Сложиха ореол на Бойко

Сложиха ореол на Бойко
09-10-2012г.
52
---

Художничката Люба Халева, половинката на фронтмена на „Уикеда" Ерол, сложи ореол от вилици и лъжици в портрет, изобразяващ министър-председателя Бойко Борисов. Картината е част от изложбата Ѝ "Материал", с още девет шаржа на известни личности. Авторката обясни, че всички очакват от министър-председателя да ги нахрани, както някога са го очаквали от Тодор Живков и заради това го е изобразила така. Именно заради това сходно е и изображението на бившия първи – виличка, лъжичка, ножче и Тато.

В другите и картини на екстравагантната артистка присъстват най-коментираните личности в публичното пространство. Лили Иванова , например, е обградена от стари плочи на "Балкантон", а по Кеворк Кеворкян се „катерят” множество Пинковци, а водещият на „Всяка неделя” е стиснал един от тях в юмрук.

[gallery]
В „Материал” Христо Стоичков е Шекспир, който казва "Ту люн, ор ту уин". Над образа на Митьо Пищова има надпис "Евтино месо от щанда" и еротични снимки на жени от обяви. Тялото на Пищова пък е „запълнено” с брошури, рекламиращи меса и колбаси. Дупнишката мадона Сашка Васева е оприличена на „зайче”, около което плуват розови гумени патенца и множество гърди. Индийската точка между очите на фолк примата също е изобразена под формата на миниатюрна гърда.

Слави Трифонов е изобразен с касинка и усмивка, а под образа му на английски пише „Стани медицинска сестра – твоята страна има нужда от теб”.

Художничката обясни, че името на изложбата идва от идеята, че тези личности са давали най-често основание за коментари през годините на прехода и по този начин са дали  материал за  дългогодишни обществени дискусии. „Материал”-ът не цели да засегне някого от изобразените звезди, а по-скоро да „обрисува” различни гледни точки. Според Халева всички те са противоречиви личности, към които тя самата е доста безпристрастна. Признава, че дори и се е наложило да търси и чете информация за Сашка Васева преди да я нарисува. Люба Халева казва, че представя „експонатите” си така, както те сами са се показвали през годините и пред поколенията на обществото.


Визитка: Люба Халева е завършила Национална художествена академия, специалност Плакат, визуални комуникации и графичен дизайн”. Престоят и от около година в Ню Йорк е повлиял изкуството и. Стилът на колажите е поп арт, а за техниката си младата художничка обяснява, че колажите са направени от плексиглас, а образите първо са нарисувани на компютър. В поп арт творбите и се смесват дигиталните и традиционните методи на изразяване. В шаржовете се долавя влияние от Ричард Хамилтън и Анди Уорхол.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.