Интервю
СЕРИал? СЕРИозно?

Екатерина Анева | 03/04/2013

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

... И няколкостотинте верни фeнки на сериала “Дързост и красота” бяха попарени от една неочаквана новина. Ридж Форестър – напуска сагата в 6384 епизод. Убиват го. Трагедия! Идолът на две поколения българки, едните вече станали баби, а другите достолепни лелки, слиза от екран.

На кого ги оставяш Ридж?
На кого да разчитат сега тези верни почитатателки? Турските сапунки са сълзливи, но там реалността е доста страшна. Едни красиви жени номадстват от “Листопад” в “Великолепният век” и от “Великолепният век” в “Гордата Аси”. Как тези мили дами да разберат генезиса на образите, как да вникнат в смисъла на ролите? Разбери ги, Ридж. СЕРИалът, в който те живеят е същият като турските сапунки. Днес гледат Ферхунде в “Листопад”, утре вече е в покоите на Сюлейман паша. Днес Хатидже е в същите тези покои, утре пък е на полето при “Гордата Аси”... Как да не страдат по теб? Та те ти отдадоха своята младост, златните си години, че и старостта... Пък ти си тръгна! И ги остави на суровата родна действителност.

“Дързостта на листопада във великолепния преход”
Не сте го чували? Едва ли! Та ние си го гледаме ежедневно в продължение на 24 години! Щом ви изредя актьорския състав веднага ще се сетите:

Йордан Цонев – общински съветник и депутат от СДС, после става депутат  от листата  и зам. председател на ДПС
Меглена Кунева – депутат от НДСВ,  2006 г. Сергей Станишев я предлага за първи еврокомисар от България, на Евроизборите 2009 г. води листата на НДСВ, сега е председател  на Движение „България на гражданите“
Петър Курумбашев – един от основателите на „Ку-ку“, политик от Движение "Гергьовден", общински съветник от гражданската квота на БСП, след  това депутат от същата квота, сега водач на листа
Яне Янев - лидер на независимата студентска организация в Пловдив, от 1992 г.  - член на УС на БЗНС “Никола Петков”, от  1994 г. е избран за член на ПП на БЗНС, 2000 г. става основател и председател на НС-БЗНС, 2005 г. главен секретар  на РЗС.
Николай Младенов – член на СДС,  депутат от ГЕРБ, а след това министър на Отбраната и на Външните работи в кабинета “Борисов”
Даниел Вълчев –  депутат от НДСВ, министър на Образованието и науката и вицепремиер в кабинета “Сакскобургготски”, днес водач на листи в Движение „България на гражданите“
Веселин Марешки – основател на партия Национално движение за свобода и демокрация, 2007 избран за общински съветник във Варна с листата на РЗС. Скоро след изборите напуска партията. 2007 година създава партия Либерален Алианс; 2011 се явява на местните избори като независим кандидат за кмет на Варна, подкрепен от ВМРО-НИЕ, ПД "Социалдемократи", БСДП и партия Българска социалдемокрация- Евролевица; 2012 г. прави коалиция с Ред  Законност Справедливост  - РСЗ с Марешки; 2013 разваля коалицията.
Проф.  Божидар Димитров – член на ВС на БСП, напуска и отива при основния опонент – ГЕРБ, министър на българите в чужбина /без портфейл/ в кабинета “Борисов”
Марио Тагарински – Нова социалдемократическа партия, Съюза на демократичните сили, по-късно от Демократическата партия, а още по-късно от партия Ред, законност и справедливост. Напуска ПГ на РЗС и става независим депутат.
Прошко Прошков – ДСБ, кмет на р-н “Лозенец” с гласовете на ДСБ, кандидат за кмет на София от Синяка коалиция, днес водач на листа на Движение “България на гражданите”
Найден Зеленогорски – СДС,  кмет на Плевен няколко мандата от СДС, председател на предизборния щаб на Синята коалиция за миналите избори,  после става независим, днес водач на листа на Движение “България на гражданите”
Костадин Паскалев – член на БСП със завидна политическа кариера, без одобрението на Висшия партиен съвет, приема поканата за вицепремиер в първото правителство “Сакскобургготски”, на което опозиция беше самата БСП. След напускането си се връща в БСП, става кмет на Благоевград с червените гласове, след което става съучредител и член на движението АБВ на бившия Президент Георги Първанов.

И много други..

И Бродуей заплака...
След Холивуд, Мумбай и Босфора, една от най-големите театрални сцени в света също изпита силно притеснение от нашия сериал. Цели 24 години, едни и същи актьори, в различни роли. Неуморни са! А освен епизодичното, по телевизията, те се изявяват и на собствена сцена – Народното събрание. В БНТ се смеехме, че най-рейтинговото реалити в страната е прякото предаване на парламентарния контрол в петък. Докато се ориентираш днес кой в коя роля е –  идва следващия мандат… извинете - сезон! И аудиторията гледа ли гледа...

СЕРИозно!?
“Публиката с основание подозира, че работата с политическото номадство носи всички симптоми на нечиста политическа игра.” (проф. Петър-Емил Митев)

Как от ляв ставаш десен, от националист - член на етническа партия, от син - жълт? Това са непонятни трансфери, които говорят за безпринципност и златотърсачество. Това е една неизживяна болест на прехода, която вместо да отшумява, става хронична. А всъщност единствените антитела, които могат да я спрат са гражданите. Тези хора са част от политическата десетилетна сага, заради нашите гласове. На всеки четири години ние даваме своя рейтинг/извинете вот, с който кадруваме поредния парламент и поредния сезон на сериала.

Да, имаше протести. Част от хората на улицата наистина поискаха да сложат край на всичко. Но и протестите се превърнаха в кастинги за новия сезон. Искате ли да го гледате?  Едва ли… Ще имате ли обаче право на избор? На дали…

Отдавна сме се филмирали и механично гласуваме за този или онзи, защото така трябва, защото така сме свикнали. А за кого всъщност гласуваме? За актьорите в едно реалити, прераснало в сериал, слял се с мазохистичното ни стадно чувство и станал естествена част от ежедневието ни. За какъв нов модел говорим? За какъв нов морал? Кой да ги изгради? Политическите номади, които прескачат на страната на този, който им предложи по – добри властови позиции? И днес, освен всичко друго, ще се избият кой да е водач на листа. Няма значение на коя. Важното е да са в сериала за пореден път...

Епизоди +безкрайност
Е, скъпи ми Ридж, сега разбарх защо плачат за теб. Защото онова поколение от началото на прехода, което искаше да промени нещо, просто се измори от  нашата си сага – “Дързостта на листопада във великолепния преход”. И изпитват носталгия по теб. Образът на преуспелия, сериозен мъж, който последователно в продължение на 6384  епизода, знаеше кой е и отстояваше позициите си.

 А днешните млади, просто искат да живеят “сега”. Дори и това да не е “тук”. А зад граница. Не искат да променят нищо, просто гледат себе си. Това е новото не реформаторско, а консуматорско поколение. Ще взема да започна да гледам латино/американски/турски/индийски сериали... А защо не и английски. Спомних си за един – “Градът на капитала”.  Имаше в него един пич - Макс Любин - специалистът по суаповите сделки. Е, там поне суапът беше реален. А не еднопосочен отдолу – нагоре, като в нашия си сериал.

* Суапът представлява договор за обмен на парични потоци между две страни.
 

 

 

 Други статии от този авторКоментари