Господин Премиер, един въпрос чака отговор!

Господин Премиер, един въпрос чака отговор!
02-04-2013г.
21
Екатерина Анева

Не исках да се налага да пиша този коментар. Най-малкото защото едни хора, изстрадали достатъчно в либийските затвори, не заслужават да губят още време от живота си в чакане...

На 17.03.2013г. в Предаването на Карбовски Валя Червеняшка и Валентина Сиропуло поискаха среща с министър-председателя Марин Райков. Без тенденциозност, без злоба или капка реваншизъм, тези жени зададоха своите въпроси, на които очакват отговор от много години. Но нито Мартин Карбовски, нито ние като негов екип, можем да дадем отговорите, за които те настояват.

Ще започна с кратка предистория: Марин Райков /настоящ премиер на служебния кабинет б.м./, в качеството си на зам. министър на Външните работи в кабинета Костов държеше връзка с роднините на медиците ни в Либия, задържани по обвинение в редица закононарушения, включително в заразяването на няколкостотин деца в детската болница “Ал Фатих” в Бенгази с вируса ХИВ. Той беше и единственият източник на информация за българските медии. Нещо повече, в своя книга, посветена на процеса, Велислава Дърева твърди, че той се е виждал лично с Кадафи.

„Знам, че Марин Райков е благодарил на Кадафи за доброто отношение и заявил, че разчита на справедлив процес. А Кадафи му е отговорил, че не знае да има задържани”, разказа Валя Червеняшка.

Единственото, за което българските медици помолиха е среща с г-н Райков. Те искат отговори, отговори, които може би ще облекчат живота им, завинаги белязан от изтезанията, мъченията, униженията...

Много помия се изсипа върху тях. Но никой не помисли защо другите обвинени в началото се измъкнаха? „Всички други страни си изтеглиха хората, само за нас никой нищо не направи. Толкова са и „мислели” за нас, щом не си мръднаха пръста”, допълни сестрата.

Роднините на тези хора бяха в пълно неведение и ни молеха за помощ... Ние, като медии, не знаехме почти нищо, освен подаваното като информация от Външно министерство. И когато се стигна до реален процес, както са казали хората – „Когато каруцата се обърне, пътища много”... отново никой не отговори какво е станало в онези първи месеци, години, кагато нашите медици бяха просто заподозряни, а не обвиняеми.

Няма да засягам темата за външния дълг и за това какво стана с него, за политическите игри и политическата неадекватност...

За мен интересното е, че тези въпроси, бяха забелязани и от политиците. Надежда Нейнски /министър на Външните работи в правителството “Костов” б.м./ отказа предварително уговорено гостуване . Волен Сидеров веднага поиска отговор от Райков. Румен Петков също попита какво става и кога ще се проведе тази среща? Ние самите пуснахме официални писма до началника на кабитена на г-н Райков Марияна Минчева. И вече трета седмица чакаме.

Г-н Райков, един въпрос чака отговор! Едни изстрадали свободата си хора, продължават да очакват истината за изгубените години в либийския затвор...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.