Актуално
Политическо танго

Екатерина Анева | 03/06/2013

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 „Днеска напред, утре назад...  В неделим до днес кръговрат...“
Сещате ли се за тази песен? Звуците на тангото те приковават. И веднъж чуеш ли го – започваш да го тананикаш...

Две напред... Едно назад...
Странно защо то, тангото, предизвика една интересна асоциация – нашия парламент. Стъпките в този танц следват определена структура. Две напред – една назад.  В началото движението е рязко, по средата става плавно и после отново рязко. Предизвиква бурни емоции, защото това е танц на страстта. Това определено е един танц на любовта, на силната емоция, на връзката между сърцето и съзнанието.  А точно в парламента и в МС за подобни  чисти чувства едва ли може да се говори. Но все пак... Схематично важните  решения в държавата от години се взимат именно така – две напред - една назад. С цялата острота и скандалност на политическия ритъм. И водещият, тореадорът, винаги е силният на деня. Днес е един, утре е друг...

Преки доказателства
Нещо много прясно - след дълги и мъчителни дебати,  скандали, гратисни срокове и куп други съпътстващи ги битки в мандат 2005-2009 /Тройната коалиция/ беше приет компромисен вариант на Закона за здравето,  който въведе разделението на залите в заведенията  на „Пушачи“ и „Непушачи“,  и въведе забраната за пушене в обществените сгради и градския транспорт. Имаше протести, имаше недоволни, но всичко затихна. Няколко години по-късно, след поредната доза парламентарно надиграване,  вече в мандат 2009 – 21.02.2013 ГЕРБ наложиха пълната забрана за пушене на закрито.  И отново същото – протести, ФБ групи /така и не става ясно какво постигаш с пост в нета.../ и т.н., и т.н. И така до новия мандат 05.2013 -  20-- г., когато водеща роля в поредната танцова забава отново поеха „Новите стари“. Не ги наричаме официално Тройна коалиция, защото по ред причини /повечето, от които външнополитически/ официална такава няма. Което не пречи, а и за всички е ясно, че поне неформална между БСП, ДПС и Атака, има. Та, да се върнем на пушенето. Един от първите законопроекти,  които бяха внесени и гласувани на първо четене в  пленарната зала, беше за отмяна на забраната за пушене.  И тук въпросът не е дали това е добре или не, а е въпрос на принципи и механизми на работа на властимащите.

И мина под дъгата...
Вече е факт и още една мащабна реформа.  ГДБОП излиза от системата на МВР и влиза в структурата на ДАНС. На пръв поглед  нищо тревожно и драматично, въпреки дуелa, на който за малко да станем свидетели по време на дебатите /Сидеров vs. Московски/.  Според експертите това е правилен ход, макар и не най-наложителният. Според философската енергия на ФБ, целяща отнемане на каквито и да било възможности за контрол над „системата“  на президента.  И всичко щеше да се върти около това, ако не беше предисторията. Плановете на БСП и ДПС са очевиден отговор на първите законови промени, с които се зае партията на Бойко Борисов, след като дойде на власт през 2009 г. Тогава ГЕРБ приеха законопроекта, изготвен от вътрешното министерство, с който от ДАНС бяха премахнати всички разследващи и полицейски функции. Оттогава спецагенцията, създадена през 2008 г. от кабинета “Станишев”, работи просто като аналитична служба. В същото време ГДОБОП  пък беше сочена като наказателна бригада за мокри поръчки на Цветан Цветанов и Борисов. Настоящият вътрешен министър пък, беше премахнат от поста председател на  ДАНС, именно от тях. Формално той подаде оставка, но пък това стана веднага след разпространение  на разговора между тогавашния министър-председател и шефа на Агенция „ Митници“ за покойния вече Мишо Бирата...  И повдигнатият въпрос за СРС-тата, тяхното използване и съхранение...

Гордиев възел
Този закон е разработен и приет в първоначалния си вариант  от БСП. Влиза в сила през 1997г., по време на Виденовото управление, когато  министър на правосъдието е Младен Червеняков. През годините търпи промени,  но те са по-скоро за осъвременяване, отколкото структурни.  До 2009 г. За мандата на ГЕРБ са повече от 7. Но не това е най – важното.  През 2011г., още след скандала с Мишо Бирата, на „Позитано“20  беше свикана работна група, която внесе законопроект за СРС.  Той предвиждаше  засилване контрола върху използването им, седемчленен обществен съвет към министъра на правосъдието, който да контролира съхранението и унищожаването на информация, придобита чрез СРС,  да отпаднат наблюдаващите прокурори от кръга на заявителите, които могат да искат СРС... Естествено, с мнозинството на ГЕРБ в 41 НС, те бяха отхвърлени. И отново внесени в  42 НС, където схемата с Атака и падащия кворум,  позволява гласовете на БСП и ДПС  да са достатъчни, за да бъдат приети.

Депутатско тото
През 2012 г., БСП внесе, но ГЕРБ отхвърли промените в Закона за лустрацията, в частта забраняваща бивши сътрудници на ДС да заемат ръководни държавни постове. Той беше разглеждан в правната комисия, с председател Искра Фидосова /ГЕРБ/ . За сметка на това  при изготвяне на Правилника на новия парламент, временната комисия с председател Мая Манолова /БСП/ отмени забраната  и допусна хора, работили за службите да влизат в ръководството на НС.

В същото време промени  претърпя и Законът за политическите партии. Изработен и приет в този си вид от мнозинството на ГЕРБ. Настоящите изменения  са насочени към политическото номадство. Предишното мнозинство в НС забрани на независимите депутати да правят нови парламентарни групи, но пък ги използва за набавяне на мнозинство чрез т.нар. декларации за принадлежност към друга партия, която независимите подписваха. Промените, внесени от Манолова и Янаки Стоилов трябва да прекратят практиката парите да следват депутатите при напускане на парламентарната им група. Така средствата ще остават в партията или коалицията.

През мандата 2005-2009 г. парламентът прие  и програмата за развитие на средното образование, която е в основата за по-нататъшната подготовка за приемане на закона за училищното образование. Той беше връщан и преразглеждан през цялото управление на ГЕРБ, но така и не беше приет. Това е следващия Закон, който чака реда си в пленарната зала, доминирана от БСП и ДПС.

Тука има, тука няма...
Трансформации: И тук става дума за десетки  сливания и метаморфози в  държавните агенции и министерствата, но измежду тях има две основни. Кабинетът  Борисов претопи създадената от Тройната коалиция Държавна агенцията по туризъм в Министерство на икономиката. Добре или зле работеща, тази самостоятелна структура имаше за цел да популяризира страната ни като туристическа дестинация, да повиши качеството на услугата и да обедини браншовите организации.  С вливането в министерството обаче, нито една от заложените в мотивите за обединението цели,  не беше постигната. Скандали около логото на България, провалените семинари, панаири и бизнес форуми /един от които, поне официално, костваше поста на министър Трайчо Трайков/, както и десетките антиреклами в чужди медии. В структурата на кабинета Орешарски, Агенцията отново става самостоятелна. Въпросът тук обаче не е кое е  по- добре за бранша,  защото при липсата на приемственост и експертен принцип, за него едва ли ще последва нещо добро.

Държавната Агенция за закрила на детето. Създадена с Постановление през 2000г. и работеща до сега като самостоятелен орган на прякото подчинение на МС. След интересния избор на Мария Георгиева  - Банчева, езиковед от БАН, за министър на младежта и спорта, тихомълком  се прокара и скандалната идея, Агенцията да мине на нейно подчинение.  Така от надведомствена структура, каквато е в момента,  тя ще бъде превърната в подчинена на едно министерство, което ще пречи на контролните функции, които сега са й вменени. Естествено не само това е притеснителното в идеята. Не това е и първият случай,  в който се разкрива министерство,  прави се агенция или се учредява фондация, за да може определен човек да ги оглави, но когато става въпрос за трансформация на работеща Агенция, защитаваща деца,  тънката граница между безпринципността и безотговорността, съвсем изчезва.

И не на последно място вечните саги  - проектите АЕЦ „ Белене“ и Бургас – Александруполис. И двата проекта са с руско участие, и при двата историята се повтаря. Правителството на Тройната коалиция им дава старт. Правителството на ГЕРБ ги замразява. А сега и за двата - кабинетът  Орешарски, заговори за рестарт.

 Ефектът на пеперудата
 И всичко това нямаше да има значение, ако всеки малък елемент в природата, всяко движение, всяко действие или бездействие, не водеше след себе си непредвидими последици.

По време на Костовото правителство, Евгени Бакърджиев подписва скандалните договори за доставка на газ, които реално ни закрепостяват към Русия. Тогава в договорите с американските инвеститори са заложени и бъдещите вземанията за сметка на ТЕЦ Марица Изток  1 и 3. Лидия Шулева, от правителството Сакскобурготски,  приватизира ЕРП – тата.  Правителството Станишев подписа за  „Белене“ и „Южен поток“ и подписа записите на заповеди за споменатите вече ТЕЦ-ове. Правителството Борисов  предложи, а мнозинството прие закона за зелената енергия с фиксираните високи цени и задължението за изкупуване. След протестите, обаче стана ясно, че това е и част от проблема с високите сметки за ток. Е, от 01.06, цената на тези енергии пада. И така инвестиции за 3.3 млрд. евро остават с неясна съдба. А това може да доведе до съдебни дела  и неустойки за страната. В същото време поредният популистски ход – падането  на крайната цена на енергията за домакинствата без промяна във формулата за изчисление, ще покачи тази за бизнеса с 20-30%, а от там ще поскъпне и всичко останало. Едновременно с това  ще се наложи и сериозен скок на парното, „защото формулата за изчисление на електроенерегията  работи така“ /Евгения Харитонова, ДКЕВР/.

... А дали това е танго... Или танц със саби, в който танцьорите нескопосано размахват хладното оръжие и режат всичко около себе си. Без оглед на последиците...

 

 Други статии от този авторКоментари