Ноев ковчег 2012

Ноев ковчег 2012
18-12-2012г.
73
Надя Теодосиева

Имате ли семейство? А имате ли застраховка „Живот”? Бихте ли искали да имате нещо, което е 10 пъти по-добро от застраховка „Живот" за Вас и Вашите близки?! Вече можете да го имате!

През 1980 година младият американски предприемач Робърт Вицино вижда случайно фраза от календара на маите – върху древна каменна плоча пише, че светът ще свърши на 21 декември 2012 година. „Всичко в стомаха ми се обърна. Осъзнах, че трябва да създам убежище за минимум 1000 души и да мога да им осигуря храна за поне една година”, спомня си Вицино. Десетилетия по-късно американецът не забравя мисията си и купува няколко бункера, които някога са служели за предпазване на телекомуникациите по време на Студената война.

 


Архивни кадри от строежа и структурата на бункерите от 60-те години на миналия век, в които днес се помещават убежищата Тера Вивос

Днес, дни преди прогнозата на маите, Вицино казва, че се тревожи повече за 2013-та, когато той очаква изпепеляващи слънчеви изригвания. Но дори планетата да бъде подмината и от тази катастрофа, няма никаква застраховка, че няма да има ядрена война, земетресения, урагани и цунамита, опустошителни войни и световна анархия.  Предприемачът е сигурен, че неизбежното ще споходи Земята рано или късно. Именно затова неговият проект е активен за следващите 200 години. В заключение на прогнозите си той казва: „Готови сме за когато и да е.”

На този чудак може да се натъкнете, когато потърсите в интернет убежища за края на света. На пръв поглед рекламата буди сериозни подозрения – поредният измамник, който иска да се възползва от параноите на човечеството или поредният луд. Но ако си направите труда да стигнете по-далеч в неговия бизнес проект за оцеляване, ще разберете, че Робърт Вицино не се шегува.

„Вивос” е името на неговите частни подземни убежища за спасяване от края на света. Те гарантират на ползвателите си минимум едногодишно оцеляване. И не става дума само за прогнозите на маите. „Вивос” обещават да запазят живота на мен и на близките ми от ядрена катастрофа, цунами, глобално затопляне, анархия, астероидни заплахи и прочее апокалиптични сценарии. За да бъдете част от Избраните просто трябва да подадете онлайн заявка за кандидатстване и да чакате одобрението. Хора със специфични умения – медицински или военни, имат приоритет в кандидат листите и се ползват с отстъпка.

Спалня от общ тип в бункер


Всяко убежище има огромен запас от храни, вещи и екипировка от първа необходимост за минимум една година след „нанасянето”. Всяко убежище разполага с прясна вода, както и с гориво за захранване на генераторите, разполага и с всякакви лекарства, с фитнес, компютри, телевизори, сейфове, оф-роуд возила, сейфове, уреди за лов и риболов и какво ли още не. От членовете се иска само да пристигнат, за да започнат новия си пълноценен подземен живот. Физическите спецификации, необходими за да се гарантира живота са поразителни. Бункерите са построени, за да издържат над 50-мегатонен ядрен взрив, ветрове от 450 мили в час, земетресение с магнитуд 10, над 10 дни от 1250 °  Фаренхайт, всякакви наземни пожари и всякакви наводнения с мащабите на потоп. Долу има и система за филтриране на въздуха, която може да неутрализира всички биологични, химически или ядрени атаки.

Естествено има и варианти на лукса, които „Вивос” предлага – от двуетажно легло в обща спалня за около 100 човека до частен мегалуксозен бункер, наподобяващ закотвена в земята яхта за 4-членно семейство.  Цената варира от 35 000 до 150 000 долара на човек. Децата се ползват с отстъпка, а престоят за кучета и котки е напълно безплатен при предварителна заявка.
„Повечето бедствия, дори тези, които се случват в САЩ, доказват, че правителствата не винаги съумяват да се погрижат за хората. Вие видяхте урагана Катрина, а представете си това или нещо още по-страшно да се случи в Източна Европа. Тук хората просто няма да имат шанс да се спасят. Затова се обръщам към вас. Бих искала да закупя парцел във вашите убежища за мен и моите близки.” Изпращам това пояснение като част от формуляра за кандидатстване за подземно убежище в САЩ. Понеже нямам специфични военни или медицински умения, се описвам като млад човек с добри гени и репродуктивни функции. Седмица по-късно получавам имейл, в който пише, че съм одобрена и трябва да се задейства процедурата за изпращане на покана и получаване на виза. Няколко дни след това виждам, че имам пропуснато обаждане от щата Невада. Процедурата е стартирана. Остава да предоставя 90 000 долара, когато аз и семейството ми кацнем в страната на неограничените възможности. Спирам дотук – слагам възможностите на кантара и решавам, че ако разполагам с необходимите средства, предпочитам да си купя къщичка в полите на Витоша. Вивос обаче не се отказват от мен. Пращат ми имейли, в които ме увещават да продължа в правилната за оцеляване посока. Увещанията им ескалират до примери, от които трудно се заспива нощем. И до гаранцията, че бункерите „Вивос” са единственото място на планетата, където всеки детайл е планиран така, че да ме спаси независимо от това, което се случва на повърхността. От мен и останалите членове на „общността” се изисква да бъдем там навреме  - достатъчно време преди огромната огнеупорна врата на бункера ни да бъде заключена отвътре за поне 12 месеца. 

Входната врата


Продължавам да не отговарям. Последният имейл, който получих от Вивос гласи: „Почти разпродадохме оборудваните бункери. Това, което можем да ви предложим в момента е убежище в щата Индиана, където има свободни пространства от по 50 00 долара на човек... Историята сочи, че малцина предприемат действия, за да бъдат подготвени. Повечето хора чакат някой властимащ да им каже какво да правят, къде да отидат и как да мислят. Това беше онагледено при терористичните атаки от 11 септември, когато на хората, които бяха в Световния търговски център, им беше казано да се качат по стълбите нагоре. Оцелелите не се качиха! Оцелелите действаха според собствените си възгледи и знаеха, че животът им е в техните собствени ръце. Те разчитаха на инстинкта, който винаги им е служил. Тези индивидуалности, които поемат отговорност сами за себе си, могат да бъдат наречени – ИЗБРАНИТЕ. Те правят избор за себе си и близките си, за да бъдат подготвени. Те се вслушват в предупрежденията и потенциалните опасности... Ти Избран ли си? Ще се подготвиш ли да оцелееш или предпочиташ да бъдеш жертва?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.