Знакови дела

Знакови дела
26-10-2012г.
37
Надя Теодосиева

Ретроспекция:
Преди 12 години се случи едно убийство, което днес никой нямаше да помни, ако в последствие по случая не бяха замесени имената известни българи, заемащи ръководни държавни постове. Престъплението щеше да остане едно от десетките битови убийства, а не да се превърне в процес, наблюдаван под лупа от Европа.
            
Става дума за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Трупът й беше открит на 28 февруари 2000 г. в жилището й в столичния кв. "Стрелбище". Аутопсията показа, че жената е била съсечена девет пъти със сатър. Според разследващите престъплението е извършено много професионално, без да бъдат оставени никакви следи. 
          
През лятото на 2001 г. органите стигат до извода, че зад зверското убийство стоят трима души. Пръв е задържан Орлин Аврамов, след него - Пламен Калайджиев. Съпругата му Димитринка се изплъзва от органите на реда и се укрива в Лондон. Според следствието, тримата били на гости на Надежда Георгиева, напили се, скарали се и накрая адвокатката била убита.
            
Софийският градски съд даде ход на делото на 9-и октомври 2006 г. В обвинителния акт фигурира и името на прокурор Николай Колев. Според прокуратурата именно той е покрил престъплението. Той е увил трупа на ямболската адвокатка с одеяло и е включил калорифер - за да се ускори разлагането на тялото и така да не може да се разбере точния час и дата на убийството. Но тъй като Колев междувременно също бе убит, делото срещу него е прекратено.
           
Нанка Колева – вдовицата на убития прокурор предизвика обществен смут, когато  в съдебната зала каза: "В първия работен ден на 2005 г., след като беше минала годишнината от смъртта на съпруга ми, срещнах Никола Филчев на четвъртия етаж на Съдебната палата. Той ме покани в кабинета си на разговор. Там, на четири очи, ми призна, че лично е убил Надежда Георгиева". Край на цитата.
          
Според Нанка Колева, именно Филчев е поръчал разстрела и на съпруга й.  Тогава скандалните й показания завършиха с думите: "Адвокатката е казвала пред други хора, че държи Филчев в ръцете си. А той често ходеше при нея... Целият четвърти етаж на Съдебната палата я познаваше. Но явно Филчев е разбрал какво има тя срещу него. Вечерта, когато тя е била убита, той е бил при нея, и то без охрана, което се случва за първи път... Престъпленията, които вършеше бившият главен прокурор, бяха в интерес на хора, които и сега дърпат конците в държавата. Това е старата, скрита мафия."
         
Един от кукловодите, които Колева визира е Алексей Петров – именно за него е работила ямболската адвокатка преди да умре. Двамата са спрягани и за любовници, а през 2010 Трактора е извикан да дава показания по случая...
          
В крайна сметка на 9 октомври тази година мегаделото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, по което прокуратурата поиска 25-годишни присъди за тримата обвинени, завърши с оправдателни присъди. Подсъдимите са Димитринка Атанасова, бившият й съпруг - Пламен Калайджиев, и Орлин Аврамов. Атанасова е подсъдима задочно, защото съдът във Великобритания отказва екстрадирането й.
           
Възможни са много версии за мотивите, за убийството и за извършителите. Не са установени обаче нито оръжието, нито часът на смъртта. Мотивът също не е изяснен извън коментарите на взаимоотношенията, обоснова се съдът.
           
От своя страна оправданите Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев смятат, че са били използвани като жертва само и само някой да понесе вината за убийството. Lentata.com публикува първото интервю с обвиняемите, 12 години след убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева:

Делото приключи на 1-ва инстанция и вие бяхте признати за невинни.
От първия ден на  обвинението сме невинни.
Това е едно от делата наблюдавани под лупа от Европа. Вие ли сте толкова важните по това дело хора, че то да се превърне в прецедент в българското  правосъдие?
Оказа се, че сме важни.
Защо, какво е твоето обяснение, Орлине?
Ако не бях аз - трябваше да бъде някои друг. Не можеше това дело да свърши така – без виновници.
Орлине, да се върнем във времето преди 12 години. Ти познаваше ли адвокат Георгиева?
Да. Тя е работила при мен в Ямбол.
В какви отношения беше с нея?
Прекрасни, добри, служебни отношения.
Последният път, в който я видя?
Лятото на 1999 г., няколко месеца преди убийството.
А по време на убийството и къде беше?
Бургас, Ямбол, София – навсякъде, пътувах.
Обвинението срещу тебе какво беше?
Че съм извършил убийството, аз съм я държал за лявата ръка, а Пламен за дясната ръка, Пламен за лявата, а докато ние сме я държали трети човек (б.а. Димитринка – бившата съпруга на )я е удрял с остър предмет.
А ти с Пламен познаваш ли се в онзи момент?
Познавам се с него, с бившата му съпруга и с Надежда...
Твоето обяснение? Направихте ли си ваше разследване, имате ли ваша теория и защо всичко се проточи 12 години?
Аз ако имах обяснение кой го е извършил, бих го казал още първия ден. Много е тежко 12 години всички да те сочат с пръст, всички вестници да пишат: „Той е извършителят”,  всички медии да казват: „Ето го убиеца”,  всички държавни  институции да бъдат впрегнати от един бивш главен прокурор срещу тебе, срещу бизнеса ти, срещу семейството ти, срещу детето ти... само защото трябва да бъде защитено нещо друго, да бъде скрит от обществото някой друг.
Все пак имаш теория. Страх ли те е да я споделиш?
Да, имам и не ме е страх. За тези 12 години  вече нямам от какво да се притеснявам… На кратко - когато в медиите се появиха становища, че един от съпричастните за това престъпление е бившият главен  прокурор Никола  Филчев, той трябваше да намери начин да отклони водата на друго място и тогава започнаха да търсят на всевъзможни места - само и само да се намери някой, на когото да му бъде повдигнато някакво обвинение. Затова и засекретиха делото, кое е държавната тайна, която трябваше да бъде запазена, коя е държавната политика, която не биваше да излезе на бял свят?! По това дело не се даваше достъп нито на журналисти, нито на адвокатите, нито пък на нас. Делото трябваше да бъде прикрито и замазано...
Какво прави това убийство по-различно от обикновено битово убийство? Защо тази адвокатка от Ямбол, дошла да работи в София, в един момент се превръща в толкова важна фигура и покрай нейната смърт се завъртат едни още по-важни имена?
Не бях задавал този въпрос дълги години. Но си го зададох и си спомних, как говорих с Надежда по телефона, тя вече беше дошла в София и тя сама ми каза, че вече е навлязла в такива кръгове - сред бивши и настоящи прокурори т.н., комуникирала е с тях... В последствие аз разбрах, че тя е правила и някакви записи, може би е тръгнала и да ги шантажира с тези неща. Но в този разговор, аз никога няма да го забравя, тя ми каза, че  е хванала главния прокурор за мъжките му атрибути и го е държи здраво. Попитах я в прекия или в преносния смисъл и започнах да се смея и тя каза - и в прекия, и в преносния. Предполагам, че тя се е докопала до някакви неща, които не са приятни за някои прокурори.
Ти смяташ ли, че Никола Филчев има общо със смъртта на Надежда Георгиева? Страх ли те е да кажеш или не искаш?
Подозрения имам много, хипотези имам много, но доказателство е едно, а какво си мисля аз е съвсем друго.
Пламене, ти си другият обвиняем по делото. Ти познаваше ли адвокат Георгиева и в какви отношения бяхте?
С Надежда ме запозна бившата ми съпруга доста години преди да се случи това убийство. Бяхме в приятелски отношения, особено тя и съпругата ми.
Тя е живяла у вас известно време. Ти виждал ли си касетите с компромати, които се твърди, че тя е имала?
Аз в съда го заявих това – имаше диктофон и касетки, които по време на пребиваването на Надежда вкъщи (около 3-4) месеца, стояха на бюрото на сина ми. Но за мен тогава не е представлявало интерес какво е имало на тях. Доколкото съм чувал от бившата ми съпругата това са били записи на магистрати по дела, с които тя се е занимавала.
Твоите теории за това кой е виновен?
Теории всеки може да има, но както каза и Аврамов, аз не бих си позволил никога за разлика от други хора, да казвам теории без да имам доказателства.
Имаш ли представа в какви отношения е била адвокат Георгиева с Никола Филчев, Алексей Петров и прокурор Николай Колев?
Според мене с  Алексей Петров е била в чисто делови отношения, защото е работила за него като адвокат. С Николай Колев посредством нас имаше чисто приятелски отношения просто не е имало повод да бъдат други. От това, което съм чувал от бившата ми съпруга – Георгиева и Филчев освен приятелски отношения, може би са имали и по-близки. Може би нещата при тях са ескалирали.
Чисто човешки това дело продължило 12 години как ти се отрази?
В чисто човешки план се случиха доста неща нито едно, от които като се обърна назад не мога да кажа, че е било хубаво. Синът ни израсна в абсолютно нездрава атмосфера далеч от майка си, баща му две години в ареста. Като поотрасна приятелите му взеха да му правят намеци, той започна да се чувства дискомфортно. През това време аз се и разведох, майка ми почина от притеснение.  Но бяхме длъжни с цената на всичко да издържим, за да дойде тоя ден 9-ти октомври, в който да чуем от съда, че сме невинни.

       *Третата оневинена Димитринка Атанасова (бившата съпруга на Пламен Калайджиев), за която в обвинителния акт се твърди, че е нанесла деветте удара със сатър в гърба на Надежда Георгиева, се намира в Лондон. Английският съд отказа да я екстрадира поради опасения от несправедлив процес, който може да застраши здравето и живота й. Защитничката й адвокат Натина разказва, защо Димитринка се страхува да се прибере в България и как се чувства след произнасянето на присъдите:
Тя няма желание да се показва по няколко  причини. Първата – тя изпитва, по моя преценка, основателен страх за живота и здравето си. По това дело на всички стана ясно ,че тя е била много  близка приятелка на Надежда Георгиева и се предполага, че тя знае тайните й ,знае много компрометиращи  факти различни хора и предвид сполетялото Надежда Георгиева се страхува  за живота си и за живота на сина си. Има основания, защото в дома й в Лондон, на домашния телефон, й е звънял непознат за нея човек, който е говорил на български и я е заплашил. Казал й е да не дава никакви изявления и да не се връща никога в България, тъй като ще се случи най-лошото на сина й.... Миналата седмица след като чу  решението на българския съд Димитринка се разплака. Два дни не спря да плаче от вълнение...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.