По имената ще ги познаете…

По имената ще ги познаете…
29-05-2013г.
191
Венци Мицов

Не е ли скучно да се казваш Иван Иванов...
Скучно е, признайте си. Някак не е артистично най-малкото. Макар че един от секссимволите на родното ни кино през 80-те се казваше именно така, това е по-скоро изключение.
Къде – къде по-интересно е да носиш името Антонио Хаджиневрокопски, да си ходил до божи гроб и да имаш в биографията си участие в култовия авангарден спектакъл „Вагината в душата ми“, поставен от полуестонски режисьор-травестит в триградския театър за опера, балет и белиденс...
Имената, скъпи приятели, не се поставят случайно. Да погледнем азиатците – в далечния изток фамилията ти показва каква е твоята професия. Примерно – дърводелец. Или ковач. Или рибар.
Ако у нас фамилиите носеха същата информация, щяхме да установим, че големият бизнес и голямата политика се правят от някой кравар четвърто поколение, подпомогнат от стругаро-фрезист и двама – трима потомствени милиционери за разкош...
Не, у нас фамилиите показват само кой е бил прадядо ти... Или пра-пра-прадядо ти. Нещо такова.
И въпреки всичко имената ни носят някаква информация. Тя е кодирана, често остава неразбираема за хората. Но я има.

Кажете ми, например, какво си представяте, когато чуете името на бившата шефка на нотариата - Чайка Бележкова?
Не си представяте, че това е състезателка по силов трибой със сигурност.
Ето как в самата фамилия на дамата е закодирана бъдещата й професия – да бъде нотариус и да си води много бележки...
Наивно е – ще кажете вие. Може и да сте прави. Но сега ще ви демонстрирам едно кратко упражнение по имена и фамилии, което, ако не друго, ще ви накара да се замислите.

Разделям упражнението на точки:
1. Как бихте ми обяснили факта, че един от бившите кметове на Банско се казваше Краваров... А председателят на общинския съвет в същия град пък носеше фамилията Говедаров?
2. А един от бившите енергийни регулатори се казваше Шиляшки, нали така... Сега се замислете, че политикът, който най-често се занимава с енергетика у нас носи фамилията Овчаров...
3. Оставям настрана екс-армейския министър Свинаров, който  също се вписва в горепосочените. Не съм го чул обаче да говори за енергетика.
4. От друга страна, следейки новия проектокабинет, не може да не ви направи впечатление, че БСП като че ли се отказаха от старите си лица, като въпросния Овчаров и заложиха на нови фигури, една, от които е министър с името... Чобанов.
5. По същото това време в един китен югозападен град имаме кмет, който се нарича...Паунов. И то в града, дал ни Владимир Димитров-Майстора, Марин Големинов и... Мая Манолова.
6. Случайно ли е, че бъдещият министър на образованието ще е дама с фамилия Клисарова? Клисарят не предизвиква ли асоциация с тъжен помен?
7. А как да тълкуваме наличието в предишния кабинет на Трайчо Трайков... И опита на новия премиер да наложи министър с името Тихолов... И уж двамата с тихи фамилии, пък такива скандали около тях...

Какво, още не съм ви убедил, че имената и фамилиите имат значение?
Когато Краваров и Говедаров управляват един град, а Паунов друг, цената на тока зависи ту от Шиляшки, ту от Овчаров, но парите се отпускат от Чобанов, армията е поверена на Свинаров, културата на Клисарова, а Трайков и Тихолов тихичко се занимават единият с Дюнигейт, другият със семинари в Дубай, няма как да не признаете, че всичко има някаква причинно – следствена връзка.

Едно нещо обаче ми бяга в целия тоя псевдоанализ.
Добре, Софиянски беше 2 мандата кмет на София, нали така. Фамилията му прави това съвсем логичен факт.
Тогава защо по дяволите Найден Зеленогорски с тая екологична фамилия бе член на СДС,  после на България на гражданите, а не стана виден еколог...
Защо легендарната тонрежисьорка Трендафилка Немска не съди фолкпевицата Соня Немска за плагиатство...
И кога най-после ще видим в ефир отново легендарната водеща от „СКАТ“  Миннет Пашова...
Убедих ли ви сега! Видяхте ли, че имената и фамилиите са важни!
И да не съм ви убедил, няма значение. Отговорете ми на един въпрос обаче...
А бе всички тия (без Трендафилка Немска)... Кога имат имен ден?
Дали не е на датата, на която Оруел е завършил романа си „Фермата“...
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.