Mad Men

Mad Men
17-01-2013г.
24
Лентата

Елена Димова
Симона Милкова


Напоследък в медиите зачестява и през кратки периоди се повтаря една новина: поредното убийство, извършено от психично болен човек. В повечето случаи диагнозата е шизофрения. От другата страна на тази новина стоят едни други хора,  близки на болните, хора, които живеят в ужас и страх, че животът им ще бъде отнет. Например, цяло семейство е принудено да напусне къщата си заради брат-шизофреник. Мъж и жена с двете си деца предпочитат да останат без покрив над главите си, само за да се защитят от лудостта... Защото няма кой друг да ги защити. Няма кой да прибере човека с проблем там, където трябва да му се помага.

По улиците, в ресторантите, по заведенията, в киното виждаме все повече агресия, ставаме свидетели на все повече кървави драми, самоизбили се семейства, майцеубийства и десетки самоубийства. Напрежение, бедност, нищета ...  Но толкова много ли бяха психически нестабилните преди прехода? Малко помнят, други казват, че в ония времена болните и уродливите са ги криели в специално създадени за целта места, домове, запокитени вдън горите тилилейски, където „грозната” гледка да не смущава „нормалните” люде и социалистическия им строй. Факт е обаче, че по един или друг начин болните хора са били хоспитализирани и не са застрашавали живота и здравето на околните и на себе си. Днес по улицата се разхождат все повече обезумели и празни погледи. Погледи, които будят страх.

А психолози и психиатри от екрана ни заплашват, че „на всеки може да се случи”. Събуждаш се една сутрин и нещо се е скъсало завинаги, например, връзката със здравия разум. Така е, на всеки може да се случи, НО когато се случи някой чиновник мигновено трябва да се намеси, за да бъдат избегнати последващите смърти, жертви и безнаказаност. Защото не можеш да съдиш оня, който не знае какво върши, а трябва да съдиш другия, който не си е свършил работата.

Публикуваме кратка статистика за тиражираните в медиите престъпления, извършени от психично болни хора в последното полугодие:

  • На 25 юли 2012 година Роналд от Велико Търново уби майка си, като я закла с нож. Момчето е с диагноза параноидна шизофрения.Той нанесе десетки рани по тялото й. Трупът на 43-годишната Нели Стоянова бе открит от съпруга й Стоян в семейното им жилище. В последствие стана ясно, че това не е първият път, в който Роналд наранява негови близки. Около половин година по-рано, навръх Нова Година, той се опитва да убие баща си, но не успява – успява да среже ухото му и държи родителите си за заложници в продължение на няколко часа. Месеци преди това по време на купон у тях, момчето намушква с нож трима от гостите си. Месеци преди трагедията бащата многократно сигнализира прокуратурата и социалните служби, но никой не предприема действия, докато Роналд не убива собствената си майка.
  • В столичния квартал „Левски” през август 2012 г. млад мъж с психични отклонения закла 81-годишната си баба. Сигналът подава дядо му, който открива съпругата си мъртва и цялата облята в кръв. По тялото на жената има над 20 прободно-прорезни рани. 25-годишният внук отишъл на гости на баба си и дядо си. Докато дядото е на двора, младежът се промъква в къщата, заключва я, нанася смъртоносните  удари и бяга през балкона. Когато дядото успява да влезе в къщата вече е твърде късно.
  • Навръх Коледа 32-годишният Асен Цолов от София блъсна жена под мотриса на метростанция „Люлин”. Анета оцеля, въпреки тежките контузии. Софийски градски съд реши да настани Асен в Психиатричната болница в град Ловеч за лечение. То ще продължи 30 дни. Никоя институция все още не отговаря на въпроса: какво следва след като времето за лечението му изтече? Цолов страда от параноидна шизофрения и има регистрация в психодиспансер. Пред разследващите самият той признава, че чувал гласове, които му казали да бутне жената към релсите.
  • Миналата седмица само в района на Велико Търново станаха две убийства, извършени от хора с психични проблеми. Едното е в павликенското село Лесичери, а друго в с. Драганово. В павликенско син заклал баща си с нож след скандал. Той е намушква татко си няколко пъти в сърцето. В Драганово след пиянски запой 45-годишен шизофреник убива приятеля си. От аутопсията става ясно, че жертвата е жестоко пребита и е получила мозъчен кръвоизлив. Насилникът е настанен в психиатричната болница в село Церова кория, където е задържан и преди това.
  • Последното ужасяващо убийство в столицата отново стана в семейство, в което има психично болни. Петорното убийство в софийския квартал „Гоце Делчев” беше поредната причина да се замислим, че на този проблем трябва да се търси решение, защото в противен случай, убийствата ще продължат. Макар и хипотезите за масовото убийство да сочат бащата като извършител, това не отхвърля версията самият той като военен, свикнал на строг режим, просто да не е издържал на суматохата която се създава, когато децата му са имали умствени проблеми. Според психолозите точно това се е случило. Мъжът убива съпругата си, двамата сина и тъщата, след което се самоубива.
     

Ситуацията с психично болните у нас е критична. Те се водят на диспансерен  отчет по желание. След промените в закона през 2000 година задължителното им обобщаване в регистри отпадна. Това само по себе си не ни дава ясна представа колко точно са те и за колко от тях се полага адекватна грижа. Министърът на здравеопазването ни успокои с репликата, че в момента се прави нова програма за психично здраве. Това вече не е достатъчно, за да ни накара да не се оглеждаме зад гърбовете си и да не заключваме вратите на колите си по светофарите. Министър Атанасова заяви, че принудителното лечение на психично болни става само с решение на съда. Експертизите обаче понякога се бавят седмици наред. Примката в такива ситуации се затяга. Ще припомним на всички трагичният случай с Роналд от Велико Търново, който буквално разфасова майка си, въпреки десетките жалби подадени от родителите му.

 Ако не се направят законодателни промени, проблемът с психично болните у нас ще се задълбочава и ще засяга все по-голям кръг от невинни хора. Инцидентите се множат, а зад много врати у нас се крият трагедии, които ще лъснат по първите страници на вестниците като некролози. Никой не е застрахован, но някой трябва да си свърши работата.

                                                                                                                                                                                                                           

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.