мюсюлманите” е германец. В изявление, публикувано на ислямистки сайт, германският екстремист Абу Асад призовава да се отмъсти за филма, като се извършат атаки в Германия. В своето послание Абу Асад съветва мюсюлманите да обезглавяват враговете на исляма и да заснемат атаките си, които в последствие да публикуват в интернет.
 • Няколко хиляди сръбски мюсюлмани участваха в протест срещу филма "Невинността на мюсюлманите". Демонстрация се проведе в град Нови пазар в южната сръбска провинция Санджак, която е населена основно с мюсюлмани.  Протестиращите развяваха знамената на Турция и на босненските мюсюлмани. Те носеха транспаранти, на които беше написано: "Пророкът е в моето сърце" и "Свобода за Палестина, Афганистан и Либия".
 • По време на протестите срещу антиислямския  филм в Пакистан загинаха 16 души и бяха ранени още 219.
 • Протести   се проведоха и в Шринагар - най-големият град в контролирания от Индия Кашмир. Като предпазна мярка, полицията затегна комендантския час за целия ден в някои части на града. В Шринагар полицейските служители използваха сълзотворен газ, за да разпръснат близо 30 жени, които са маршируваха под знамената на радикална ислямистка женска група и скандираха „Долу САЩ!”.
 • Хиляди мюсюлмани излязоха по улиците на Ливан, за да изразят гнева си срещу заснетия в САЩ антиислямски филм и френските карикатури на пророка Мохамед. В южния пристанищен град Сидон сунитски духовници призоваха за „ден на гнева” срещу обидите, нанесени на пророка Мохамед.
 • Хиляди поддръжници на шиитското движение „Хизбулла” излязоха на протест по улиците на източния град Баалбек след петъчните молитви. „Този, който се осмелява да обижда исляма и пророка Мохамед, не може да остане жив. Подобни неща не могат да бъдат толерирани”, заяви шейх Махер Хамуд, имам на джамията Кудс.
 • В Триполи радикалният ислямистки духовник Омар Бакри призова „войниците на исляма” да отмъстят на създателите на филма и на издателите на карикатурите. Вече почти две седмици мюсюлманският свят от Тунис през Либия и Египет до Пакистан е обхванат от протести заради филма "Невинността на мюсюлманите". В Либия беше застрелян американският посланик и няколко служители на американската мисия.
 • В свещения за шиитите иракски град Наджаф духовникът Садр ал Дин ал Кубанчи заяви, че Америка, Израел и Франция стоят зад план да се атакуват мюсюлманите, който отразява културния провал на трите страни.
 • Франция и Германия бяха под особено напрежение и заради карикатури на Мохамед. Близо 800 демонстранти маршируваха през центъра на югозападния германски град Фрайбург с лозунга „Аз обичам своя пророк”.Фрайбург бе и първият град, който одобри подобно шествие, но постави строги условия.
 • Десетки хиляди хора се събраха на протест по улиците на втория по големина нигерийски град Кано срещу антиислямския филм. Демонстрацията се разпростря на няколко километра в града, като протестиращите скандираха „смърт на Америка, смърт на Израел и смърт на враговете на исляма”. Мероприятието бе организирано от Ислямското движение на Нигерия. Близо 160-милионното население на Нигерия се състои почти поравно от мюсюлмани и християни, с лек превес на мюсюлманите. Религиозните сблъсъци в последните няколко години, като някои ислямски секти в северната част на страната настояват за въвеждане на Шериата като основна правна система за цялата страна. През 2004 година при сблъсъци между християни и мюсюлмани именно в Кано загинаха над 2000 души. При подобни сблъсъци през 2010 година в град Джос пък загинаха над 300 души.

Най-малко 49 души загубиха живота си по време на протести по целия свят, включително американският посланик Джей Кристофър Стивънс, който бе убит заедно с още трима души при нападение срещу консулството на САЩ в Бенгази на 11 септември. САЩ определиха смъртните случаи като следствие на терористично нападение.

Така изглежда невинността на мюсюлманите през последните две седмици. Друговерците нямат право да не харесват Мохамед. Точка. За подигравки – и дума да не става. Не е здравословно. Иначе присмехулниците са заплашени със смърт, а за главите им са обявени награди в щатски долари. Добре дошли в 21 век. Векът, в който „великите сили” започнаха да се извиняват от името на анонимните присмехулници, които рисуват пророка Мохамед гол.

Има група във Фейсбук, която носи името „Сарказъм – защото убиването на хора е незаконно”. Весел слоган, измислен от млади хора, за да могат да хейтват на воля – каквото си поискат. До скоро сарказмът беше смятан за интелигентния начин да заявиш на нехаресването си. Но днес вече трябва да внимаваме на какво се подиграваме.Трябва даже да се страхуваме. Оказва се, че някои религии нямат чувство за хумор, но за сметка на това имат силно развито чувство за мъст. Ако обичате да се присмивате (особено публично), трябва да спрете. Не защото не е възпитано, а защото може да се  окаже опасно за живота ви.

 

 Други статии от този авторКоментари