Актуално
Трайчо  Трайков: Надявам се, че г-н Борисов е разбрал, че с решението ми за „Белене“ всъщност съм го спасил.

Екатерина Анева | 18/03/2013

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков заяви вчера в „Предаването на Карбовски”, че няма причини да бъде обвиняван за случващото се в сектора, както и за големите сметки за ток на населението. “Разбира се, че не съм виновен за скъпия ток”, обяви той. 

Според него, основният проблем е, че хората взимат малко пари и не използват енергията ефективно. “Електроенергията у нас е около 40% по-евтина от средното за ЕС. Сещате ли се за друга стока или услуга, която да е толкова евтина? А защо ни е трудно да плащаме – защото са ни ниски доходите. Има ли нещо в логиката ми, което да не ви харесва?” Въпреки това според него има още резерви за намаляване на цената на микса, които не се използват.

Lentata.com публикува неизлъчената част от интервюто на Карбовски с екс-министъра. За обвиненията, жълтите картони и важните решения:

 Стефан Гамизов Ви обвини, че заедно с Вашия зам. министър Ангелов сте отговорни  за 200 милиона евро по програма „Kонкурентноспособност“, пари които са стояли в БНБ, вместо да бъдат усвоявани.
Това са пари по инструмента „Джереми“, които се дават на малки и средни предприятия като дялов капитал, гаранции за кредити или кредити с лихви под пазарните. Те не се администрират от МИЕТ, а се управляват от Европейскияинвестиционен фонд. Практиката за всички страни от ЕС е тези пари да се държат вЛюксембург, където е седалището на Европейския Инвестиционен фонд. Само ние и още 2-3 страни бенефициенти, успяхме да договорим част от парите да стоят в страната – при нас БНБ.  Практиката е да се администрират от самия Фонд и съм убеден, че на г-н Гамизов не му е достигнало още малко време, за да схване този механизъм. .
Може би г-н Гамизов заплаши, че ще каже в коя банка са. Че сте ги присвоили...
Аз вече казах къде са, така че няма да му се отдаде възможност да направи това „сензационно“ откритие. А ще се радвам да каже, че съм ги присвоил, защото това ще мотивира изключително много адвокатите ми. Защо не са усвоени?
Част от тях вече са усвоени и  са раздадени като евтини заеми от търговските банки или са инвестирани като дялов капитал при изключителен интерес от фирмите.
Къде са тези пари сега? 200 милиона?
За актуалното салдо се обърнете към МИЕТ. По мое време част от тях бяха тук, в БНБ, друга част в Люксембург.  За почти всички останали страни бенефициентите са стояли единствено в Люксембург.
Това може ли да се тълкува като отклоняване или усвояване на средства?
Само в нечий болен мозък.
Г-н Цветанов в интервю преди няколко дни отново намекна за тези пари и каза, че по Ваше време не са били усвоявани и това е част от причината за Вашето отстраняване?
И за мен, както очевидно и за Вас, тези думи на г-н Цветанов представляваха изненада, защото никога досега не съм подозирал за експертизата му в сферата на икономиката. Това са пари, които се броят за усвоени. Те са спасени и от теоретичната възможност да бъдат загубени. Иначе по програма „Конкурентоспособност“ тръгнахме наистина малко бавно, но  до началото на 2012-та програмата вече беше добре структурирана и вървеше гладко, включително и по времето на моя наследник на поста.
 С какво се занимавате сега?
Помагам на иновативни български фирми с потенциал за навлизане на световния пазар да се развиват, да намират финансиране.
В кой бранш е това?
Основно във високите технологии. Но не само.
Забогатяхте ли докато бяхте министър? 
Трябва да се погледнат декларациите ми – те са публични. Балансът е горе-долу еднакъв. Но разбира се, забогатях с опит.
Много ми е интересно това. С какви думи Ви уволни Борисов? Продължава да се спекулира с тази тема.
Той така и не го направи. А аз съобщих мотивите си да подам оставка в Народното събрание, където съм се заклел, защото все пак смятам, че сме парламентарна република.
Последната среща помните ли?
Последната среща беше в Катар. Тогава не е ставало въпрос за нищо такова. За последно говорихме  преди полета за България.
Възможно ли е той да разбира, че помагате на американците и силно ядосан да не иска да Ви вижда повече и затова така реагира?
Доколкото знам той също се опитваше да помага на американците. Ние сме съюзници.
Как?
Той беше приятел на американците. Срещна се с Обама.
Не става дума да помагате на Обама. А да помагате на американски фирми за своя изгода.
Не съм помагал на никоя фирма конкретно, но се стремях като министър да създам добра среда на всички фирми. С изключение на тези, които нарушават правилата на конкуренцията. Това е публичната изгода.
И за Вас остава мъгла защо Ви уволни?
Сега година по-късно е ясно. „Белене“, „Лукойл“, Южен поток...
Защо „Белене“?
Защото  по този повод получих втория си жълт картон. Защото уволних човека, който в преговорите с „Атомстройекспорт“  вместо да отстоява дадения  му мандат за замразяване на проекта до уточняване на всички условия и намиране на инвеститор, прие руската позиция. Попитах го защо и той отговори, че така му е наредено отгоре. Аз го уволних и след това получих жълт картон от премиера.
В какво се изразява този картон? Трябва да Ви е казал нещо все пак.
Той го каза по телевизията.
Вие през медиите ли си говорехте?
Това всички го видяха. Същото бе и при първия жълт картон, който получих. Става дума за един пазар, почти толкова голям, колкото и електроенергията - горивата. И за разлика от ел.енергията  - пазарът е теоретично напълно свободен. Там, подчертавам, теоретично конкуренцията трябва да е свободна и да има истинска пазарна цена. Моите анализи показаха, че това не е така. Аз се заех да търся причините и ги намерих.  И когато ги казах на глас, получих първия жълт картон. Вторият беше, покрай случката с „ Белене“. Надявам се, че г-н Борисов е разбрал, че тогава всъщност съм го спасил. Той стигна до същото една година по-късно. Аз предотвратих ситуацията, в която той нямаше да може да направи това, защото вече всичко щеше да е  необратимо и сега щяхме да си скубем косите за случай 10 пъти по-голям от американските „Марици“.

 Други статии от този авторКоментари