Атентатът срещу Доган върна България на Балканите

Атентатът срещу Доган върна България на Балканите
20-01-2013г.
10
Лентата

Пет ключови думи отекват във френската преса след нападението над Ахмед Доган по време на Осмата национална конференция на ДПС: България – политически лидер -  турска партия – атентат.

Mинути след екшъна в НДК “Агенция Франс прес” разгласи: “ България: опит за убийство срещу лидера на партията на турското малцинство”. Пикантната информация бързо си проправи път в “Le Monde ” и “Le Figaro”. Новината се въртя до полуда и по 24 – часовия новинарски канал “France 24”.

Не закъсня и светкавичната реакция на електронното издание на седмичника « Le Point », който бързо качи на сайта си клип с кадри от размахването на пистолети и размяната на ритници на Балканите със заглавие “Лидерът на турска партия беше спасен от убийство”, “L’Express” се включи с коментар “Опит за убийство на български политически лидер пред обективите на камерите”, “Le Parisien” пък отрази случката по следния начин : « България : Опит за атентат срещу лидера на партията на турското малцинство”. За безплатното издание “20 minutes”, което всяка сутрин задръства метрото с хартия и сензации новината също беше добре дошла. И то побърза да разгласи: “България: политически лидер на прицел по време на митинг”. Политическият екшън с етническа окраска и таг “България” вече е в архива и на youtube на френски език със заглавие “Опит за убийство срещу лидера на турците в България”.

Бързо нарастващата лавина от информация е нещо съвдем нормално в светкавичното информационно общество, независимо от темата. Още по – закономерно е, когато тя се смеси с пикантен етнически оттенък. Проблемът е обаче, че към малкото и негативна информация за България ще се добавят два набързо направени извода: Първо: в България има “етническо напрежение” ; Второ:  в политическият живот на страната се размахват револвери и се разменят ритници. Единици ще заемат да нищят детайли (при това, ако темата въобще намери продължение във френската преса), за да установят, че напрежение между етническите, по-скоро религиозни групи няма, защото и нападателят и нападналият носят ислямски имена, че нападението е с предизвестен неуспех заради безобидното оръжие и т. н. и т.н...

Ще остане само изводът, че България не избягала от Балканите, там срещу турците се стреля и под мъчително граденото ЕС-лустро прозират политическо насилие и етнически конфликти.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.