Турция в България

Турция в България
12-12-2012г.
68
---

Преди дни в медиите гръмна заглавието, че две български общини стават турски. Стряскащата новина събуди вулкан от емоции сред интернет потребителите. Оказа се, че българските общини са „станали турски”, присъединявайки се към едно сдружение - Türk Dünyası Belediyeler Birliği(ТDBB)  или съюз на общините от турския свят. Според информацията, поместена в сайта им, сдружението е с основна дейност подпомагане на международното сътрудничеството и с обща цел опазване на историко-културното наследство, определяне на проблемите на града и градската администрация, обсъждането и търсенето на общи решения и приложни изследвания. Създадено е, за да подпомага градската култура и развитието на нови модели на управление, подпомагащи работата на администрацията. Членове на съюза има от цял свят - Албания, Азербайджан,Палестина, Ирак, Казахстан, Кения, Сомалия, Турция и други...включително България. Членове на TDBB, вече са общините Минерални Бани и Антоново. Други четири - Руен, Момчилград, Мадан и Исперих са се наредили на опашката за членство.

Поредна провокация от националистите или повод за тревога е присъединяването на няколко български общини към турското сдружение TDBB? И трябва ли българските общини с преимуществено население от определящи себе си като „български турци” да бъде субсидирано от южната ни съседка. Или просто казано - стават ли турски, българските общини и искат ли да бъдат отписани  от нашите предели попитахме кметовете по места:

Танер Али, кмет на Антоново:
- Това са глупости. Въобще не става въпрос за турско сдружение, това е международна организация, там членуват общини от цял свят. Аз имам побратимена община в Турция, община Бейлемек от там получих поканата. От там ми се обадиха да ми предложат, аз все им звъня за пари да ги моля и те ми предложиха решение. Но пак казвам - това не е турско сдружение. Там си имат други сдружения на общините. Турската държава има решение да инвестира в капиталовата програма. Това е залегнато в закона им. Наистина не разбирам защо се вдига такъв шум...
Все пак прави впечатление, че членове на въпросното сдужение са общини с предимно турско население.
- Еми, много ясно. Разбира се. Ние като си ходим на гости си говорим на турски. С моята побратимена община имаме много общи проекти. Те идват в България и ние ходим в Турция. Нямам какво повече да Ви кажа.

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Али Искендер коментира заглавията във вестниците така:
Таз работа ние трябва да сме последните простаци да си мислим, че някоя българска община става турска. Общината има покана за членство от Националното сдружение на турските общини за сътрудничество, за партныорство. Знаете,  че Турция е една добре развиваща се по отношение на икономика страна. Това е само в цялата работа, не знам защо стана такава... Но в момента решението на общинския съвет е обжалвано от областния управител. Остана без разглеждане на първа инстанция, ако всичко е нормално - продължаваме в добросъседски отношения да работим, ако отпадне не е от толкова голямо значение дали ще се партнираме... Има покана към десетина държави. Заместник кметът ми беше на посещение и други общини, които са били поканени.  Каза, че това, което е видяно, това, което е като практика там по отношение на сметопочистване и след туй на всичко останало, може и при нас да се прилага.
Решението се е обжалвало от областния управител, Вие все пак сте го приели и сега той налага забрана. Правилно ли съм разбрала?
Да, обжалва решението да се включим към турското сдружение областният.
Вие какво щяхте да спечелите от едно такова членство?
Какво да спечелим, то тепърва тръгва...
Предполагам нещо, което Ви е обещано или нещо свързано с целите на самата организация, което Ви е привлякло да станете членове.
Еми, смятам, че има какво да научим от всички останали държави като практики, защо да не го правим.
И все пак прави впечатление, че общините, които искат да членуват в организацията са предимно със смесено население.
Еми, имало е подбор за поканата, а ние сме преценили, че можем да приемем тая покана и да видим за какво става въпрос и от там нататък сме приели да сме членове на такова регионално сдружение.

Заместник кметът на община Руен, Иб Мустафа Иб коментира казуса така:
Може ли една община в Република България да стане турска? Журналистите трябва да пресечете тези неща. Знаете, че всяка община може да участва в най-различни сдружения. Ние имахме разговори, но не сме взели решение. Още някой притеснява ли се от това нещо, аз не мога да разбера. Ние имаме желание да влезем в някое сдружение, няма значение - може на гръцките общини, може на испанските общини. Не  мога да го разбера, това си е в правото на местните власти да решат в кои сдружения да участват в полза на общността, която представляват.
Няма ли нещо притеснително в това, че общините, членки на ТDBB са със смесено население?
Защо трябва да притесняват, трябва да се радват. Това са атакисти някакви неща... Гледам, че Волен Сидеров писал някви неща. Това са разни туркофоби. Не трябва да се представят нещата по този начин. Не мога да го разбера. Ние искаме да се възползваме от най-различни програми и да осъществяваме най-различни проекти, а някои хора искат да пречат на развитието на Република България. Не сме преди 89-та година, искат да ограничат няк’ви сътрудничества.
Какво мислите, че можете да спечелите от едно такова членство?
Въпросното сдружение не иска никакъв членски внос, можем да участваме по тази програма за развитие на черноморския басейн в различни проекти. Могат да се включат и други страни - Армения,  Молдова, както и българските общности от Украйна... Уж сме Европейска държава, а се занимават с глупости.

Заместник кметът на община Исперих, Невин Скендер не смята, че българските общини стават турски чрез присъединяването си към каквато и да е организация и отрече да има информация за получаване на такава покана. Кметовете на Момчилград, Исперих и Мадан отказват да дават каквито и да е изявления по темата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.