Време разделно?

Време разделно?
21-03-2013г.
31
---

От началото на годината се наблюдава тенденция от страна на главно мюфтийство на Република България към връщане на имоти, които преди Освобождението са били част от фонда на мюфтийството. Необичайното в битката за имоти е това, че в голяма част от случаите става дума за руини, ремонтирани и реконструирани, и обявени за паметници на културата. Всичко това се случва в градове, в които няма активна мюсюлманска общност. Но въпреки това мюфтийството  още миналата година обяви, че ще подаде съдебни искове, за да придобие имотите обратно и да ги задейства. Към днешна дата исковете са над 80.

Във време на протести и дестабилизация Главно мюфтийство  решава да направи постъпки за приобщаване на имоти, които според тях са били заграбени и не изпълняват истинското си предназначение. Общественото мнение на тези места обаче е различно. Ръководителите на мюсюлманското вероизповедание у нас очевидно са подели кампания за възстановяване на имоти дори и в населени места, където мюсюлманско население почти няма. Необяснима е офанзивата им в Кюстендилска област, където мюсюлмани не живеят или в райони като Гоце Делчев, където всяко село си има собствена действаща джамия.

Хронология на протестите
Първият скандал за имоти избухна в град Гоце Делчев, където местните жители няколко пъти излизаха на протест срещу строежа на втора джамия в града. Стана ясно, че процедурата по купуването на земята за този имот е съмнителна и окръжната прокуратура се самосезира. Протестиращите обявиха, че планът за строеж включва джамия, която ще бъде най-голямата на Балканския полуостров плюс ислямски културен център и училище за имами, което ще увеличи изкуствено небългарското мюсюлманско население в района.

*  Историята за строежа на втора джамия в Гоце Делчев започва през 2005 г.,  когато частно лице купува няколко имота  и получава разрешение да построи културно-търговски център. Скоро след това парцелът е препродава на кувейтски гражданин, който пък подарява имота на Главно мюфтийство.

От кметството  в града уверяват, че строеж за момента няма да има, защото тече проверка от Районната прокуратура. Градоначалникът Москов твърди също, че оповестените в медиите мащаби от 5000 кв.м. не отговарят на постъпилия при тях проект.

* В Дупница свещеникът Георги Палиткарски обяви, че ще отреже брадата си публично, ако в града му се намери и един мюсюлманин. Изказването му беше подтикнато от поредното дело, заведено от Главно мюфтийство.  Става дума за джамия от 15-ти век, която днес е обявена за културен паметник  и функционира като картинна галерия. От мюфтийството, обаче официално поискаха да станат собственик на обекта и да превърнат мястото в действаща джамия, защото „мюсюлманите няма къде да се молят“. Делото започва на 27 март. Очаква се тогава да се реши съдбата на имота. На същата дата отец Паликарски събира миряни за мирен протест. Той вече обяви, че поема за своя сметка разноските по транспорта и ще осигури толкова автобуси, колкото са необходими, за да съберат несъгласните.

* Последва протест и срещу искането на Главно мюфтийство за връщане на собствеността на няколко имота в Кюстендил. Сред тях е и градинката, в която се намират паметникът на Ильо Войвода и една от двете недействащи джамии в града. Тя е обявена за паметник на културата и днес функционира като музей.

По повод исковете на мюфтийството  в Кюстендил се събраха около 200 протестиращи .  Кметът Паунов застана заедно с тях и зае твърда позиция, че това искане е несъстоятелно. Адвокат на мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев обяви, че в Кюстендил има двама или  трима мюсюлмани, затова функциите на имотите няма да се променят.  Той обаче не уточни каква ще бъде съдбата им и защо при липса на мюсюлманска общност все пак се предявяват съдебни искове.

Главно мюфтийство е предявило общо около 80 иска за връщане на имоти, които са им били отнети до 1989 г. Още миналата година при посещение на главния мюфтия  Мустафа Хаджи в Шумен, стана ясно, че битката за териториите предстои. Тогава той заяви, че това, с което разполага мюсюлманското вероизповедание, е една много малка част от това, което е притежавало в миналото. Като пример за имоти, които ще бъдат потърсени чрез съда, той посочи картинната галерия в Пловдив ( според него това е имот на мюфтийството, за който те притежават нотариален акт. Сградата е била отнета в полза на държавата през 70-те години на миналия век, като до тогава е била ползвана от мюсюлмани) и джамията "Махмуд паша" в София - най-големият имот в столицата, за който мюсюлманите претендират. Днес в нея се помещава Националният археологически институт и музей.

Според Мюфтийството ако имотите им бъдат присъдени, те няма да разрушават вече изградените паметници, като например паметника на освободителя на Кюстендил Ильо Войвода. Въпросите, които се пораждат обаче са много, а основният е защо от Главно мюфтийство не излезе и не обясни на протестиращите какво ще се случи с имотите в градовете им. Според секретаря на мюфтийството това са имотни въпроси, които няма да бъдат коментирани.  Без коментар „обаче“ е репликата, която дава възможност за спекулация и насаждане религиозно напрежение. Протестиращите се страхуват от неизвестното, защото никой не казва ясно какво ще се случва в малките им градчета, дали ще има училища за имами, които ще „донесат“ и чуждо ислямско население, дали ще се рушат паметници на културата, които носят историята и гордостта на градовете им...

Теория на конспирацията
В повечето ислямски държави има изискване джамия да се строи в населени места с не по-малко от 10 000 мюсюлмани. У нас ограничение няма. Според статистиката в България има 1500 джамии и около 990 000 мюсюлмани. За сравнение - във Франция мюсюлманите с френско гражданство са 6 милиона, а джамиите са едва 1600.

Именно заради подобни данни и заради категоричния отказ на Мюфтийството да говори публично по казусите, които предизвикват смут и протести у обикновения българин, у нас все по-често си пробиват път различни верски конспиративни теории. Все по-често се употребява и словосъчетанието „ислямска дъга” - мислената линия, начертана от пантюркистката външна политика на днешната Турция.  Огромна част от българските националисти смятат, че тази дъга започва от Кърджали, минава през Западните Родопи и Южна Пиринска Македония,  продължава през днешна Република Македония, Косово, Санджак и стига до Босна и Херцеговина.  Пак според тях тази дъга ще бъде главното стратегическо направление, по което ще върви реосманизацията и реислямизацията на Балканите, Югоизточна Европа и… България.

Със сигурност в 21 век никой не желае да вярва на зловещите теории за завладяване отвътре, но е факт, че никой верски наместник не пожела да тушира конспирациите и съмненията с ясни и прости обяснения. Иначе казано - хората обещават да продължават протестите си, националистите да плетат конспирациите си, а главно мюфтийство да мълчи и да чака решенията на съда.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.