Предпоследната Коледа

Предпоследната Коледа
28-12-2012г.
48
Мартин Карбовски

Празникът Рождество продължава да предизвиква умиление и търговски обороти. Няма Коледа без филма „Сам в къщи“  и концерт на Лили Иванова.  Зад обичайните неща обаче се крие една тенденция която не подминава и нас. Тенденция за която не се говори и се приема като нормална. Християнството е на път да изчезне в "библейската си люлка" в Близкия Изток заради растящото преследване на вярващите, се казва в проучване на мозъчния тръст "Сивитас", за което съобщава "Дейли телеграф". Такива новини са почти неприлични в Европа, където толерантността забранява християните да се оплакват от нещо свързано с религията. Християните напоследък са представят като хора, които приемат всичко което им се случва за нормално. Но ето – зад блясъка на празника има една тенденция, която не е измислена от медиите за да ви плашат с все по-агресивния ислям. В проучването на мозъчния тръст „Сивитас“ се предупреждава, че християните страдат от по-голяма враждебност по целия свят в сравнение с всяка друга религиозна група и че политиците са слепи за степента на насилие срещу тях в Африка, Азия и Близкия Изток.

Най-слепи обаче са политиците в Европа. Заради либерализма на континента на никого не му прави впечатление, че ислямските групи се разрастват непропорционално на идващите емигранти от ислямски страни и непропорционално на раждаемостта в тези групи. С една дума има тенденция много хора да приемат исляма. И няма изследване защо това се случва, по какви причини и как ще продължи.

У нас един бивш поп прие исляма. Ако разчоплите неговата история ще забележите повтараяемостта и в други истории. В личната съдба приемането на исляма от християнин, особено в Европа е... любовта. Ако арабин иска да има християнка за жена, то тя е длъжна да си смени религията. Ако християнин залюби арабка, то той също е склонен да си смени религията. Това е част от смисъла на християнството – свободната воля. И забележете – никой не упреква тези хора че са сменили вярата си. Нещо, което е било изконен упрек по тези земи само преди 100 години.

Историята на нашия поп, който става мюмюсланин е същата – в Германия залюбил туркиня. Освен това като поп взимал само 300 лева, а доколкото се знае само за да обърнеш вярата си у нас дават поне 500 евро. Нещо като подарък, има си религиозно название. Любовта и нищожната парична изгода играят немалка роля в решението да загърбиш Христос. Но докато у нас това е въпрос на сектантска мода, какво да кажем за християните в Близкия Изток и Египет например.

Същото изследване на „Савитас“  показва, че най-честата заплаха за християните в тези райони е радикалният ислям, като тяхното потискане в мюсюлмански страни често се пренебрегва от страх, че критиките може да бъдат възприети като "расизъм", смята авторът на изследването, озаглавено "Християнофобия". Ако един мюсюлманин иска да приеме християнството, то той става обект на уговорки и дори заплахи – че това не е редно. Но ако християнин приеме исляма то това се смята за лично решение. Тази диспропорция в отношението се нарича мазохистична толерантност към исляма. От това страдат и други религии – примерно будизмът и таоизмът. А сега представете си – всички китайци мюсюлмани. Картинката е ясна.

Според  изследването - смята се, че в момента над 200 милиона християни, т. е. 10 процента от християните в света, са "социално онеправдани, преследвани или потискани заради вярата си". Потисническите режими обикновено гледат на християнството като на "западна" религия, която може да бъде използвана за тяхното подкопаване. Не знам дали ви прави впечатление как се приема една конституция в Египет – християните копти и интелигенцията на тази страна знаят накъде Мюсюлмански братя тласкат великата египетска страна. Най-малкото, което може да се каже в момента – ислямистите запляшват основния поминък в Египет – туризма. Слагайки  „в ред“ ислямската държава туризмът ще бъде неприятно напомняне, че има и свободен свят. Точно както беше при нашия комунизъм. А египетските подръжнички на движението „Фемен“ се събличат с надпис на гърдите си – „шериатът не е закон“. Което в тази обстановка е близо до социалнотото и физическото самоубийство. Най-силна е враждебността срещу християнството от страна на държавата в Китай, където по затворите биват хвърляни най-много християни отколкото във всяка друга страна. В тази връзка авторът на изследването цитира китайски правителствен съветник, според когото САЩ подкрепят разрастването на протестантството в Китай като инструмент на политическо дисидентство. Целта на американците била да променят характера на строя в Китай и да го подкопаят.

Лъвският пай обаче  от преследванията срещу християни е в страни, където ислямът е господстваща религия, продължава докладът, като цитира различни оценки, според които близо половината до две трети от християните в Близкия Изток са напуснали района или са били избити през последното столетие.

Толерантноста е два вида – на запад е първият вид, който е просто проспиване на историческо време и отстъпление пред християнските ценности – както отстъпваме на хомосексуалистите, така отстъпваме и на исляма. Западната толерантност е просто глупост. Докато източната, тази в Близкия изток е лицемерна – декларира се свобода за всички религии, но като пропаганда и насилие над личността ислямистите действат така както у нас действаха за да те запишат в ТКЗС.

Ето ви и цитат от същото изследване - "Съществува сериозна опасност християнството да изчезне от библейската си люлка", подчертава изследването и припомня, че 12 от общо 20 страни, определени като "несвободни" по отношение на религиозната търпимост от правозащитната организация "Фрийдъм хаус", са с преобладаващо мюсюлманско население.
Изброяват се стотици нападения срещу християни от религиозни фанатици през последните години, повечето от които са в страни като Египет, Ирак, Пакистан, Нигерия, Индия, Бирма и Китай. И сигурно това е част от една пропаганда, няма как да е другояче. Но какво ни се предлага срещу размяната на християнство срещу ислям?! Това е изключителен въпрос. Гледайте руския филм „Кандахар“ или копродукцията „Осама“, последният е  филм заради които авторите вече не може да се върнат в родните си страни.

Но има и друго нещо – не вярвайте на пропагандата. Другото е, че от Пакистан например идват изключително впечатляващи новини на тема релизиозна свобода. Примерно, че пакистански бизнесмен е обвинен „в равнодушие към исляма“. Човекът не бил взел достатъчно участие в простестите срещу онзи десет минутен филм, който излага пророка Мохамед. Или отново новина от Пакистан – чуждестранен турист бил линчуван и убит защото след като пренощувал в джамия там намерили няколко страници от Корана изпепелени. Без съд и присъда туристът бил убит, по какъв начин не се съобщава, но се съобщава че в размирицата пострадали седем полицая.

Тези истории просто идват да ни кажат – радикалният ислям е идеологията на новия комунизъм. Той иска хората да са равни пред Бога, но освен това равенството може да се постига и с насилие. В този смисъл идва денят на Предпоследната Коледа, огледайте се.  

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.