Годишен цигански обзор

Годишен цигански обзор
04-01-2013г.
296
Мартин Карбовски

По-често от това защо снимам Николета Лозанова ме питат само за циганите. А именно – защо се занимаваш с тия мангали, Карбовски?! Защо ги даваш толкова често? Днес по телевизията ви отговориха ЗАЩО. Защото България има проблем на проблемите. Това каза историкът Трендафил Митев като оповести демографката си класация пред БТВ. „Ние се топим като държава, изчезваме като нация с всеки изминал ден... по прогнози на Световната банка към 2050 година населението на света ще се увеличи с 50% - от 6 на 9 млрд. В България обаче то ще спадне с над 40% - до към 4,5 млн. души... Населението ни вече е под 7 млн. души, най-малко новородени от 1945 година насам, 183 напълно обезлюдени села.” По думите му основен фактор за негативната тенденция има деиндустриализацията на страната. Младите хора няма къде да реализират интелектуалния си потенциал. Пак според него се наблюдава влошена възрастова структура на нацията, откъдето идва и логичният песимизъм на хората. „Преобладава психологията на възрастния, на болния човек, няма как той да е оптимист.” Като основен демографски проблем проф. Митев открои и увеличаващото се ромско население, което е „превърнало раждането в професия - създава се биологична маса, която не продължава интелектуалното си развитие".

Ето затова снимам мургавите ни сънародници – защото са много и защото правят много неща не както трябва. И не ги е срам да се показват по телевизията, да се жалват колко са гладни и бедни. Защото те често имат проблем, който се превръща и в мой проблем. Защото от моите данъци се хранят техните деца и накрая децата им умират от глад. Защото не могат да говорят (камо ли да пишат) на български, но могат да преброят всичките стотинки в страната и да убият баба ви заради 100-те й лева пенсия. Защото не спират да се множат, да се продават, да се женят малолетни... Затова и заради още стотици проблеми ги снимам. Защото държавата работи по програма „десетилетие на ромското включване”, а единственото, което включва българските цигани  в съвремието е чакането на опашката пред социалните помощи.

И за да е истинска равносметката на изминалата 2012-та, ще направя медиен обзор на годината през малка част от ромаnews (б.а. да се разбира – новините, с които циганите влизаха в телевизорите ви):

Сомалия на Балканите
17.12.2012 г. Момченце година и десет месеца почина от бъбречна недостатъчност заради системно недохранване. Детето е прието за лечение в плевенската болница, но лекарите не успели да го спасят. Георги от Дерманци е приет в университетската болница в Плевен. Момченцето тежало само пет килограма и състоянието му е било  много лошо. След редица процедури Георги трябвало да бъде преместен за лечение в София, където се намира единственият апарат за хемодиализа за деца на неговата възраст. Момченцето е трето дете в семейството. То е постъпвало за лечение в плевенската болница няколко пъти през последната година. Всеки път родителите го вземали по-рано от необходимото за лечението му, като подписвали декларация. По думите на лекуващата го д-р Недкова това не е първият случай, в който постъпило в болницата дете е недохранвано или за него не са полагани достатъчно грижи.

28.11.2012 г. 5-месечното бебе от симеоновградското село Константиново почина от глад, след като го хранили само с каша от брашно. Според кмета на селото Димитър Дончев родителите на малкия Михаил - Николай и Кирилка Николаеви, се издържали само с детските от 220 лева на месец. Семейството има още 5 деца, най-големият е 15-годишният Живко. Той често се грижел за по-малките си братчета и сестричета. От Агенцията за закрила на детето в Димитровград дойдоха на място и констатираха, че децата живеят в крайно неподходящи условия, затова ще бъдат дадени за отглеждане на вуйна им – Недялка Добрева. Това е второто дете на семейството, което умира. Преди няколко години друго бебе на 35 дни починало от пневмония.

31.10.2012 г. Двегодишно дете е открито мъртво във водоем на сметището в Разлог. Детето се е удавило във водоема, дълбок около 50 см. Тялото е на момиченце, което вече е идентифицирано като Емилия Методиева. Сметището и водоемът се намират на около 2 километра от града. При извършения оглед видими следи от насилие не са установени. Момиченцето е било оставено без надзор да си играе с други деца.

Карта на циганската престъпност
20.04.2012 г. Животът на хората от село Мечка се е превърнал в кошмар от постоянните набези на ромите. Навръх 20 април, когато лично министър Цветан Цветанов пристигнал, за да проследи поставянето на първите камери, станал обир на земеделска кооперация и на частен дом. Ромите използвали суетенето на съселяните си около важната особа и решили да плячкосват, вместо да губят време във висене по площада и слушане на приказки за овладяване на кражбите. Човек от селото разказва, че има оръжие за самозащита, но се страхува да го използва, защото може да го убият: „Вече седем умъртвени хора има в Мечка. Починаха след побой. На един овчар му опрели пистолет в главата и свили 4 овце. Спокойствието, което уж цари, е само привидно. Циганите са отмъстителни и наказват всеки, който застане на пътя им с бой и кражби. Не се уплашиха дори от телевизионните камери. Говорят против журналистите...” Той напомня, че през 2000 г. съселянинът му Найден Тимневски бил застрелян по време на кражба в собствената му къща.

13.12.2012 г.  Поне 108 цигански гета се нароиха в София. Над 2 хиляди души живеят в тези инкубатори на престъпност. Население над 2 хил. души са се заселили в 11 столични района. Това показва изследване, изготвено от „УНИЦЕФ – България“ и Столичната община. Такова картографиране беше обещано през лятото от кмета на София Йорданка Фандъкова след случая със серопозитивните деца от едно от гетата – на ул. „Градина“, изнесен от БСП-София. Изследвани са 681 семейства, или общо 2062 лица, от които 948 деца. Това са най-вече цигани. Тези инкубатори за престъпност не включват обичайните цигански квартали, а т.нар. джобове на бедност или джобове на уязвимост с малки компактни групи от хора. Данните показват, че има райони, в които няма такива места или не е събирана информация. Обхванати са „Сердика“, „Възраждане“, „Илинден“, „Подуяне“, „Люлин“, „Овча купел“, „Слатина“, „Студентски“, “ „Витоша“, „Младост“ и „Красна поляна“. Според проучването най-много семейства живеят при извънредно лоши битови условия в гета в районите „Слатина“ и „Сердика“ – общо 308 души. В район „Илинден“ има най-много деца, които не ходят на училище или детска градина – 37. Най-много са безработните в „Сердика“ и „Подуяне“ – 373 души. Най-много деца без личен лекар се намират в „Илинден“ – 13, а с най-висок риск от неглижиране или насилие в „Подуяне“ – 68. В „Орландовци“ има най-много деца с вируса на СПИН – 8. Общо безработни са 745 души, а живеещи при лоши санитарни условия – 599. Децата в риск от насилие са 233, необхванати от образователната система са 200 деца, а 38 са без личен лекар.

Според нормативната уредба самонастанилите се цигани трябва да бъдат изгонени. Въпреки това страната ни беше осъдена в Страсбург заради опита да се срути ромското гето в кв. „Баталова воденица”. Българските съвременни номади могат да се заселят навсякъде. За минимално време, постигат максимални резултати. И от една барака след месец се появява цяла махала.Част от циганите се самонастаняват върху общински земи, а други предпочитат необитаеми частни терени.

14 Април 2012 г. Цигани убиха българин, посягат на 12-13 годишни момичета. „Ако дойдат пак роми, няма да оставим нещата, ще се повтори Катуница. Не може нелегални хора, без да им знаеш имената, да ги пуснеш да живеят в населено място”. Това обясни Атанас, който е пряк свидетел на събитията в пловдивското село Правище, където снощи при сбиване беше убит 45-годишният Илия.  Загиналият и брат му се опитали да потушат боя между местни младежи и ромски работници, които били временно настанени в сградата на старото училище в селото. Местните твърдят, че ромите били нелегални работници и се закачали с девойките от селото.  „В центъра са искали с 12-13-годишни момичета да се закачат, казвали са, че ще набият гаджетата им и ще ги изнасилят”, разказа очевидецът на инцидента.  Младежи от селото решили да защитят момичетата и започнали да замерят стъклата на бившето училището с камъни. Там били настанени двайсетте души от ромски произход. Убитият оставя жена и две деца.

10.11.2012 г. Цигани вързаха старец и го убиха с ритници. Трима задържани цигани признали за зверството, четвъртият е обявен за издирване. Четирима цигани изтезаваха и пребиха до смърт 79-годишен мъж от с. Градище. От МВР уточниха, че в полицията в Севлиево е подаден сигнал за открит починал жител на селото. Тялото е било намерено в къщата, в която възрастният мъж живеел сам. При извършения оглед по тялото на жертвата са открити следи от насилие. При обиск в домовете им са намерени веществени доказателства за убийството на стареца. Извергите признали, че решили да ограбят възрастния мъж. Проникнали в дома му през прозореца в нощта на 6 срещу 7 ноември. Вбесили се обаче, след като не намерили пари, завързали мъжа, изтезавали го, гаврили се с него и накрая му нанесли жесток побой, от който старецът починал. След това се върнали в родното си с. Върбовка.


Бейби бум + млада булка
11.01.2012 г. Динко Нанков от любимешкото село Васково е първият ром в България, осъден за съжителство с малолетна. Той е 25-годишен, а любовта му с Анка пламнала от пръв поглед, когато девойчето е едва на 14 години. Месеци по-късно вече е осъден от Свиленградския районен съд. Наказанието му е 1000 лв. глоба, пробация и обществено порицание. Сигналът за непълнолетната родилка Анка дошъл от болницата в Свиленград. Медиците изпълнили инструкцията на главния прокурор Борис Велчев от 2010 г. всички акушеро-гинекологични отделения и лични лекари да съобщават за непълнолетни майки. “Само в нашето село има десетки, но аз го отнесох заради всички. Много от ромите във Васково съжителстват с малолетни. Понякога и момчето, и момичето са малолетни. Тях обаче не ги наказват. А мен ме изкараха педофил и ме осъдиха”, оплаква се Динко.

През 2011 г. само в Хасковско са получени над 50 сигнала за непълнолетни родилки. В 46 от случаите заключението на прокуратурата е, че няма престъпление.

06.09.2012 г. Магистрати от районния съд в Шумен позволиха на 16-годишната Жулиета Христова да се омъжи за бащата на бебето си. Момичето няма пълнолетие и това налага радостното събитие да мине първо през съдебната зала. Жулиета и избраникът живеели под един покрив от година и половина, а в края на месец юни им се родило и детенце.

Завършвам обзора без дата, а с една евъргрийн новина, която ще си е същата в идните 50-100 години. Това е новината за баба Банка. Богдана Сандова Асенова ще потвърди демографската прогноза от тази сутрин. Тя има 17 деца и общо 80 внука и правнука. Омъжила се е едва на 12, а на 13 е родила първото си дете. В репродуктивния си период, тя е била бременна почти всяка година. Къщата на Банка се състои от две стаи и един клозет. Основното помещение е около 12 квадратни метра. Всички, без една току-що родила дъщеря, едно новородено и баба Банка, спят на земята, като сардини в консерва - плътно подредени един до друг. Баба Богдана има огромно сърце и обича всичките си деца. За жалост обаче не помни имената им. Иначе тя никога не е работила, освен едни 7 дни, в които й се наложило, за да вземе майчинство. В момента Богдана получава едва 130 лева пенсия Мъчно й е, че са много бедни, но не отчита мизерията около себе си като някаква житейска драма. Цял живот е живяла така и е въпреки това е успяла да отгледа 80-членно семейство!

Семейство "Банкови" е огледало на настоящата демографска картина в България. Децата на бабата също се размножили подобаващо, а внуците и правнуците спокойно могат да запълнят 5-6 учебни паралелки. Но по ирония на съдбата, нито бабата, нито едно от 17-те деца не е учило.

Пожелаваме на Банка да живее поне до 100 години. Ако калкулацията следва нейните репродуктивни умения, то след четири десетилетия ромската фамилия ще наброява минимум 500 човека и максимум 1800. Със сигурност „Банкови” ще бъдат достатъчно много, за да запълнят учебния капацитет на Френската гимназия.

Честита нова година и на вас.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.