Наркотици с лекарско предписание

Наркотици с лекарско предписание
10-04-2013г.
1062
Екатерина Анева

                                             
Д-р Юри Кацаров – клиничен психолог: „И с това нещо човек започва да злоупотребява и това, че се предлагат в аптека също е риск. Дали може да предозира? Естествено, че може. Дали могат да се получат нежелани ефекти, включително тежка интоксикация?  Вероятно да!“

Хапчета за лечение на Паркинсонова болест – това е  “хитовата” дрога сред учениците. Продават се съвсем легално в аптеките.  Предизвикват еуфория, халюцинации и струват 1-2 лева. Наричат ги новата стара мода в опиатите. Преди години, когато набавянето на наркотични вещества на улицата не беше толкова лесно и безпроблемно, също се използваха таблетки – основно Паркизан.

Акинетонът е бипериден хидрохлорид, предлаган в таблетни форми от 2 и 4 мг.  и разтвор за инжектиране. Използва се при Паркинсонов синдром, особено мускулна ригидност, тремор, двигателни нарушения, гълтателни, езикови и очни крампи. Психиатрите го изписват и за корекция на антипсихотични медикаменти, които имат паркинсоно подобни странични явления. Отпуска се с бяла еднократна рецепта.  Акинетонът е лекрство в групата от клас А – силно токсични  и се съхранява в метална каса под ключ.

Без контрол
На практика обаче се оказва, че в аптеките въпросните хапчета се продават  свободно, без насрещна рецепта. Един блистер от 2 мг. Струва не повече от 2 лева. И това не е тайна дори за Агенцията по лекарствата.

В интернет, в специализирани тийнейджърски и медицински сайтове,  тече комуникация как точно да се пият хапчетата, за да се получи желания ефек. Онлайн съвет за снабдяване и качествено надрусване:
„Отиваш в аптеката и казваш на аптекарката, че баба ти е болна от паркинсон, ама не носиш рецептата и искаш блистер! Друг начин отиваш и без обяснения искаш акинетон. Ако не си пробвала преди, вземи си 2 или 3 заедно с едно кафенце - в кафенцето пусни още 2 - 3 да се стопят и да си ги пиеш с него. Ефектът е, че се отпускаш. Халюцинациите не са изключени.“

Рискът за интоксикация е най-голям при комбинирането с други препарати. Най-разпространената комбинация е с алкохол и трева.  За разлика от разпространението на нелегалните наркотични вещества, строго разделение между дилърите на хапчета не съществува. Иначе казано – всички продават всичко. Даже и таблетки от аптеката -  ривотрил, диазепам и хлоназепам могат да бъдат намерени у всеки дилър. И докато при марихуаната – където физическа зависимост не е доказана, при лекарствата, продавани на улицата има медицински данни за пристрастяване.

Законното беззаконие
Системата за контрол над този вид  препарати е изключително порочна. Фактът, че с тях се злоупотребява и в същото време се отпускат с бяла рецепта, сам по себе си говори за законодателен пропуск или по-скоро за законодателен комфорт. Според наредбата, определяща реда за продажба на лекарства, рецептите се вписват в специален регистър. Дори да приемем, че такава бъде поискана и се впише в регистъра на аптеката, там се описва само името на пациента и лекаря, но не и лекарството. Т.е. при проверка от страна на контролния орган, няма как да бъдат засечени продадените и наличните количества. В същото време има изискване да се слагат печат и подпис на всяка рецепта преди да се върне на пациента. Едва ли обаче някога ви се е случвало това. И така от еднократно предписанието става за многократно ползване.  Режимът на отпускане не касае само този препарат, а и всички от неговата група, както и болкоуспокояващите, които не са със зелена и жълта рецепта.

В същото време от самата Агенция по лекарствата признават, че в аптеките масово работят хора, които нямат фармацевтично образование и съответно квалификация да боравят с лекарства. В повечето случаи заплатите им са обвързани с процент от продажбите и така икономическият мотив измества морала и законите. Актовете за тези нарушения пък са до 5 хиляди лева.  А финансовите ползи за собствениците многократно надхвърлят държавните санкции.

И така тихомълком, от години насам, зад  паравана на беззаконието и безхаберието, се отглежда едно поклоление, изгубило способността да прави трезво своя избор. Поколение родено от чалга културата, изграждащо ценностната си  система във фейсбук и гледащо на света през очите на едно отдавна изгубило представа си за морал общество. И пред цялото това време консумиращо наркотични вещества – с или без рецепта.

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.