РИАЛИТИ

РИАЛИТИ
19-06-2013г.
23
Венци Мицов

И сега какво? Кой се оказа къртицата?
Волен ли? Или Делян Пеевски? Или пък човекът, който дърпа конците на риалитито – Ахмед Доган?
Кой ни направи зрители на това поредно риалити? Грешка – кой ни направи преки участници в него?
Вчера, докато вървях в колоната от участници в протеста в посока Министерски съвет – Народно събрание и държах за ръка 10-годишния си син, се питах – дали на него му е интересно? Какви ли чувства се вихрят в главата на един 10-годишен малчуган, поведен от леко безотговорния си татко на протест.

Попитах го дали се чувства добре. Отговори ми, че - да, забавно му е. И продължихме да ходим, докато зевзеци пускаха самолетче, управлявано дистанционно от айпад, за което някои по-параноични хора от протеста започнаха да подвикват – „Ето, полицията ни снима с това“...

Та, да се върна на въпроса – разбрахте ли кой е къртицата. Или поне къде се намира къртицата – в Москва, Истанбул, Вашингтон или някъде другаде?
Разбрахте ли дали изобщо има къртица, или сме били в някое друго забавно предаване – „Биг Брадър“, „ДАНСинг старс“ или...“Бразди“ по обществената телевизия?
Знаете ли? Имам чувството, че телевизията и обществено-политическия живот у нас си приличат. И в двата случая имаме формати, пренесени отвън – леви/десни в политиката – „Биг Брадър“ или „Къртицата“ в телевизията.

И в двата случая имаме провокации. Назначени с връзки и крайно некадърни редактори в тв шоуто. Изключително бездарни, но постигнали кариера с връзки с политически играчи в партиите. Сценаристи, които крадат статуси от Фейсбук и анекдоти от руски сайтове в телевизионните предавания. Сценаристи, които крадат руски или западни модели в политиката.
Едните създават копи-пейст телевизия. Другите се опитват да създадат българските льо Пен, Путин, Кенеди, Маргарет Тачър...И правят уж всичко, както трябва, но неотчитайки факта, че работят с материал на мутро-бизнеса и ДС...

Питали ли сте се защо все по-често не гледате телевизия?
Ще ви отговоря – не гледате телевизия, защото ви е писнало всяка сутрин в 9 гост в сутрешния блок на всички телевизии да е Графа, всяка вечер – Андрей Слабаков с бира в ръка, всеки следобед една и съща фолкпевица да ви разказва как умее да плете, да чете Бегбеде на естонски и че не се е оженила за мастития бизнесмен Кольо Бичкията заради парите му; а всеки формат да се печели от певеца Орлин Павлов, щото е най-убав...
По същата причина не ходите и да гласувате. Не гласувате, защото не можете да схванете дали новият министър-председател Орешарски е от БСП или СДС, дали новият министър Петър Стоянович е от СДС, Гергьовден, Кунева или БСП, и дали Христо Бисеров е от СДС или ДПС...

НЕ гласувате, защото как да гласуваме за платформа, която ни кара да изберем една мутра, която да се справи с друга мутра?
В телевизията има пийпълметрия, която, както всички мастити телевизионери знаят, е доволно манипулирана така, щото дори Джей Лено да започне да води българско шоу, то няма да постигне повече от заветните 1-2 процента рейтинг...

В политиката социолозите отчитат смехотворни прогнози, а после се извиняват, че разликите се дължат на факта, че много неща са неуловими... Неуловими ли бяха събитията от последната седмица? Или някой се наака – ей така, поради факта, че е преял с власт и медиен комфорт и просто накрая е получил разстройство?
Политическото риалити се превърна от ъндърграунд кадри по Канал 3 във всенародна интерактивна революция, в която можете да участвате и като редови протестиращ, и като потребител.

А сега да се върнем в началото. Вечерта, когато със сина ми си тръгвахме, в метрото – посока към Младост, аз се опитах да му разкажа за събитията от зората на демокрацията. И в един момент с ужас установих, че се бъркам. И че смесвам събитията от последните дни със събитията от 97-ма, от 90-та, 92-ра година...
И тогава...в този момент...
Тогава си дадох сметка, че риалитито има много сезони. Някои – успешни, други – не чак дотам.
Някои – измислени от гениални сценаристи и редактори. Други – проведени бездарно, претупани, недомислени, недопреценени.
Същата вечер синът ми ми каза – тате, оказа се, че Киро бил къртицата!
Аз не гледам риалитита от доста време. Опитвам се да опазя неизгладени последните мозъчни гънки в главата си. Не знам кой е Киро, но явно е един от героите в риалитито.
А в нашето риалити...Разбрахте ли кой е къртицата?
Или още предполагате.
По-интересният въпрос, драги мои приятели, е на кого е къртицата.
По-интересният въпрос е  - кой е големият победител в поредния сезон на риалитито.
Не че разбрахме кои бяха победителите в предишните сезони.
Само предполагахме.
И брояхме предполагаемата им печалба, цъкайки с език.
Сега политическото риалити е в разгара на сезона. Малко по никое време – през лятото.
Дано рейтингът остане висок...
А къртицата – нея винаги ще я има.
Дано разберем кои са редакторите.
И кой осребрява хорския гняв и недоволство.
И да го накараме да си плати барабар с лихвите и ДДС-то...
Но това е тема на друго риалити, което се разиграва в съда и в софийския централен затвор.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.