Спасете Иван!

Спасете Иван!
29-03-2013г.
44
Мартин Карбовски

У нас американската мечта придобива все по-извратени форми. В България мечтаенето все по-често се свежда до втората поправка, в която един човек има право да си купи и да носи огнестрелно оръжие и ако се наложи, да го използва по предназначение. А именно – да застреля някой, който застрашава него, семейството или имуществото му. Да го гръмне и след това да не се тревожи от ефективна присъда… У нас тази американска мечта, ще си остане просто мечта, а един Иван от село Баня, ще лежи в затвора заедно с убийците и изнасилвачите, понеже си е вършил работата.

Историята
Банално, но фаталната нощ започва с крадене на жица. Изпращат служителя на Транспортна полиция да провери сигнал: „движение за откраднат кабел“. Поради спецификата на закона за неизбежната отбрана, у нас крадецът се чувства спокоен да нападне окрадения. Чувства се свободен да нападне и полицая. В Америка ченгетата могат да стрелят само ако някой мръдне рязко, могат да убиват по собствено усмотрение, ако някой им се стори съмнителен. Но това е през Океана… У нас: понеже жицата се губи някъде в гонката, крадецът решава да удря с брадва служителя на реда. Иван (полицаят) няма брадва, затова ползва оръжието си. Крадецът е повален, след което полицаят го закарва в болницата. Крадецът умира, а Иван е арестуван. Освободен е срещу парична гаранция, която хората от село Баня събраха. 5000 лева, които семейството на един български полицай от Транспортна полиция не може да си позволи.

Ако държавата не може да защити гражданите си, трябва им даде възможност сами да се защитават. Ако полицаите не могат да стрелят с оръжието си, МВР трябва да се самозакрие. В селата битовата престъпност расте с часове. Там на 10 населени места се пада по един полицай. Този човек няма право да стреля по  онези, които престъпват закона, защото го грози затвор…
Сетих се за село Мечка. Едно село край Плевен с население от пенсионери, които всяка вечер умират от страх и мъка, понеже самозаселилите се цигани ги крадат, изнасилват и убиват за една кокошка и пет лева. В село Мечка дежурният полицай също се страхува, защото е един, а циганите са много, крадат много и заплашват със справедливост. Действието се развива всяка нощ през последните 15 години.

Полицай – това не звучи гордо
„Съжалявам, че така се случи, но и се чувствам унизен. Все пак си на работа, вършиш си задълженията…“ Това казва Иван след ареста. Той се тревожи да навлиза в подробности за злощастната нощ, защото всичко, което каже може да бъде използвано срещу него. В съда. А в България все по-малко момченца мечтаят за полицейска униформа. И добре правят, защото да си ченге у нас означава:
Първо: Да нямаш спестени 5000 лева, да не можеш сам да си платиш гаранцията;
Второ: Да имаш право на оръжие, което да нямаш право да ползваш при изпълнение на служебните си задължения.
Трето: Да бъдеш заплашван от циганското семейство, чийто брат, син, съпруг си застрелял и те да са онези, които искат СПРАВЕДЛИВОСТ…
Малките  български момченца трябва да замечтаят да станат циганчета като пораснат.

Справедливостта у нас е яхната от крадци на жици, съпортвани от неправителствени организации, които дружно викат с ромите „  Бате, уби‘а го понеж сме цигани и кат‘ сме цигани ни убиват. Той ни дискриминирва“. НЕ. Най-нормалното нещо в Недивия Запад е да се браниш за живота си, ако някой го застрашава. Ако сам не можеш, викаш полицейско подкрепление и то ти осигурява сигурност и живот. В Дивия Изток, справедливостта се е извратила до спазване на хоризонталните политики на ЕС, където сакън да не стреляме по циганин с брадва, за да не попречим на десетилетието на ромското включване.

„По-добре на топло, отколкото мъртъв” – това е съвременна руска поговорка, родена от сходен с българския законов текст, в който се казва, че ако убиеш при самозащита с пистолет, а са те нападнали с нож, ще лежиш за убийство. Народната мъдрост на братушките  допълва, че поне ти ще си живият. Такъв „оптимизъм“ ни е завеща социализма. Извратен оптимизъм, който кара Иван да се надява да го осъдят условно, понеже все пак е полицай и все пак са му спукали главата с брадва преди да стреля по нападателя. Да се надява на протестите на съселяните си от село Баня, които се надигнаха срещу несправедливостта. Да се надява, че техният селски бунт, ще докаже на съда, че всъщност той е един обикновен, добър човек, който си е вършил работата.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.