Ало, Ало: измамна любов на телефона

Ало, Ало: измамна любов на телефона
01-11-2012г.
121
---

Телефонните измами не са новост за България. Схемата всеки път е сходна - измамниците намират телефонните номера на възрастни хора, представят се за техни пострадали близки, плачат и се вайкат, че е станала катастрофа, че са пострадали и за да отърват затвора, за да им се направи спешна операция  или да не ги разследват -трябва да дадат определена сума пари. Възрастните хора „изгарят ” с част от спестяванията си. Тези схема обаче е нищо по отношение на „откраднатите” суми в сравнение с измамите, които въртят турскоговорящите ни съграждани от източна България.

Условия за кандидатстване за длъжността:
Да говорите турски език
Да сте жена (дори не е нужно да сте привлекателна)
Да имате „роднини”, готови да се включат в ухажване и измама
Да се снабдите с няколко предплатени СИМ- карти и постоянен интернет достъп

Схема:
Намирате самотник турчин (най-добре емигрант в Западна Европа), достатъчно далече от вашия град, че да не може да ви се случи нещо лошо (включително съдебно разследване), започвате да си пишете с него в сайт за запознанства, в който имате регистрация. От сайта преминавате на видео чат... и след няколко месеца, в най-лошия случай година-две вече сте богата по разградския стандарт и междувременно издържате мъжа си и цялата си рода.

На лов:
Принципът е еднакъв - турскоговорящи жени от България набират телефонни номера в Турция, на случаен принцип или най-често взети от поздравителните канали, вестници с обяви, или намерени в интернет.Звънят и затварят няколко пъти, докато човекът отсреща не им върне обаждане. По-модерната част от алоджийките (б.а. дума, използвана като синоним за „телефонна измамничка”) си правят регистрация  в мюсюлмански сайтове за запознанства с цел брак. И започват сладки дълги приказки, за да опознаване на потенциалната жертва. Представят се като необвързани, правоверни мюсюлманки, които искат да срещнат сродната си душа. От телефонните обяснения минават на видео разговори чрез Скайп, запознават „избраника” с псевдородителите  си, започват да общуват дори с роднините на жертвите си. От другата страна на слушалката турците биват така професионално омаяни, че вярват на всяка дума. Поне до момента, в който не поканят българската си изгора на гости. Тогава виртуалните прелъстителки се съгласяват да пътуват до страната на любимия с охота, но не след дълго започват да описват препятствията по пътя към истинското щастие. В поредица от разговори, алоджийките се жалват, защото се оказало, че имат големи кредити за погасяване  и няма да ги пуснат да преминат границата или пък не могат да оставят възрастните си родители без пари. С две думи -  измислят всевъзможни финансови обструкции, за да подсетят влюбените „балъци”, че освен с думи чувствата им трябва да бъдат подплатени и с пари.  Турците естествено мигновено започват изпращат парични преводи на посочените адреси имена, които трябва да послужат за погасяване на заеми, за болни родители и роднини, за билети, за дрехи, прехрана и какво ли още не. Приказката никога няма хепиенд за принца, защото след като е превел по-голямата част от спестяванията си неговата виртуална любима потъва вдън земя заедно с парите му.  

Обвинение и наказание:
По данни на прокуратурата в Разград цели села в областта се издържат само от виртуални измами. Поради спецификата на престъплението и невъзможността да бъдат обвинени, органите намират начин да изправят част от алоджийките пред съда. Местната Ал Капоне е 41-годишната Севдие Вели Ахмедова. Тя има повдигнати две  обвинения – за укриване на данъци в особено големи размери и за пране на пари. За период от две години тя е получила 170 парични превода, възлизащи на стойност 303 833 лева. Савдие трябвало да плати данъци в размер на 56 587 лева, което е пропуснала да направи. Друга от алоджиийките - Севда Шакир Хасан на 29 години е получила условна присъда за укриване на данъци в размер на 26 950 лева в периода 2006-2010 г.

Екипът на Lentata.com разговаря с четирима „изгорели” от любов турци. Най-леко пострадалият от тях е изпратил на изгората си 10 500 евро по време на виртуалната им любов, а най-измаменият - 79 000 евро. Периодите на зарибяване също варират – при едни са 10 месеца, а при други продължават над 4 години и половина. И четиримата мъже все още таят надежда, че може и да не се окажат прецакани и че любовта ще възтържествува...

Въпреки това те са подали жалби до турската прокуратура. Разследванията рядко стигат до положителен резултат за жертвите на измама, защото парите са изпращани доброволно, а манипулацията е трудно доказуема. Освен това установяването на точното местожителство на алоджийката зависи от българските власти.

Публикуваме част от интервюто с Йекта Ергун – измамен с 80 000 евро:

Как започна всичко?
Получих едно телефонно обаждане, само се позвъни и се затвори. След това аз върнах обаждане, тя ми се представи, каза че иска да се запознаем и така започнахме да общуваме известно време. След време я поканих да ми гостува в Турция, тя се съгласи, след като и пратих пари за пътни. След което ми звънна от границата, че няма пари.
Кога започна всичко?
На 22 януари 2010 година, а пари за пръв път пратих през март. Тя ми разказваше странни истории, всички бяха драматични. Каза ми, че нейното семейство има кръвна вражда с друго семейство, което непрекъснато ги тормози и малтретира. Разказваше ми за някаква религиозна групировка... И така започнах да пращам пари, за да и помогна. За година и половина и изпратих около 80 хиляди евро.
Как е намерила телефона ти?
Каза, че го е сънувала и като се е събудила бил написан на ръката и. По-късно призна, че тази манипулация е била организирана от брат и.
Ти знаеш ли изобщо нещо за нея? Идвал ли си някога в България?
Аз разговарях по телефона с нейния брат и с баща и. По-късно се оказа, че това не са били истинските и роднини. Разговарях също с една дама, която се представи за служителка от митниците, нейна позната. За България си бях подготвил паспорта, но след като разбрах, че ме лъже семейството ми ме предупреди да не ходя да я търся.
Как престанаха вашите отношения? Защо престана да пращаш пари?
Тя звънеше по-често, дори разговаря с майка ми и с баща ми. Аз усетих, че нещо не е наред и спрях да пращам пари , тя продължи да звъни да разказва колко съжалява, каза че го е направила заради семейството си. Каза, че всичките 80 хиляди евро, които съм изпратил са били изхарчени от брат и. Аз, разбира се не и повярвах. В един момент реших да спра да пращам пари, защото проверих откъде са теглени сумите. Оказа се, че парите са теглени от Румъния, а тя ми каза, че е дошла до границата  с Турция и няма пари да продължи. Разбрах, че всичко е лъжа. Бях много разочарован. След това братът и бащата започнаха да ми се обаждат и да ме заплашват, че ако не пращам пари ще я убият и наранят. Тя започна да реве по телефона и аз продължих да плащам, за да не и е случи нещо лошо.
А ти какво искаше от нея, от познанството ви?
Семейството ми много я беше обикнало, защото говореше много искрено. Нямах някакви очаквания, исках само да дойде в Истанбул, за да се видим. Тя обаче непрекъснато си измисляше причини свързани с пари, нямало как да дойде, защото имала кредити, дължала пари и т.н. Аз и бях изпратил няколко мои снимки, тя ми изпрати нейни, но после каза, че станало объркване и това не е тя...
Какво искаш сега?
В момента искам тези хора да бъдат наказани и парите да ми бъдат върнати. Всички пари, които пращах се разбрахме да са заем и тя да ми ги върне. Абсолютно всички.
А подавал ли си жалба някъде?
Да,подадох жалба в полицията и в прокуратурата в Турция още през февруари. Започнаха проверка за установяване на точен адрес, но за да подам жалба в България трябва да отида лично, а аз вече нямам пари, за да стигна до там...

Следва продължение

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.