Актуално
Фалит

Екатерина Анева | 18/06/2013

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

За последните 4 години държавният дълг е нараснал с 4,4 млрд!

2009 г. - 9,992 млрд.лв.

2013 г. - 14,390 млрд.лв.

Като дял от БВП, дългът е скочил от 14,6 % на 18,5 %!

30% сива икономика и невнасяне на социални и здравни осигуровки от малцинствата. 2 до 3 млрд.лв.контрабанда на цигари, алкохол, горива, несъбрани акцизи и ДДС. Бюджетът на държавата е на санитарния минимум с около 4 млрд.лв., от които 92 % пари на фонд "Козлодуй" и на фонд "Сребърен", като само 0,29 млрд.лв. са резерв........

Още през април в публикувано становище на международната агенция Standard & Poor's (S&P) се появиха предупреждения, че кредитният рейтинг на България би могъл да се окаже „под натиск в посока надолу“. И този сценарий е доста реалистичен, предвид влошаващата се политическа обстановка. Към настоящия момент индексът е ВВВ.

http://www.minfin.bg/document/969:3

Програмата

На фона на всичко това, правителството „Орешарски“ дойде с доста амбициозна социална, икономическа и финансова рамка. Насърчаване на инвестициите и предприемачеството, намаляване на безработицата, която сега е на нивата от 90-те години, повишаване на минималната работна заплата до 450 лв. до края на мандата, рестартиране на проекта АЕЦ „Белене“, план за ребалансиране на енергетиката и нова методика за изчисление на енергийния микс, индексиране на пенсиите без покачване на пенсионната възраст, прогресивно данъчно облагане...

Продължаващата дестабилизация обаче не само ще попречи на тези планове, но може да се окаже катализатор към реализиране на най-лошия сценарий – фалит на държавата. С риск да бъда обвинена, че съм „платен журналист“, ще си позволя да опиша една много елементарна схема.

Quo vadis

Правителството пада. Президентът има право да връчи само още един мандат - на Атака или на ДПС – по избор. Който и да избере обаче, то ще доведе до още по –силни размирици. Така че отиваме към вариант – нови предсрочни избори. Финансов лукс, който дори страна с бюджета на Арабските емирства не би могла да си позволи. Технически това може да стане след не по-малко от 2 месеца. И отново влизаме в сценария служебен кабинет. т.е. управление без правомощия. Дори към настоящия момент при някакси работещо правителство, България рискува да не успее да усвои 272 млн. евро (почти 600 млн. лв.) част, от които може да се наложи да бъдат покрити от държавния бюджет. Ще бъдат изгубени и още 1.5 млн. по оперативни програми за обществени поръчки към общините. В същото време трябва да се договорят с ЕК еврофондовете за следващия програмен период. А това няма как да стане при хипотезата - служебен кабинет.

И така. Следващото правителство, което дойде на власт /след не по – малко от 3 месеца!/ ще е поставено в условията на фалит, което означава, че няма да може да погасява задълженията си, защото няма пари. Заем от Световната банка в условията на борд е убийствен сценарий, предвид високите лихвени проценти. Свежите пари, на които може да разчита са единствено от Еврофондовете, които обаче са под въпрос. Изход ще е правителството да разкачи фиксирания курс на лева към еврото, да обезцени лева, да пусне печатницата за пари и да предизвика огромна инфлация.т.е. да бутне борда, за да обезцени задълженията си /а така и на още няколко крупни икономически субекти/, както стана през 1996 - 1997 г. Разбира се, има и още много фактори, които ще се намесят в този сценарий, но печеливши от такава ситуация ще бъдат една шепа хора за сметка на фатално пострадалия среден и дребен бизнес и още по – жестокото обедняване на същите тези хора, които днес искат „нови избори за по- добър живот“.

/В скоби/

Предстои и Доклад на ЕК за правосъдието и вътрешните работи. При сегашната обстановка, оценката може да се окаже крайно негативна. Последният технически доклад на Брюксел показва ясно загубата на търпение на ЕК за това, че в България липсва цялостна концепция за реформата на съдебната система. За първи път Европа препоръчва основна реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Отново сфери, които зависят пряко и от работата на парламента и МС.

За глупостта и вързаното куче

Има стара народна мъдрост за един човек, който бил толкова глупав, че и вързано куче можело да го ухапе. Е, човекът си го имаме и кучето го ухапа. Лошото обаче е, че явно тази неговата глупост е заразна. Колкото и непоносима да е сегашната ситуация, вървейки в тази посока на протести и безредици, единственото, което ще постигнем е още по-голяма дестабилизация на държавата и валидизиране на агресорния уличен модел на народовластие. Промяна е нужна, но тя трябва да се случи първо в главите на хората. И по 4 пъти на година да си гласуваме, политиците ни са едни и същи, а пък то и избирателите. И на мен ми се иска да ги подменим тези - лидерите на прехода, но кои ще са новите? Или ще минем в постоянен режим на стачки и протести, докато накрая не стигнем до Ханство България, в което властта ще се взима без избори, с улични боеве... Е, тогава поне ще разчитаме на естествения подбор...

 

 

 Други статии от този авторКоментари