Какво да се прави?

Какво да се прави?
27-02-2013г.
51
Симона Милкова

Адв.Марковски, какво мислите за хората, които излязоха на улицата, за да търсят правата си и по-доброто си бъдеще? Подкрепяте ли исканията им?

Хората, които излязоха на улиците в борбата за хляб, почтенност и справедливост, заслужават подкрепа. Подкрепата не трябва да бъде само демонстрация на любов към хората, които страдат, тя трябва да бъде реална и ефективна. Подкрепата, която те трябва да получат е идеята как да формулират точно своите искания. Искания да бъдат реално изпълними и по възможност това да стане в кратки срокове. Борбата на хората за по-добър живот минава през подобряване на икономическото им положение, което означава възход на икономиката. Това е процес, който във времето не трае кратко, т.е. резултатите няма да бъдат така бързи. Хората, които стоят на улицата не са само романтика на припева ”Стани, стани юнак балкански”. Те са много голяма сила. Всичко това ще има конкретни, юридически, икономически и политически последствия, стига хората да знаят как да поискат промените. 

Какво доведе хората до тук?

Един от най-големите бичове, свързани със скъпия ток и решаването на цените на стоки, на услуги, с намаляването на доходите на хората, е свързан с неизгодни договори, които са сключени от държавата, която се представлява от министри, зам. министри и различни институции. Тези неизгодни договори водят до ужасни последици. Цената на тока е 3,4 пъти над нормалната и отнесено към доходите на хората е непосилно нейното изплащане. Това е само пример, такива неизгодни договори има не само в енергоснабдяването, не само в разпродажбите на заводи, на концесии, в даването на права на различни фирми за експлоатация на подземните богатства, но и още много такива. Тези, които сключват неизгодните договори вземат рушвети за тях.

Как трябва да се действа?

Съгласно действащият закон има текст чл. 220 от НК, който позволява и задължава прокуратурата да образува наказателни производства за такива неизгодни договори. При образуването на такова производство, това означава, че договорът автоматично става нищожен и не поражда действия. Хората, които са сключили тези договори, носят наказателна отговорност. Те трябда да бъдат поставени на подсъдимата скамейка. Това е справедливостта, а юридическите последици са не само възстановяване на човешката справедливост и разбирането, че държавата не допуска да се правят престъпления за нейна сметка и за сметка на хората. За това, конкретната задача на хилядите хора, които излязоха на протеста е прокуратурата да осъди всички тези, които са сключили неизгодните договори. В момента, в който съставителите на договорите бъдат осъдени, договорите стават нищожни, не пораждат правни последици и държавата става собственик. Максимумът за приключване на едно такова наказателно производтсво е от 3 до 6 месеца. При добра работа може да стане и големите играчи няма да има какво да кажат, защото договорите ще са обявени за престъпни.

Но тук идва въпросът, кой ще извади тези договори, кой ще ги покаже на хората?

Тези договори обикновеният човек ги вижда, защото те са му на гърба с цените. Прокуратурата има необходимите права и законова власт да ги изисква. Хората много добре знаят кои договори им дерат кожите. Една от задачите на протетистиращите  е да поискат прокуратурата да образува наказателни производства за сключилите тези неизгодни договори. Става дума за крупни неизгодни договори. Има договори, които решават много съществено въпроса за цените, когато тези договори са неизгодни, по закон те са престъпни.
 

Хората искат отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулатрни органи. Tова възможно ли е?

Това са две различни неща, едното е свъразно с правното положение на депутатите. Това може да стане, ако депутатът следва интересите на хората, които са го избрали. Иначе няма печка в регулаторни органи, които определят цени на бензин, на ток, на потреблението на топлофикация, да има граждански квоти. Няма пречки. Трябва да се гласува специален закон за това да има гражданско участие в управлението на държавата, само че тук ще има реални и практически трудности. Кой може да има претенцията, че е представител на граждансткото общество? Общо взето движенията трябва да се организират разумно, за да излъчат своите предтсавители. Второ няма никаква гаранция, че тези представители ще бъдат досатъчно компетентни и ще бъдат коректни и почтени, за да не бъдат свързани с политически комбинации и изкушения от взимане на пари.

Въпросът с гражданските квоти, едва ли ще реши проблемите, защото може да се получи ситуация, в която хората могат да бъдат излъгани или пък представители на гражданското общество да бъдат подкупени. Няма пречка да има такова гражданско присъствие, но по-важно от това е да има една ефективно работеща прокуратура, която да обяви тези договори за престъпни. Случи ли се това, държавата ще стане съвсем различна. Като започнат да обвиняват зам.министри, дори министри за такива договори, другите ще се замислят дали им се ходи в затвора за тези 10 процента, които са щели да получат. В повечето случаи, този които е сключил договора е получил нареждане от по-висше ниво, например зам.министър от министър. Това означава, че тези хора са съучастници, така наречените подбудители. Те също трябва да застанат на подсъдимата скамейка. Протестиращите  трябва да имат лозунга: „Сключилите неизгодни договори в затвора. Подбудителите също. Прокуратурата отговаря.“  Ясно, кратко и резултатно.
 

Какво трябва да се направи, за да си свърши работата прокуратурата?

Прокуратурата десетилетия наред не си върши работата. В закона за съдебната власт Висшия съдебен съвет избира главен прокурор, ВСС определя кариерите на съдиите и прокурорите. ВСС се избира от съдийски квоти, от квоти на президента и от квотите на парламента на поличическите партии. Най-голямата квота е на политическите партии. Това означава, че политическите партии пряко контролират съдиите и прокурорите, защото те избират техните началници. Всеки един прокурор много добре знае, че няма как да не се съобразява с това кой е на власт, защото ВСС са избрани от тези, които са на власт. Това нещо трябва да бъде премахнато. Т.е. законът за съдебната власт трябва да премахне политическите квоти в избора на ВСС. Прокурорите трябва да си избират главен прокурор, а съдиите – съдия. Освен това НПК определя, че всеки по-горен прокурор може да обмени постановление и акт на всеки друг под него. В цивилизованите държави, където има резултатна борба с престъпността, това е забранено. Всеки един прокурор трябва да бъде, в рамките на своята законова компетентност, независим.  Например, на един градски или окръжен прокурор, не трябва да му отменят постановлението за привличане на даден кмет за обвиняем. В момента това може да се случи. В момента политическите партии контролират работата на прокуратурата. Прокурорите трябва да бъдат независими, един градски прокурор трябва да може да арестува министър, без да иска разшерешение от Апелативния съд и така нататък. Независимата прокуратура, която контролира полицията, е гаранция за борба с престъпността. Един от лозунгите на протестиращите трябва да бъде: „Промяна на закона за съдебната власт, премахване на политическите квоти за избора на ВСС и независима прокурата от политическите партии и от висшестоящите прокурори“. Това е единсвеният законен механизъм да бъдат вкарвани, където трябва хората, които правят престъпления. Така тези, които са крали, ще си получат заслуженото.

Мислите ли, че промяната на законите ще доведе до реални резултати?

Промяната на текстовете на законите дава великолепни резултати. От 90-та година ни управляват в различни колаборации с решително участие на ДПС. В резултат на престъпното управление на редица правителства имаме налице икономическата и моралната катастрофа. Един пенсионер като не може да купи шоколад за внучето, значи не живее достойно. Правото на достойно финансово съществуване трябва да бъде защитавано.
 

А какво мислите за идеята да бъде променена Конституцията?

Формулирането на исканията за промяна на Конституцията е нещо, което трябва да се обмисли внимателно. В Англия хората не живеят лошо, а нямат Конституция.  Промяната на Конституцията не е магията, която ще свърши работата от начало до край.  Промяната трябва да се извършва много деликатано. Не е необходимо да се прибързва. Конституцията не е основният проблем. Разбира се,  мажоритарният избор на депутати има значение, те трябва да бъдат увеличени по бройка с оглед на личността. Това може да стане с приемане промяна на избиратеклния кодекс. Ако се стигне до свикване на Народно събрание и промяна на Конституцията може да се стигне до една много продължителна агония  на държава, която така или иначе е в политическа и икономичекса криза. Това просто би я задълбочило.
 

Виновниците според Вас?

Смятам, че през последните 23 години управлението на ДПС се оказа  много опасно и вредно. ДПС чрез ходжите и техните емисари, държи под контрол хора с различни заплахи. ДПС да е трета политическа сила при положение, че има такава икономическа катастрофа, какво ни говори -  че ДПС трябва да бъде изкарана от властта. Затова трябва да се въведе задължителното гласуване. Обикновено хората, които не гласуват са отвратени от политиката, но техният глас е необходим. Тяхното отчаяние може да бъде заменено с едно отиване до урните. Просто е, при неизпълнение на гласуването, да се глобява. Защото не бива турските агенти да решават съдбините на българския народ. Лозунгът трябва да бъде задължителното гласуване. Трябва да се спре олигархията на ДПС. Изборният кодекс няма пречка да се промени сега,  но протестът на хората е нещо много силно. С него свършва духовното равновесие на хайдуците. И започва борбата на хората за правата им, тази борба е абсолютно необходима на България.


 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.