THE BEATERS (битовото насилие) 2

THE BEATERS (битовото насилие) 2
12-04-2013г.
25
Мартин Карбовски

В седмицата, в която отрязаха пръстите на 5-годишно дете, защото родителите му са го "наказвали" заключен на терасата, а двоен убиец изнасили и уби 10-годишно момиченце Lentata.com публикува втора част от текст на Карбовски писан през далечната 1999 г. за списание ЕГОИСТ. Открийте разликите у българските БИТЪРСИ - хората, които бият. Разликата е, че днес може би е още по-страшно...

… Хората се възмущават от жестокостта, с която БИТЪРИТЕ реагират на околния свят. Тя е лесно обяснима. Ако те имаха пистолети, щяха да ги използват. Лошото е, че те не разполагат със скъпия за тях пистолет “Зигзауер” и се кълцат и бъхтят с какво сварят, докато кухничките им не заприличат на скотобойни. Когато битът в една къща е скапан, защо си мислите, че ножовете ще са добре наточени?! Ако такива хора можеха да си позволят скъп пистолет и екзекуция за съпругата си, те, разбира се, щяха да имат топла вода, тоалетна хартия, по-добри идеи за премахване на съпругата (и други битови екстри). А когато човек разполага с простичките минимални битови екстри, той нито нож, нито пистолет ще извади на ближния си. Освен ако не реши да му завиди и отнеме простичките минимални битови екстри.

 Нека още малко профанираме - винаги е било ясно: у нас една голяма част от цялата простотия се дължи на неупотребата на тоалетна хартия. Когато човек живее зле, когато почне да се вживотнява - тогава около него започва със спиртен пламък да грее Аурата на Битовата Виоленция, която носи съвсем резонни отговори на трудни въпроси:

- Защо трябва да убия жена си?
- Защо трябва да намушкам с нож майка си?
- Каква беше причината да застрелям учителката? (при по-модерните)
БИТЪРСИТЕ имат готови отговори на тези въпроси и интелигентния човек ще разбере тяхната нормалност. Защото причини за битово насилие винаги има. Всеки нормален мъж все някога е искал да убие жена си, след като я понаблюдава как тя пазарува, готви или си оставя четката за зъби върху тоалетната чиния.

Но истината е, че обикновеният БИТЪР има отговори на тези въпроси само поради една причина: за да не се попита сам:
“Аз не трябва ли да се гръмна?!”Е, това е много по-трудно. И затова БИТЪРЪТ е много опасно социално животно - като изпадне в афект може да изколи всички пред погледа си, но никога няма да се сети да се обеси сам. Пък и това решение все пак е и въпрос на личен избор, колкото и да не ни харесва. БИТЪРСИТЕ СА СРЕД НАС. За вас БИТЪРСИТЕ живеят само на последната страница на вестника. Това обаче не е така. Обикновено те са много по-близо до вас, но вие ще го разберете, когато вече е късно. БИТЪРСИТЕ са крехки същества, които се оказват винаги близки, роднини и съседи. БИТЪРСИТЕ имат и една неосъзната гоголевска мечта - да попаднат във вестника, преди да влязат в затвора. Е, тя поне им се сбъдва.

Колкото и да ви е криво, но вие все още живеете в страна където Битът ражда чудовища! В края на ХХ век, на това място, където живеете, все още е жив образа на двамата братя-БИТЪРИ, които се секат със секири! Те го правят заради наследство, заради синори, заради грънци, заради дебели циганки, заради реколта от тикви. Или просто ей така - заради приятното усещане да държиш секира, когато си пиян. Тук не става дума за сериозни и много болни психопати! Тук наистина не става дума за измислени трагедии от типа “Пенсионер изнасили кокошка заради жена си”. БИТЪРСИТЕ са майстори на една друга трагедия. Трагедията на заразените, освирепелите и победените от бита. Това са агонизиращите битови хора, които разбират, че желанията им няма да бъдат изпълнени, мечтите им винаги ще останат затворени от рамката на телевизора, а животът им е кофа с лайна, нахлупена така че да не виждат нищо. Ето тези хора са хората, които хващат остра форма на Бит и сформират групата БИТЪРС.

БИТЪРСИТЕ СА ПРАВИ! Прави са, защото животът е толкова безсмислен, че каквото и да му се случи на човек (и добро, и лошо), той винаги казва заклинанието: “ше-им-еба-майката...”. Става дума точно за хората покрай него. БИТЪРЪТ вижда с очите си как хората го потискат, правят му номера, изхвърлят го през борда, мразят го (и го лъжат, че го обичат), чукат го и му изневеряват, побъркват го, а уж го забавляват. Кръгът от неща, за които му пука на човека - кръгът все повече се стеснява и се превръща в точката, откъдето обикновено следват Големите Взривове. Най-вече човекът го лъжат с пари, експлоатират го, обиждат го, учат го хем да бъде лош, хем да чувства, че не умее точно това. И най-вече го карат да се чувства малък.

Във всеки човек дреме като червей, по едно битърче, което с времето, колкото по-нещастен става човек, толкова червеят изяжда отвътре човека. И един ден за сценария на филма на битовия ужас е нужно просто чешмата в банята да капе. Само това е достатъчно БИТЪРЪТ да експлоадира и да залее с чужда кръв света около себе си. БИТЪРЪТ не е масов убиец, но някой ден ще се научи и ще еволюира. Светът е устроен просто. Малкият човек е заложеният в основите пластичен експлозив на Обществото. Ако валякът на Обществото го мачка твърде силно, експлозивът гръмва така, че да изрони поне мазилката на мястото, където живеем. Мазилката у нас отдавна е паднала. А мястото, където живеем е пренаселено от БИТЪРСИ. Повечето от тях си ги създаваме сами, ръчна изработка, и са частна собственост. Основното е, че те се чувстват зле и е много трудно да им се помогне. По това ще ги познаете. Защото Битът - това е болест и трябва да се внимава с него.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.