THE BEATERS (битовото насилие)

THE BEATERS (битовото насилие)
11-04-2013г.
40
Мартин Карбовски

В седмицата, в която отрязаха пръстите на 5-годишно дете, защото родителите му са го "наказвали" заключен на терасата, а двоен убиец изнасили и уби 10-годишно момиченце Lentata.com публикува текст на Карбовски писан през 1999 г. за списание ЕГОИСТ. Открийте разликите или приликите у българските БИТЪРСИ - хората, които бият...

Не знаете кой е Елинг Пелинг?! Това е българският Стивън Кинг, който написа много отдавна първообраза на “Мизъри”. Това е една история за едно вързано в ярем и неможещо да стане впрегатно животно, рухнало на браздата. То умира в мъки, докато при него седи и с безпокойство го наблюдава неговият приятел, настойник и мъчител. Този автор също така написа и “Земя”, в която се разказва как един брат размазал с камък главата на брат си докато последният спял. Но за да не се разбере отсякъл голямо дърво и така го подсекъл, че дънерът да падне върху трупа и да го размаже още по-зрелищно, за да не си личи убийството, а да мине пред селото като нещастен случай.

Разказите на Елинг Пелинг са първите птици на едно ново явление, които са описани в не един или два труда (на последните им страници). В тях понякога има и елементи на неприятна еротика: примерно, историята за онази млада жена с име на електрически калкулатор от сагата за Гераците. Тя хванала срамна болест от неверния си мъж и почнала да вехне, докато не паднала от един мост в един водопад през една мрачна нощ. Ужас! През това време мъжът й четял писмата на градската си любовница, която била сръбкиня и го наричала в тях “свиньо бугарска”. Обаче той се казвал Павел и се кефел на този начин на изразяване.

Това е само един от върховете-примери за битовото насилие по тези земи и как то се е превърнало в литературна класика. Така дори и най-страшните персонажи на трилърите начело с Фреди Крюгер могат да треперят от онези, които ще наричам за удобство “БИТЪРС”. Това са днешни хора у нас,  наследници на страшните “ГЕРАЦИ”, чийто бит ги изкарва от равновесие. Когато това се случи, те откачат главите си от закачалката на Социума и правят това, което иска да снима всеки режисьор на истински ужаси. Ето как много преди Стивън Кинг у нас исторически и литературно е поставено началото на един нов жанр, който никой няма да снима, защото човек не може да държи камера, докато повръща. Това са разказите за БИТЪРС по вестниците или т.нар. битово насилие (ужаси). Българската преса е роман на битовия ужас. Ако България имаше своя Уес Крейвън, той просто щеше да чете вестници. И щеше да създава шедьоври не от типа Писък 1 и Писък 2, а щяха да се казват зловещо - Младост 1 и 2, “Кошмари на ул. “Денкоглу”, Знам какво направи, когато пак спряха топлата вода (т.е. миналото лято)”. Какво ще кажете за “Обеля” - трета част?! Наистина звучи адски битово и едновременно с това е едно заглавие пълно със сексуално насилие, дране на кожи и разпарчетосване на човешки тела. Да не говорим за “Подуене”. Ние живеем в кошмар.

Битовото насилие в тази страна е узаконено от слабите обществени институции, както и от вживотняването на БИТЪРСИТЕ. Защото по принцип БИТЪРСЪТ не е опасно животно, ако си седи в кочината и не напада другите.БИТЪРСЪТ е опасен само когато животът го е заливал с помията си в течение на десетилетия. Тогава той не издържа, подува се, почва да вони и се вживотнява

Журналистите с удоволствие разказват за БИТЪРСИТЕ и за това, което се случва сред най-пустеещите пространства на тази страна. Не, това не са тъмните горски селца и антиутопичните панелни пейзажи. Най-пустото пространство между хората е разстоянието между тях. В най-леката форма на Бит, човек просто се ядосва на бременната си жена, че не го пуска да пийне с приятели и пробива с юмрук картонената врата от велпапе на антрето. Това може да се случи на всеки. Ето ви обаче едни тежки примери за хронични случаи на бит:

Първи случай на Бит
Подрастващ БИТЪР с вид на ангел вади джобно ножче и го забива в прасеца на мама. Тя пада ничком, а детето продължава да я ръчка с джобното ножче. На такива ножчета в тази страна им казват “чекийки”. И Фройдистки звучи, и по Едиповски. У нас всеки носи по една “чекийка” в джоба на панталона си. Но историята продължава! По стълбите се качва баба и се чуди какво става. Вижда мама и започва да бърше кръвта от лицето й. През това време детето-БИТЪР отива до другата стая, взима тесла и малка брадва. Връща се и удря клекналата си баба с теслата по тилната кост. После я сече с малката брадва, докато баба спре да вика. После малкият подрастващ БИТЪР, който е доказан не-психопат, отива в края на селото да лови риба.

Втори случай на Бит
На татко БИТЪР му става горещо. Пуфти и се опитва да си изстуди бира. Дете играе в гарсониера. Отнякъде е домъкнало сладолед. Топка сладолед пада върху косматия гръб на татко и той изкрещява. Не е смешно и детето тича навън на зигзаг, за да избегне ритниците на татко БИТЪР. На вратата татко се сблъсква с мама. Удря й един шамар и й казва да ходи да вземе студена бира от ъгъла. Тя изкрещява, че е много топло, а той й казва, че ще си разкъса черния потник и ще се „маане от тоа жувот”. Тя го напсува и добавя пожелание да се „сплуе, дано”. Дано да се сплуеш, казва тя, че ме пращаш за бира в тая горещина! И отсича категорично за пръв и последен път в живота си, че нема да хода за бира в таа жега. Лош опит. Не трябваше точно сега. Татко е дебел, червен и пуфти. На татко му хрумва good idea - хваща с една ръка косата на мама и я води до ръба на хладилника, където й удря главата със скорост равна на пътя по времето. Детето гледа от вратата. Малкото му мозъче несъзнателно стига до извода, че винаги силата, с която бият майка му, е правопропорционална на силата, с която тя бие него. Този път, обаче се случва друго. Майката, вече не-жива е натъпкана в празния, беден на бира хладилник. Татко БИТЪР отдавна е сложил катинар на хладилника (майката също пие много), който заключва. Заключва и отива за бира в жегата.

Трети случай на Бит
Училище пълно с бъдещи БИТЪРСИ (щото е трудово-възпитателно). И възпитател БИТЪР, за който се предполага, че насилва момичетата. Една абитуриентка от ТВУ го моли да бъде пусната до близкото село да си купи алкохол. Той не й дава. Същата сцена се повтаря след шест часа, когато абитуриентката отнякъде вече се е напила като истински БИТЪР и пак го моли да я пусне до селото за алкохол. Възпитателят пак не й дава. Забранява й, и я бие. Понякога обаче дори и най-големитеи яки БИТЪРСИ си изпащат. Абитуриентката докопва остър инструмент и наръгважестоко възпитателя. Така от един БИТЪР се ражда друг чрез просто делене.Абитуриентката после най-сетне успява да отиде до селото и да си купи алкохол. Тя вече е завършеният пациент на пандемията Бит.

И трите случая са простички, но истински, извадени от вестник. И трите не са най-характерните, защото истинското и преобладаващо битово насилие в тази страна завършва без трупове. То е от друг тип и като всеки символ си има свой паметник. Паметникът представлява един старши лейтенант от Строителни войски, който кара жена си да му танцува кючек, докато той пие сам или с приятели. Понякога тя му отказва. Което за него е голям кеф, защото с това тя му дава повод да я пребие. След това продължава да пие - сам или с приятели.

Трите случая обаче си приличат по едно: ако разровите бита на тримата характерни БИТЪРСИ ще откриете една причина, която няма да ви прозвучи в началото много убедително. В бита и на тримата топлата вода е трудно постижимо явление. Тези хора рядко ползват топла вода - това има значение. Помислете още малко - в бита и на тримата тоалетната хартия е кът и те се бършат със силно смачкани вестници. Още един джокер - тоалетните на тези хора са мръсни, повечето са извън дома. Още джокери?! Ако сглобите пъзела на техния бит, поживеете година-две по техния начин, ще видите, че наистина не трябва много, за да заприличате на тях.

                                                                      Следва продължение

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.