Бареков: Никога не съм бил приятел с Борисов

Бареков: Никога не съм бил приятел с Борисов
12-05-2013г.
55
Мартин Карбовски

Основният въпрос е обръщането на паличинката. Ти помагаше на Борисов всячески, освен това не забравяй, че той те ожени , вие бяхте страхотни приятели.Какво се случи?
Никога не съм бил приятел с Борисов поради една проста причина, никога не съм бил приятел с политик. Смятам , че не е редно човек да бъде приятел с политик. Били сме много, много, много добри познати. И фактът, че ме е оженил като кмет на София не трябва да се отрича, напротив - той трябва да бъде непрекъснато даван като пример, защото от тази сватба излезе спекулацията, че ми е бил кум. Не е вярно. Аз избрах тогавада ме ожени Борисов, защото исках да го направя бързо, да го направя тайно и по-натам да вдигам сватба.Не можа да стане тайно, защото по някаква ''случайност'' след сватбата се появи фоторепортер на в-к '' Труд'', който направи семейната снимка.
И ти твърдиш, че никога не си бил приятел на Борисов?
Много добър познат - да, аз съм го подкрепял, това не го отрчам.
Защо го подкрепяше?
Аз съм един от хората, които го подкрепяше от самото начало… един вид ние сме го създали като политически продукт. Когато се появи през 2001-ва година беше нещо ново на фона на цялата политическа нечистотия. За мен и за много други хора като Гочева и Трифонов, беше хубаво на един такъв човек да му се даде подкрепа. Пък и той изглеждаше екстравагантен, беше нов...
Беше нов и десен.
Правеше се на десен, дори много хора и до днес си казват така: „Ами, той не е съвсем десен, ама дай да го подкрепим, защото няма друго дясно.“
Чанта ли му подари или цветя му занесе, когато спечели изборите?
Аз съм му подарявал неведнъж подаръци. Той на мен не ми е подарявал никога подаръци и се гордея с това. Аз съм му подарявал за рожден ден, като стана министър-председател му подарих кожена чанта и букет цветя като един символ да си държи важните и секретни документи, защото така се прави.
Какво си говорихте тогава?
За това, че управлението на държавата е тежка работа и моето мнение беше, че няма да е посилно за човек с неговата компетентност.
Казал си му, че не е достатъчно умен да управлява държавата?
Да, казах му го в прав текст и неведнъж съм му казвал. И той ми каза репликата, че ще подслушва министрите, че ще направи така МВР, че да знае всеки какво прави и какво краде.
Каза ти такова нещо?
По-скоро ми каза - като взимат пари да знам, че взимат .
Тази реплика тогава не ти ли се стори нередна?
Естествено, че ми се стори, но той беше полицай и тепърва ставаше министър-председател.
Много хора мислят, че си работил при Борисов като журналист?
За жалост мислят така, но аз съм длъжен да ги опровергая. След като той стана министър-председател, аз една година не бях журналист. 2010-а се върнах в бизнеса, заработих в ТВ7, взех едно интервю с него и тогава подновихме комуникацията помежду си. Аз може би бях един от малкото хора, които му казваха истините в очите, че политиката на хора като Дянков, Трайков не е правилна. 2011-а направихме разследване за цените на лекарствата и се оказа, че по негово време заради игрите на хората в ГЕРБ цените на лекарствата на нараснали с 500%.
Не казвай, че не сте ги подкрепяли - тогава бяхте в добри отношения с ГЕРБ.
Не, тогава отношенията бяха доста ескалирали. След което Борисов направи изказване в Министерски съвет, което го пусна като стенограма, как еди кой си олигарх има вина за цената на тока. Той махна министрите на здравеопазването, махна Трайчо Трайков, но политиката продължи. Ние давахме десетки сигнали в Прокуратурата, той знаеше за тях, а неговите министри не си мръднаха пръста. В последствие като падна правителството се оказа, че само един министър - Делян Добрев прави много усилия да се подобрят нещата… Но когато си министър,  можеш да свършиш някаква работа, а когато си в опозиция, не можеш.
Откъде дойде разривът? От работата ти ли?
Да. Бях обявен в декларацията на ГЕРБ, че съм сребролюбец.
Взимал ли си пари?
Не, не съм взимал, не са ми предлагали, не съм искал. Не само от ГЕРБ, но и от техните опоненти. Аз твърдя, че доста хора си купиха тяхната любов. Нито моята любов, нито моята омраза могат да купят с пари.
Това е като синдрома със Слави Трифонов, бяха приятели, после той му поиска нещо. Може би и ти си поискал нещо.
Да излезе и да каже. В момента той и партията тръгнаха в атака срещу мен, сега е моментът да каже: „Бареков дойде, поиска това и това от нас ...“ , само че вместо това той говори за някакви тоалетни и сараи.
Защо се обърна срещу тях?
Защото от информацията, с която разполагах, разбрах, че тези хора не работеха в интерес на българския народ.
По принцип на журналистите не трябва да им личи толкова пристрастие или омраза
Какво пристрастие? Какво пристрастие имаше във вчерашното ми предаване, което показа, че в печатница, собствност на общински съветник от ГЕРБ с поръчка, дадена от Росен Желязков, който е работил дълги години само при Борисов, тези хора са напечатали 350 хиляди назаконни бюлетини, каква омраза и каква любов?!
Ти гласува ли?
Не. Аз не гласувам ... Последният път гласувах за СДС.  Не съм гласувал никога за НДСВ, ГЕРБ, БСП, ДПС, но родителите ми, жена ми, близките ми хора гласуваха.
Има мнение, че са ти опростили много хора греховете.
Това е най-големият комплимент, който мога да чуя.
А какви са греховете?
Аз съм един от хората в България с някаква медийна власт, които искрено и от сърце подкрепиха в един момент Бойко Борисов, не партия ГЕРБ.
Не е ли по-морално сега да млъкнеш и да не го мачкаш повече?
Аз не мога да се примиря с лъжите, които излизат. Според мен тези хора имат нужда от приземяване, те трябва да осъзнаят какво направиха .
Вярваш ли, че си борец на истината?
Да, вярвам. Нямам колебание в това, готов съм да платя всяка цена и да дам всякаква жертва. Включително ако стане така, че г-н Борисов да има властта да въздейства върху телевизията и аз да бъда освободен от длъжност, аз ще се примиря.
За какво си говорихте последния път с Борисов?
Последният път беше по телефона за Великден. Той ми се обади в 7 сутринта, каза, че ми иска прошка и че чул за някаква конспирация с негово участие - аз да бъда свален от телевизията като изпълнителен директор, друг да бъде назначен на моето място и че той иска да ми каже, че не е имало такова нещо. Аз му казах, че нямам нужда от подобен разговор и му пожелах ако спечели, да ограничи контактите си в медиите
Няма ли нещо, с което те разполагат за теб? Могат ли да извадят нещо?
Нищо.
Детето и жена ти имат ли охрана в момента?
Жена ми няма, детето и аз имаме.
Защо?
Така съм преценил. Позволи ми да не коментирам. Обадиха се хора на нашите телефони, за да ми предложат подкрепа, искам да им кажа , че съм жив и здрав, синът ми е на сигурно място, битката продължава и след изборите. Аз ще настоявам да излезе истината за това управление, което си отиде.
Четеш ли мнения по форумите?
Да. Те са както трябва да бъдат за един човек с позиция - 50 на 50. Страшно много хора ме подкрепят, за което им благодаря. Те ме мотивират да си върша работата. Нека не се притесняват, че правя политически проект.
Свободен ли си?
Абсолютно свободен. Дори мога да кажа, че когато ми се наложи да давам такива обяснения, както сега, се почувствах напълно свободен.

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.