Клъцни/Срежи

Клъцни/Срежи
01-10-2012г.
970
---

Пластичните операции в България придобиха популярност по-голяма дори от тази на Бойко Борисов. Вече почти всеки дерматолог посяга към скалпела и почти всяко момиче посяга към дерматолога без да е на ясно с последствията от това да се оперираш при лекар, който не е специалист в пластичната и естетичната хирургия. Иначе за да посегнеш към скалпела, трябва освен да си отговорен човек и да притежаваш умения, да имаш законно право да оперираш. Трябва да завършиш медицинско образование със съответната степен и специализация.

 

НО все по-често се случва млади, осемнадесет годишни момичета или дами, които не разполагат с големи възможности да решат, че имат нужда от намесата на пластичен хирург. Обзети от силна емоция и желание да увеличат гърдите си, да изправят носовете си или да имат така нареченото „бразилско дупе”, тези жени се подлагат на интервенции при самопровъзгласили се за хирурзи в непроверени частни клиники. В най-добрия случай жените си тръгват ден след операцията, но без епикриза, без никакви документи за това какви импланти са били поставени в гърдите им, какви са размерите им и дали е имало усложнения по време на операцията. Това е категорията на щастливките, защото поне си тръгват с лицеприятен резултат. За другия вариант разказва Мария от Плевен.
 

             

# 1: Мария е млада жена, родила преди година. Гърдите й са съсипани от кърменето. Иска отново да се чувства красива жена със самочувствие и решава, че начинът за това е да коригира бюста си. Тъй като детето на Мария е само на годинка, тя решава да не губи време в път до София и избира пластичен хирург в Плевен. Финансовият фактор също е определящ, ако остане да се оперира в Плевен ще спести около 2000лева - сума, чието спестяване в последствие й коства твърде много. Така Мария стига до д-р Ивайло Рачев. Операцията минава и я изпращат да си ходи вкъщи. Само че я изпращат без нито един документ. Без епикриза, без сериен номер на имплантите, които са и поставени, без информация за това дали е имало някакви усложнения по време на интервенцията. Още на излизане от клиниката Мария иска епикриза, но д-р Рачев обяснява, че още я пише. Около седмица по-късно, когато младата жена сваля задължителния ластичен колан, с който  е обвит бюста й, вижда потресаващия резултат. Целите й гърди са релефни, имат ръбове - приличат на „спукани баскетболни топки”. Притеснена, Мария се обажда на д-р Рачев, а той я успокоява, че „с времето нещата ще се оправят”. Ситуацията не само че не влиза в норми, а става още по-неприятна за гледане. Мария разбира, че е направила грешка в избора си на лекар и се примирява с факта, че рано или късно ще трябва да се оперира отново. Намира си хирург в София - този път чете за него, интересува се много повече и не се доверява само на силното желание за добър резултат. При първата среща с доктора, се оказва че той не желае да я оперира без да види епикриза от предишната интервенция. Мария се връща в Плевен при д-р Рачев, за да изиска епикриза или поне някакъв документ от манипулацията. Д-р Рачев отказва да даде епикриза на пациентката, както и размер на имплантите и вместо това предлага да направи реоперацията. Обяснява, че болничният картон е изгубил давност и най-вероятно е анулиран. След едногодишно ходене по мъките и курсове между некадърния плевенски хирург и проверения софийски Мария наема адвокат и успява да се добере до епикризата. В нея обаче липсва най-важната информация, а малкото написано се оказва неистина. В отчаянието си, тя се отказва да съди псевдохирурга. Днес Мария се моли проверения лекар от София да я оперира без реална епикриза, на пълен риск – и за нея, и за него. 

            

# 2:  Евгения от София, на 46 години. Една сутрин се събужда с мисълта, че ако си направи лифтинг на лицето и врата, ще изглежда поне с десет години по-млада и с десет години по-добре. Но в онзи момент не разполага с достатъчно средства да си направи тази манипулация при добрите и популярни доктори. възможност да извърши операцията при проверен и добър лекар. Така попада при дерматолог, който дори не е специализирал хирургия, но който извършва сложни интервенции. Той убеждава Евгения, че ще реши нейния проблем и ще сбъдне желанието й. И тя ляга под ножа при него. След като Евгения се събужда след интервенцията, изчаква необходимото време, за да погледне в огледалото. Тогава настъпва един от най-кошмарните моменти в живота й. Бузите й до днес приличат на драперия –нагънати са сякаш някой е опитал да закачи кожата от врата с безопасна игла за ушите. Днес за Евгения е абсолютно невъзможно да намери нужните средства, за да се оперира отново и да поправи бруталната си визия. Защото „ремонта” по нея струва близо 5 000 евро. А операцията при псевдохирурга е струвала 3000. И достойнството й.

               

# 3:  Емилия от Варна е на 23 години. Понеже се е чувствала винаги много „плоска”, решава, че трябва да се справи с комплекса си с помощта на силикона. Подлага се на операция при лекар, при когото интервенцията е доста по-евтина отколкото на всички други места, където е ходила на консултации. След премахването на конците и на задължителния ластичен колан, Емилия се сблъсква с катастрофален резултат. Гърдите й са неравномерно разположени, едната е нагоре, другата – надолу и целите са в ръбове и деформации. Момичето е меко казано потресено. Опитва се да вземе документи и епикриза, но никой не й дава такива. Повтаря се историята на Мария, но в още по-лош вариант. Емилия едва склонява друг доктор да я оперира на сляпо без предварителни медицински данни за пациента. Когато ляга за реоперация, докторът установява, че двата импланта в гърдите й са различни. Единият изобщо няма печат за произход и е с бял цвят, на другият има печат „Евросиликон”, но без сериен номер на импланта. Но и това не е най-страшното. Лекарят, който оперира Емилия установява, че всички мускулни връзки към млечните жлези са прекъснати. И за разлика от лошата форма на гърдите, това вече е непоправимо. Днес Емилия вече има хубави гърди, но без нито една мускулна връзка. Проблем, който ще наболи още повече, когато младата жена забременее и поиска да кърми.
 



След разследване на Lentata.com се оказа, че в България пластична хирургия практикуват повече от десет човека, които нямат законно право да оперират дори мишка. Повечето от тях са гинеколози и дерматолози и не са специализирали пластична хирургия нито ден. Те нито изискват, нито дават необходимата документация след интервенциите, които прилагат. Те не владеят набора от методи за опериране, които рекламират. Те имат частни лъскави кабинетчета, но уменията и практиката им по нищо не се различава на тези на гаражните мародери. Държавата на този етап не може да се справи с престъпната немарливост на измамните естетични хирурзи. Те са престъпници, които си играят със здравето и животите на десетки момичета и жени. Затова, момичета и жени, изисквайте поне дипломата на лекаря, когото посещавате, преди да легнете на операционната му маса.

      

  • Очаквайте скоро черен списък с имената на опасните пластични хирурзи в България!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.