Обещавам ви кръв, пот и сълзи...

Обещавам ви кръв, пот и сълзи...
10-04-2013г.
97
Венци Мицов

Честито, намираме се в предизборна обстановка. Ако видите, че някой мете на уличката пред вас, и тоя някой не е примерно Гена Трайкова от БТВ, да знаете, че това е не просто едно метене.
Това е обещание за бъдещо постоянно чистене на тъпата, малка и общо взето, доста гадна уличка, на която живеете...
Дали вие ще останете да живеете там с тия 400 лева заплата и ипотека за 700?
Дали някой ще се сети пак за вас?
Едва ли. Възползвайте се от авантата и си помислете колко хубаво би било да се намираме постоянно в предизборна обстановка.
Седя и пиша това кратко повествование, четейки предизборните обещания на така наречените „основни политически сили“ у нас.

ГЕРБ – нови 32 милиарда лева ще влязат в икономиката ни! Свежи капитали за отрудения българин! Браво! Разделено на около 7 милиона българи – това значи грубо по около 4571 лева на глава от населението. Ето това е сериозно обещание. Разделено на 4 годишен мандат, това прави по около 1000 лева годишно на човек за времето на евентуалното следващо управление на партията на генерал Борисов.
В какво ли да инвестираме тия пари? Предлагам ви да си платим сметките към Топлофикация, за да не предизвикаме рухването на съдебната ни система – толкова сме задлъжнели, че съда ще фалира, ако трябва да назначи прокурори и съдии, които да осъдят всички ни...

БСП – 250 000 нови работни места! Минимална заплата от 450 лева. И 1 милион души, които няма да плащат данъци! Перфектно! Ето това е обещание за растеж! Ако сте от тия клети хора, които получават минимална работна заплата – гответе се да охлабите колана. За 4 години управление на червените ще получите общо около 13 440 лева отгоре. Сериозно звучи, нали. Ако не плащате и данъци. Пък и ако Масларова стане отново социален министър и ви заведе на море през януари – ех, какъв живот ни чака. Социализъм с човешко лице... Плюс Белене и Р.Овч...

Да видим АТАКА! Там нещата са много сериозни – 1000 лева минимална работна заплата!
Грабва ме! 96 месеца мандат на АТАКА като управляващи – ще забогатеем с около 96 000 лева! Не е лошо, нали? Питате как ще стане? Много просто! Национализация на ЕРП – тата! Добивът на злато – в ръцете на държавата...
А, да не забравя – тотални съкращения на администрацията! И после си знаете – България на 3 морета!!! А пък ако не върви – дето се вика винаги можем да нападнем Полша...

Седя и препрочитам отново всички нелепи обещания и се чудя – за тия 25 години демокрация мръднахме ли изобщо напред или си стоим все на едно и също място.
И с какво се отличават сегашните обещания на политическите мастодонти от тези на култовите едновремешни олдскул политически фрийкове като Кире Либерало или кака Сийка от партия „Български орел“?
Или от една дама, която в зората на демокрацията ни обещаваше по 40 000 долара на калпак, ако нейната партия (на която и самата тя не помнеше името) дойде на власт.
И въпреки това ми е смешно. Не знам защо. Може би защото Бекет е бил прав, като е казал, че няма нищо по-смешно от нещастието.
Или може би се подсмихвам, като се сетя как скоро ще започнат да раздават кебапчета, капачки за буркани, бутилки олио, салами, 30 лева на ръка и подобни...

А колко просто го е казал някога Уинстън Чърчил – „Не ви обещавам нищо друго освен тежък труд, кръв, пот и сълзи“...
Ще повярвате ли на някой, който ви обещава кръв, пот и сълзи?
Едва ли! Ние искаме да ни лъжат – поне в предизборната ситуация.
Тогава поне за малко се чувстваме силни и значими.
Всеки глас е от значение. И за това ще ви оставим да ни изметете улиците, да ни дадете някое и друго кебапче, някой и друг лев.
В крайна сметка ние отдавна сме направили своя избор – да не харесваме Салвадор Дали, а Борис Дали.
Да не четем „Братя Карамазови“, а „Братя Галеви“...
И знаем, че когато някой у нас каже – „Обещавам ви кръв, пот и сълзи“, най-често има предвид коледния концерт на Веселин Маринов...

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.