Доматени протести/арести

Доматени протести/арести
21-11-2012г.
46
Симона Милкова

Николай Колев - Босия е създател на първия независим синдикат в България през февруари 1989г. Той е активист на Независимото дружество за защита правата на човека от юни 1990 г. до юли 1992 г. Става популярен с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и непримиримостта си към несправедливостите в държавата. Тази седмица поетът-дисидент бе арестуван заради поредната си протестна акция. Колев прекара 24 часа в ареста, защото хвърлял домати по сградата на Народното събрание. Каква е била личната му мотивация и успял ли е да осъществи идеите си, разберете от самия него в интервюто му за Lentata.com

 

Как сте г-н Колев?

Както каже Бойко Борисов съм, но точно обратното.

Какво Ви провокира да организирате „доматения” протест?

„Провокира” е малко силно казано. В началото на октомври един млад човек хвърли през нощта бурканче с доматено пюре върху фасадата на Съдебната палата, която от своя страна олицетворява съдебната ни система. Тогава анализирах това и стигнах до няколко важни извода. Първият извод беше, че това вероятно е протест. Но този протест не беше коректно проведен. Бурканчето е стъклено и тежи достатъчно, за да нарани някой случаен минувач в тъмното. Така протестът може да се превърне в трагедия. Вторият проблем беше, че този човек не мотивира постъпката си като протест. Това позволява различни тълкувания: от пиянска изцепка до дрога или момчешки обзалагания. Затова се съгласих с протеста, но не по този начин и по това време. Хвърлянето на предмети през нощта е общо взето свръх ляво мислене и следващата крачка е ляв тероризъм. Затова планирах моя протест в светлата част на денонощието, сериозно мотивиран и предварително оповестил съответните институции. По този начин аз гарантирам, че това не е хулиганска акция, а политически протест. Тъй като добре знам манталитета на българските политици и репресивните органи бях длъжен да направя това. Ние нямаме полиция, ние все още имаме милиция! И ако някой си мисли, че живеем в демокрация, лъже се.

Защо именно домати? Каква е символиката?

Що се отнася до формата и символиката, тя също е добре обмислена. Разваленият домат не може да нарани човек, освен това с цвета и качеството си символизира червения боклук, който под всякакви травеститски форми съсипва страната вече близо 68 години. Опитите на депутати с много съмнителни морални качества, полицаи и прокурори да сведат моя протест до хулиганска проява няма да мине, но само ще ме направят зорлем национален герой. Нещо, от което аз не се нуждая. Изпитвал съм го на гърба си и знам какво представлява. На 62-годишна възраст не се нуждая от това. Всъщност, този мой протест показа, че нищо не се е променило, освен част от оръжието на тоталитарната власт. Преди Преврата хулиганските прояви бяха оцветявани в политически премени, а сега политическите прояви се манипулират като хулигански прояви.

Срещу кого беше насочен протеста Ви?

Разпределих отговорностите върху шест държавни и обществени институции. Това са Народното събрание, Министерският съвет, Президентството, Съдебната система и двете национални обществени медии - БНТ и БНР. Затова се наложи да увелича броя на доматите до 6. Всички те бяха номерирани и адресирани до всяка една от тях.

Властите определиха протеста Ви като хулиганска проява? Защо?

Начинът ми на протест е коректен и в никакъв случай не може да се нарече хулиганска проява поради мотивацията ми, както и липсата на вероятност да пострада някой човек. Квалификацията от Първо РУП като едро хулиганство по чл.325 ал. 1 е повече от абсурдна и явно има за цел да обучава дознатели, прокурори и евентуално съдии в логичното тълкуване на НК. От своя страна, те трябва да се научат да мислят самостоятелно и да не се поддават на натиск от страна на политици и висши администратори. По тази причина отказах да подпиша протокола, защото там се говори само за хулиганска проява, а не за политически протест. Това е едностранно и силно профанизирано мислене, ако изобщо може да се говори за мислене.

Успяхте обаче да хвърлите само един домат, можем ли да кажем, че протестът Ви е провален? Или кой успя да си го получи?

Мятането на един домат е достатъчно, тъй като това е символичен акт , а в предварителното ми оповестяване на съответните институции съм обяснил защо съм избрал тях. Получиха си го политиците, магистратите и слугинажът в обществените медии. Просто един домат беше достатъчен да се подхлъзнат на него и да си счупят главите. Навремето Гай Юлий Цезар, преминавайки реката Рубикон, прекрачвайки възможността за мирно решаване на въпроса за императорската корона, е казал следните думи: „Рубикон е преминат! Жребият е хвърлен!”  Е, и аз хвърлих моя жребий, който се оказа домат.

Според Вас, слугинажът не е ли определящ фактор  в поведението и на частните медии?

Слугинажът е навсякъде, с изключение на някои сайтове и блогове в интернет. Но всички те, не са обществени медии, които взимат бюджета си от нашите данъци. Това е разликата… аз не мога да изисквам по същия начин от тях какво да пишат и говорят. Що се отнася до отделни предавания съм писал достатъчно статии и анализи в блога си. Последният беше преди 2 дни относно предаванията на Кошлуков и Кулезич.

Но какво мислите, че ще промените с вашия протест? Нали една птичка пролет не прави...

Аз съм привикнал да съм сам. Още от протестите ми по време на комунизма. Но сега не съм самотна птичка. Разчитам на младите да разберат, че тяхното бъдеще е в техните ръце. Разбира се, не е необходимо това бъдеще да представлява един развален домат, но ако се наложи и това трябва да направят… Птиците не правят пролетта. Те само индикират, че тя наближава.

Кажете ми какво ще последва, ще бъдете ли съден за „хулиганство” за един домат насочен към сградата на Парламента?
В момента тече прокурорска преписка за съденето ми по чл. 325 ал. 1 от НК. Нищо ново. Мотивацията им е изключително слаба  и може много лесно да бъде съборена ако  е необходимо.
Каква е следващата Ви стъпка?

Аз си имам кауза и тя е всичко, което ми е необходимо.  Дал съм обет на децата си да живеят в по-добро общество и в нормална държава и докато дишам и мисля няма да се откажа от това.

Възможно ли е това?

Невъзможните неща се намират в главите на духовно бедните.

Какво ще се случи на предстоящите парламентарни избори през 2013,  дайте прогноза?

Рано е за прогнози. Аз дори приемам като възможност изборите да са предсрочни. Но най-голямата партия си остава тази на негласуващите и това е показателно.

Имате ли план за спасяване на България?

Да, и то доста отдавна. Първата стъпка е да се издирят мислещите и отговорните хора у нас. Това ще стане чрез един сайт, по който ще се водят дебати и семинари по отделни теми. Чрез обратната връзка ще се създаде един център за изработка на нови модели, стратегии и програми в отделните сектори и ще се започне активна подготовка на политици, експерти и организатори. Това може да стане в рамките на 3-4 години. След това нека тези кадри си изберат ляв, десен и центристки модел и нека създадат истински политически партии.

Но това няма да е в интерес на всички онези, които днес са на власт? Как  ще се справите с тях?

Естествено. Не е моя лична работа да ги разгоня. Това трябва да свърши избирателят. Това е изцяло негова работа.

Вие гласувате ли?

Гласувал съм веднъж през 1990 г. и записах в дневника си, че така ще си изцапам биографията, но бях длъжен да го направя.

От край време сте непримирим с това, което се случва в дръжавата, защо просто не емигрирахте, нямаше да Ви се налага да мятате домати по Парламента на 62?

Нали ви казах, че съм дал обет пред децата си. Навремето не ме пускаха до Румъния, но след 1986 г. започнаха да ме молят да напусна страната. Но аз и тогава и сега не можех да си позволя това.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.