От създателя на „Под прикритие”, „Стъклен дом” и „Мисия Лондон”...

От създателя на „Под прикритие”, „Стъклен дом” и „Мисия Лондон”...
31-03-2013г.
132
---

Очаквахте ли толкова голям успех на „Под прикритие”?
Очаквахме успех, но не и толкова голям. Под прикритие се оказа феномен, по отношение на интереса към него от чужбина и това е първият български сериал и филм, продаден и разпространен на толкова много територии по света. Знаете съвсем скоро стана факт и продажбата на сериала на AXN Бразилия и първи сезон на Под прикритие в момента се гледа от над 60 милиона зрители в цяла Южна Америка.
С кой от актьорите сте си приятели?
Приятел съм с целия актьорски състав, с някои, разбира се, сме по-близки с други не чак толкова, но в крайна сметка смятам, че с целия екип на Под прикритие, не само актьорите, а с хората от всички звена сме приятели и единомишленици и точно затова успяваме да направим толкова добър и качествен филм.
Обвиниха Ви за избора на главен актьор. Слаба актьорска игра или просто образът на доброто ченге не се харесва на публиката?
Не смятам, че изборът ни на главен актьор е лош, искам само да ви кажа, че Ивайло Захариев е най-харесваният герой, извън България
Става ли българското кино комерсиално? Ще започнем ли да ходим на кино само за да изгледаме поредния български филм, от който се очаква да е добър, а не „добър за български филм”?
В България винаги е имало и комерсиални и артистични филми. Става въпрос не само за момента, в който живеем, а за цялата история на българското кино. Смятам, че българският филм си има своя специфичен облик и фразата „добър за български филм” е грешна. Както има добри и лоши американски филми, така има добри и лоши български.
Завършил сте анимация, не искате ли да се занимава с анимации и защо смятате, че тене са на добро ниво в България, като има страшно много българи, работещи за световни продукции в Cartoon network, Disney и т.н.?
Да, завършил съм анимация при един велик режисьор – Доньо Донев и анимацията винаги ми е била слабост. В интерес на истината в момента подготвям един проект за анимационен 3D филм. Той ще бъде по разкази на Момчил Николов, с който заедно правим сценария. Много се надявам в скоро време този проект да се случи, но той е съвсем некомерсиален, а в момент на криза е страшно трудно да се финансира такова начинание.
Любим български филм?
Имам много любими български филми и няма да дам категоричен отговор за един, защото в момента в който го определя, отговорът на въпроса ще стане клише.
С кой от филмите си се гордеете особено?
Особено горди сме с успехите на „Под прикритие” и разпространението му в цял свят, не мога да не отбележа и „Мисия Лондон” – филмът, който върна доверието на публиката в българското кино и разбира се - „Стъклен дом”, който даде старта на модерните български сериали.
Български режисьор от ранга на Костурица?
Н
е смятам, че е възможно да се сравняват по този начин творците. Всеки си има своята индивидуалност.
Какво гледат българите? Какво им е интересно? „Рецепта за успех”? Трябва ли да вкарате Бербатов във филм, за да се гледа? Може ли с неизвестни актьори да привлечете публика?
Всичко е възможно в киното, стига да има стойностна история, която да е разказана добре.
Казвате, че с Димитър Гочев и Росен Цанков сте добрият, лошият и грозният? Кой кой е?
Гочев е добрият, за мен и Цанков ще оставя хората да преценят J
Държавата къде е в БГ киното?
И накрая искам да кажа, че за да има българско кино и добри български продукции, най-важното е да има държавна политика и държавна стратегия. Заедно с бившия министър на културата Вежди Рашидов дадохме старт на новата стратегия за култура и започнахме да работим по промените в българското кино. Смятам, че той се опита да направи най-доброто по време на криза и постави началото на новата културна стратегия. В момента с настоящия министър Владо Пенев продължаваме да работим в правилната посока и много се надявам след изборите, да продължим да работим по тази така важна стратегия за българската култура и със следващия министър на културата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.